Livet på Moi beskriver Hildegunn som trygt og greit. Naturen og turløypene er nydelige og blir ofte brukt sammen med mannen, ungdommene og hunden.
– Her er det mye barneaktiviteter som gjør at småbarna stort sett kan følge egne interesser. Men jeg savner litt flere samlingssteder for unge voksne og oss voksne midt i mellom. Så lenge man har en aktivitet eller idrett man deltar i er det et godt tilbud, men ellers bærer bygda fortsatt litt preg av å ha åpningstider mellom 7-15.
Hun påpeker at det er mange gode dugnadsfolk på Moi som stiller opp og gjør at tilbudene er så varierte som de er.
– Det er det beste med å bo på en liten plass. Her kjenner «alle» hverandre.
Mer bolig for pengene
Hildegunn Eikeland Vatne er opprinnelig Lyngdøl. Selv om hun ikke flyttet til Moi før i 2008 har hun tilbrakt mye tid i bygda før den tid.
– Jeg har en søster som er litt eldre enn meg. Hun etablerte seg her og det førte til at både jeg og mine foreldre brukte tid i ferier og helger her. Jeg fikk også lov å begynne å jobbe litt på gatekjøkkenet og bensinstasjonen som min søster og svoger driver allerede da jeg var 12 år. Fortsatte med det annenhver helg og ferier til jeg var over 17 år.
Da hun og mannen ventet barn nummer to bodde de i Kristiansand. Hildegunn var medeier i en frisørsalong og så at tiden ikke strakk til.
– Det var forventninger om at jeg skulle jobbe mye mer enn jeg egentlig ønsket, forteller hun.
Paret hadde også sett seg om etter større bolig, men det var for dyrt i Kristiansand. De innså at de kunne få mye mer hus og tomt for pengene ved å ta valget om å flytte til Moi.
– Vi kjøpte et litt kult hus som vi fikk nyss i skulle selges. Det var egentlig litt impuls, ler hun.
For å få den nye hverdagen på Moi til å gå opp, med små barn og en mann offshore, etablerte hun Kjelleren frisør hjemme i huset deres. På den måten kunne hun både være til stede for barna og drive egen salong samtidig. De tre barna vokste etter hvert til og da flyttet Hildegunn salongen til sentrum. Rett før korona-pandemien gjorde sin entré.
– Det har vært noen veldig harde år for meg, jeg kjenner fortsatt ettervirkningene av nedstengingen, sier hun ærlig.
På grunn av investering i ny salong har det blitt mye jobb på kvelder og helger. Heldigvis har Hildegunn en lojal og fast kundekrets som gjør det lettere. Hyttefolk er også jevnlig på besøk.
– Det er ekstra kjekt å få besøk av alle som besøker Moi, sier hun.
I tillegg til å drive frisør- og barbertjenester har hun også litt andre produkter til salgs i salongen, som sminke, smykker og te.
Nylig har hun også overtatt salongen på omsorgshjemmet. Den har fått en ansiktsløftning så det skal være ekstra trivelig for beboerene å få stelt seg på håret. Hun deler lokalet med en fotterapeut.
– Det er en trivelig ekstra tjeneste, smiler hun.
Håper på ny E39
Det er også korte avstander til skoler og barnehager. Bor en på Moi trenger en ikke kollektivtransport, eller bil.
Men, det er også et men:
– Det er litt verre når man skal ut av bygda, som for eksempel når ungdommene skal på videregående. Det blir lang reisevei og mye venting uansett hvilken skole de ender opp på. En ny vei med økt kollektivtilbud vil gi ungdommene mer reelle valg. En ny E39 vil helt klart gjøre bygda blir mer attraktiv.
Siste kommentarer