Publisert: 17.08.2023

Helene skal bli maskiningeniør, Stine studerer rettsvitenskap og Hanne studerer økonomi og administrasjon. Alle tre har i sommer hatt utfordrende sommerjobber i Aker Solutions.

Helene Lauvås i beige genser, Stine Furuløkken i sort genser og Hanne Skjæveland i hvit bluse.

Denne sommeren har de alle tre hatt ulike sommerjobb hos Aker Solutions. Nå venter videre studier på Stine Furuløkken (f.v.), Helene Lauvås og Hanne Skjæveland . (Foto: Silje Havsø)

– Jeg bet meg merke i at Aker Solutions trengte så godt som alle faggrupper bortsett fra prest, forteller Stine Furuløkken med et smil.

Hun refererer til en kommentar som falt da Egersundregionen arrangerte romjulstreff for studenter sammen med åtte lokale bedrifter på Easy. Representantene fra næringslivet ble hurtigintervjuet på scenen og fikk spørsmål om hvem som burde ta en prat med dem i løpet av kvelden. 

– Vi trenger nesten alle yrkesgrupper hos Aker Solutions, kanskje bortsett fra prest. Alle her er interessante for oss å snakke med, sa HR-sjef Roy Hovland til studentene som var til stede.

– Etter den kommentaren måtte jeg ta en prat med dem om mulighetene for en sommerjobb, fortsetter Stine.

Og sommerjobb ble det. Stine har denne sommeren fått jobbe med kontrakter på subkontrakt hos Aker Solutions. Hun ble nettopp ferdig med en bachelor i rettsvitenskap i Lillehammer, ved Høgskulen i Innlandet. I tidligere sommerjobber har hun jobbet på advokatkontor, men arbeidet ved Aker Solutions har en annen karakter.

– Det er gøy å teste ut litt forskjellige retninger av jusen. Hos Aker Solutions har jeg blitt presentert for en rekke forretningsjuridiske problemstillinger. Dette vil trolig komme godt med når jeg nå starter på det nystartede masterstudiet i rettsvitenskap ved Universitetet i Stavanger, som har fokus på nettopp forretningsjus.

Mastergraden i rettsvitenskap er en profesjonsutdanning i rettsvitenskap som ivaretar den brede generalistutdanningen i rettsvitenskap, samtidig som den gir kandidatene mulighet til å tilegne seg kompetanse innenfor forretningsjus gjennom valgemner som tilbys i 3. semester.

Aker Solutions – partnerside

Faget som finnes i de fleste bedrifter

Naboen hennes fra Egersund, Hanne Skjæveland, studerer økonomi og administrasjon ved Universitetet i Agder i Kristiansand. I sommer har hun jobbet i innkjøpsavdelingen på Aker Solutions.

– Jeg har jobbet med fakturaer og hjulpet til med det de trenger hjelp til på prosjektene. Jeg har gjort mye forskjellig her ute og fått et stort innblikk i hvordan en så stor bedrift som Aker Solutions fungerer.  Det har vært spennende å se hvordan de klarer å utvikle store prosjekter fra idé til ferdig produkt, hvor mye av det foregår her i Egersund, sier hun.

Bachelorutdanningen i økonomi og administrasjon gir en mangfoldig og relevant utdanning. Alle virksomheter har behov for ansatte med økonomisk og administrativ kompetanse, enten det er i privat næringsliv, offentlig forvaltning eller i ideelle organisasjoner.

Første samling for studenter under «Utfordrende sommerjobber» fant sted hos Aker Solutions på Eigerøy utenfor Egersund. Helene Holm forteller om konseptet. (Foto: Karoline Aakvik)

– Jeg har alltid visst at mitt fag finnes i de fleste bedrifter, men det har vært veldig spennende å være i regionens største bedrift. Jeg har lært så mye mer enn jeg hadde trodd på forhånd. Alle her kan så mye mer enn selve faget sitt, forteller hun om arbeidsplassen.

– Det er jeg helt enig i, stemmer Helene Lauvås i.

– Jeg har fått så mye mer kunnskap om hvordan alt fungerer og hvordan ting henger sammen. Det å ha tilgang på personer som har jobbet med olje- og gassnæringen over lang tid er veldig nyttig. De er så glade i å snakke om faget sitt og det er veldig lærerikt, fortsetter hun.

Hanne og Helene deltok også på romjulstreffet for studenter.

– Det var så kjekt å møte bedriftene på en litt uformell måte. Vi møter jo mange forskjellige bedrifter på studiestedene våre og alle er så entusiastiske om sin arbeidsplass. Når man da kommer hjem på juleferie og bli møtt av at næringslivet også her gjerne vil treffe deg og har jobber som er relevante for deg, det er det ikke mange ting som er bedre enn, sier Stine som gjerne oppfordrer enda flere bedrifter til å være med neste gang.

– Sykt kul teknologi

– Jeg har visst om noen av bedriftene i Egersundregionen, men jeg har visst veldig lite om hva de trenger av arbeidskraft. Det har de vært veldig flinke til å fortelle om både under romjulstreffet og når vi har vært rundt på bedriftsbesøk i sommer, sier Helene.

Stine, Hanne og Helene er alle med på «Utfordrende sommerjobber». Bedrifter i Egersundregionen har ansatt 23 studenter  som skal løse utfordringer bedriften står overfor, eller få testet ut tilegnet kompetanse på andre måter. En unik mulighet til å skaffe seg relevant erfaring og bygge nettverk. Denne sommeren har de vært med på en rekke bedriftsbesøk i tillegg til sosiale aktiviteter.

