Fikk jobbe med å gjøre Aker Solutions dysleksivennlig
Publisert: 25.09.2023
Silje Havsø var i tvil om hun burde nevne dysleksien sin da hun søkte sommerjobb hos Aker Solutions. Hun ble lettet da hun fikk høre om hvilket prosjekt hun skulle jobbe med.
Silje Havsø har hatt en «Utfordrende sommerjobb» hos Aker Solutions. (Foto: Helene Holm)
– Da Roy Hovland fortalte meg at jeg skulle jobbe med prosjektet Dysleksivennlig arbeidsplass ble jeg kjempeglad, forteller Silje.
– I dette prosjektet kunne jeg bruke egne erfaringer, men jeg fikk også gjort mye research. Det gjør at jeg har lært mer enn jeg visste om dysleksi fra før, forteller hun.
Dysleksi er å ha det vanskelig med å lese og skrive. Dette kan komme i forskjellige varianter, men hovedprinsippet er at en med dysleksi har vansker med den tekniske delen av lesing og dermed også vansker med å avkode og forstå teksten.
Mer effektivt for alle
Aker Solutions Egersund er en av åtte bedrifter i Norge som er med på et pilotprosjekt om å lage en dysleksivennlig arbeidsplass. I samarbeid med Norsk Industri, Industri Energi og Dysleksi Norge skal bedriftene forsøke å finne svaret på hvordan man tilrettelegger for dem med lese- og skrivevansker, matematikkvansker og språkvansker.
– Vi opplever også at åpenhetskulturen rundt utfordringene ikke har kommet så langt som en skulle håpet. Det er enda mye tabu rundt dysleksi, dyskalkuli og spesifikke språkvansker, slik at en holdning og kulturendring er essensielt. Dette ønsker vi å gjøre noe med, for å skape et trygt, inkluderende og åpent arbeidsmiljø, sier HR-rådgiver Ida Johansen. Hun leder prosjektgruppen som skal ta arbeidet videre i Aker Solutions Egersund.
– Det er mye som tyder på at ved å innføre mange av tiltakene som tilrettelegger for utfordringene, også vil ha en positiv sideeffekt, nemlig generell effektivisering i informasjons- og kunnskapsformidling i organisasjonen, fortsetter hun.
Aker Solutions Egersund vil blant annet bruke teknologi som mulighet for å få tekst opplest digitalt, jobbe med å bruke mer lettlest tekst og symbolbruk, også i kurs og testsituasjoner. Men noe av det viktigste i prosjektet er rett og slett å snakke om det. Ida Johansen leder prosjektgruppen.(Foto: Helene Holm)
Det som ble et viktig første steg i Aker Solutions Egersund var å kartlegge slik at de treffer de riktige tiltakene basert på den type organisasjon Aker Solutions Egersund er. Derfor har bedriften samlet en prosjektgruppe og en styringsgruppe. Prosjektgruppen består av 5 ansatte: verftsdirektør, representant fra bedriftshelsetjenesten, HR og hovedvernombud. Styringsgruppen består av flere ansatte i forskjellige roller og fra forskjellige avdelinger på verftet.
– Alle i styringsgruppen har kloke innspill, erfaringer og tanker om hvilke tiltak som er nyttige. Prosjektgruppen jobber aktivt og kontinuerlig med tiltak og punkter som kommer frem i handlingsplanen som er laget i samarbeid med styringsgruppen, forklarer Johansen.
Bygger åpenhetskultur
Hun forteller videre at handlingsplanen er delt inn i to kategorier:
- raske tiltak som vi ser kan iverksettes snarest
- langvarige tiltak som dreier seg om kulturbygging og åpenhet
– Vi som bedrift må vise dette i handling, at Aker Solutions Egersund jobber for å være en dysleksivennlig arbeidsplass for å bygge opp en solid åpenhetskultur på sikt, understreker HR-rådgiveren.
– God og tydelig kommunikasjon vil være mer effektivt for alle, ikke bare de som har vansker med tekst, legger Silje Havsø til. Hun vil gjerne at Aker Solutions skal bruke mer lyd og film, da hun mener det kan gjøre det lettere for en med dysleksi.
23 studenter fra 5 bedrifter var med på «Utfordrende sommerjobber» (Foto: Helene Holm)
Det kommer frem gjennom statistikk fra Dysleksi Norge at ca. 15 prosent i Norge har dysleksi, dyskalkuli og spesifikke språkvansker. Men, det antas at det er noen mørketall og at så mange som 30-40 % har disse vanskene. Dette gir en pekepinn på at disse utfordringene er mye mer vanlig enn mange tror.
Det antas derfor også at prosentandelen med vansker er representativ i Aker Solutions Egersund, på lik linje med andre store organisasjoner og samfunnet generelt.
Ville ikke fortelle om dysleksien
Et annet aspekt ved prosjektet er mer åpenhet. Silje var i tvil om hun i det hele tatt skulle nevne noe om det for arbeidsgiveren. Det var først etter hun fikk vite at hun skulle jobbe med prosjektet Dysleksivennlig arbeidsplass at hun fortalte om sine vansker med lesing og skriving. Reaksjonen til HR-leder Roy Hovland var så positiv at hun nå ikke lenger trenger å skjule utfordringene.
Mange som har dysleksi finner egne strategier for å takle utfordringene. Vanskene har ikke hindret Silje Havsø i å fullføre bacheloren i kommunikasjon og medier. Denne høsten er hun i gang med master i samfunnskommunikasjon, ved Universitetet i Agder.
I sommer var Silje sammen med flere andre studenter med på «Utfordrende sommerjobber». Bedrifter i Egersundregionen søkte etter lokale studenter som ble ansatt i bedrifter for å løse utfordringer bedriften står overfor, eller få testet ut tilegnet kompetanse på andre måter. Det ga en unik mulighet til å skaffe seg relevant erfaring og bygge nettverk. I tillegg ble det arrangert sosiale sammenkomster i løpet av sommeren.
– Det var kjekt å treffe andre studenter også. I Aker Solutions var det mange studenter i sommerjobb. Jeg var ansvarlig for at vi skulle finne på noe sosialt sammen. Så vi spilte litt bingo, hadde quiz og sånne ting. Opplegget til Egersundregionen, hvor vi besøkte andre arbeidsplasser kombinert med å gjøre forskjellige aktiviteter, var spennende å være en del av, forteller hun.
– Gøy at vi får være med på ting vi ikke hadde gjort på egenhånd, som å være med på innsiden hos Berentsens Brygghus eller å spille golf i Maurholen. Jeg er bare lei for at jeg ikke fikk testet golfbanen, avslutter hun.
Siste kommentarer