– Jeg ble veldig imponert av NAVTOR og Marine Technologies som viste oss sykt kul teknologi som utvikles her i Egersund. Og at så store bedrifter sier at hovedkontoret skal ligge i Egersund, er jo også sjeldent, sier Helene.

– Det er et snodig stort teknisk miljø på en liten plass, særlig innen maritim teknologi. Det er ofte man må til de store kjernene som Oslo eller Stavanger for å finne bedrifter med så høyt teknisk nivå, fortsetter hun.

Studentene som har vært med på «Utfordrende sommerjobber» tok også turen innom Langholmen der de blant annet fikk omvisning hos Marine Technologies, Egersund Energy Hub og en presentasjon av U37 ved Odin Moen. (Foto: Helene Holm)

Helene Lauvås har jobbet med preservering i sommer. For de uinnvidde så handler det om å beskytte materialer og sørge for at de oppbevares på korrekt måte. Det krever både logistikk, oversikt og materialkunnskap.

– Dette er ting jeg nesten bare har lest om tidligere. Det har vært veldig lærerikt å få en konkret kunnskap om ulike materialer og se hvordan de blir brukt i praksis, forteller hun.

Store og dyre mekaniske ting må beskyttes selv om de bare skal stå i ro. Preserveringsavdelingen sjekker at ting er tatt vare på og ikke blir skadet underveis i produksjonen. En liten ting som blir ødelagt kan koste mange millioner, så det er viktig å beskytte delene.

Helene Lauvås skal bli maskiningeniør og studerer ved NTNU i Trondheim. Som maskiningeniør designer du produkter, anlegg og prosesser, utformer produksjonsutstyr og styrer produksjonsprosesser.

Mange jobbmuligheter i Egersund

– Jeg var ikke klar over at næringslivet her var så langt fremme teknologisk. Både jeg og en jeg går sammen med på NTNU kom hit i romjula og ble ganske overrasket over mulighetene som er her, fortsetter ingeniørstudenten.

– Det er veldig bra at det finnes muligheter å komme hjem til. Godt at det ikke en mangel på arbeidsplasser som avgjør om man kan flytte hjem igjen. Det er noe som jeg har blitt mye mer klar over i løpet av sommeren, sier Stine.

Helene og Stine hadde det kjekt på Egersund golfbane i Maurholen. Gode instruktører gav studentene lynkurs så de fikk prøve seg litt på selve banen. (Foto: Helene Holm)

– Egersundregionen er full av muligheter og hvis den rette jobbmuligheten byr seg er jeg veldig positiv til å flytte tilbake til Egersund, sier Hanne.

– Men jeg er veldig glad for at jeg har flyttet til en ny by for å studere. I studietiden har jeg fått masse nye venner og fått utviklet nettverket mitt med personer fra flere steder i Norge. Nå når sommerferien er ferdig skal jeg først på utveksling et halvt år til Australia, før jeg skal skrive bachelor oppgaven min. Etter dette skal jeg uansett ta en master før veien videre og karrierevalget starter, understreker hun.

– Jeg kommer mest sannsynlig ikke til å bo i Egersund, men det kan fort bli aktuelt å jobbe her, smiler Helene fra Sirevåg.  

– Det er jo en annen kommune, så det er egentlig ingen naturlig grunn for meg å komme til Egersund. Farfar solgte juletrær her, men ellers har jeg ingen forhold til Egersund annet enn at det var den nærmeste plassen med badebasseng i oppveksten. Men jeg ble veldig overrasket over alle mulighetene som finnes her, og det ligger jo bare 20 minutter unna Sirevåg.

Kjekt å møte andre bedrifter

Aker Solutions har hatt egne sommersamlinger med sine studenter, men Helene, Stine og Hanne har også vært med på aktiviteter med Egersundregionen og «Utfordrende sommerjobber».

– Det var veldig gøy å bli utfordret på aktiviteter vi kanskje ikke hadde gjort på egenhånd, sier Hanne. Hun og Helene synes det var en kjekk aktivitet å spille golf i Maurholen.

– Det var ekstra gøy å gjøre det sammen med studenter i andre bedrifter. Særlig for meg som ikke kjenner så mange andre her i området har det vært gildt å treffe andre studenter i området og få se litt av hva som finnes her, sier Helene.

– Det er et bra opplegg. Det er kjekt å bli kjent med andre utenfor bedriften også, sier Hanne.

– Det var også interessant å høre hva de andre studentene har gjort i sommer, da lærte vi også mer om hva de forskjellige bedriftene trenger av kompetanse, supplerer Helene.

– Jeg synes også det var kult å høre om Magma Geopark og at steinen som finnes her er den samme som er på månen, humrer Helene og henviser til en nyprodusert film fra Magma Geopark.

– Ja, den var kul, samstemmer de andre.

Studentene synes flere av bedriftene var veldig gode til å si spesifikt hva de er ute etter – det er veldig nyttig for dem å vite konkret hva næringslivet er på jakt etter, selv om for eksempel Aker Solutions trenger nesten alle yrkesgrupper.

Men de har også et ønske å komme med til neste runde med studentaktiviteter:

– Flere av Egersundregionens bedrifter kunne presentert seg så vi fikk høre enda mer om næringslivet i Egersundregionen, sier Stine, Hanne og Helene.