Opplev Egersundregionen i høst
Publisert: 01.07.2022
Egersundregionen er rik på kultur og natur. Istiden har satt sitt preg på området, og resultatet er et unikt og vakkert landskap som har blitt til kjente turistperler. Her er et lite utvalg av steder som absolutt er verdt et besøk denne sensommeren og også utover høsten.
1: Brufjellhålene, Foto: UNESCO2030/Christina Kittelsen Bakke. 2: Sogndalsstrand, Foto: UNESCO2030/Olivia Vestbøstad Støle. 3: Trollpikken, Foto: UNESCO2030/Arne Ove Østebrøt. 4: Hattesteinan, Foto: UNESCO2030/Jan Ove Grastveit. 5: Gloppedalsura, Foto: UNESCO2030/Destinasjon Bjerkreim/Kevin Molstad
Brufjellhålene.
Foto: UNESCO2030/Christina Kittelsen Bakke.
Brufjellhålene
Turen fra Roligheten opp til Brufjell har nydelig utsikt ut mot åpent hav, og gir et stort utvalg av naturattraksjoner i løpet av de tre timene kystturen tar. I tillegg til panoramautsikt over kysten får man også oppleve eksotiske Sandviga strand med hvite rullesteiner og til slutt en spektakulær steinformasjon fra istiden og store jettegryter i den bratte fjellveggen i havgapet. Brufjellhålene er en populær selfie-plass. Sosiale medier florerer med bilder av folk som lager spretthopp eller tar et gruppebilde foran det sjeldne naturfenomenet, som antakeligvis er gravd ut av havet og rullesteiner før fjellet steg etter siste istid. Stien ned til Brufjellhålene er svært bratt og utsatt, og det er satt inn stålbøyler å klatre i på det bratteste stykket.
Sogndalsstrand.
Foto: UNESCO2030/Olivia Vestbøstad Støle.
Sogndalstrand
I et lite smalt sund like innenfor det mektige havet ligger tettstedet Sogndalstrand, som er et av de best besøkte reisemål i Rogaland. De sjarmerende trehusene fra 1700- og 1800-tallet bukter seg langs sjøen og danner en liten koselig gågate. Byens storhetstid var på 1800-tallet , da det ble driftet 20 forretninger, fire bakerier, to brennevinsutsalg og fire skjenkesteder i Sogndalstrand. Stedet har de siste årene hatt en kraftig oppsving etter at Riksantikvaren fredet byen og kulturhotellet ble etablert. I ettertid har det kommet til både galleri, golfbane, landhandel, utendørs amfi, skulpturmolo, havrafting og fiskerimuseum. Om sommeren er det konserter og/eller utendørs teater i Sogndalstrand Amfi, og hver høst arrangeres «Kjærlighedsvego». Tanken bak uken er å vise omsorg og ta godt vare på hverandre. Her er ingen turister, alle er gjester.
3: Trollpikken, Foto: UNESCO2030/Arne Ove Østebrøt.
Trollpikken
Med sin fallosformede steinformasjon ruver Trollpikken over de andre steinene. Steinen med det spesielle utseende ble verdenskjent da den en natt i juni 2017 ble kuttet ned. Handlingen falt ikke i god jord, og med stor entusiasme og pengeinnsamling ble steinen løftet opp og montert på plass igjen etter bare to uker. Trollpikken er et fenomen skapt av isen under siste istid som sluttet for rundt 10 000 år siden, og befinner seg i dag i et flott kulturlandskap hvor bergarten i området er anortositt, som for øvrig er den samme som på overflaten av månen. Lenge før man visste at anortositt er samme bergart som på overflaten av månen, kalte man området her for månelandskap, da området hadde sparsom vegetasjon og var lite fruktbart.
4: Hattesteinan, Foto: UNESCO2030/Jan Ove Grastveit.
Gursligruvene/Hattesteinan
Gursligruvene var i full aktivitet fra 1915 til 1919. De hentet ut molybden, som er et metallelement som styrker og herder stål. Dette ble levert til stålproduksjonen under første verdenskrig. Etter krigen krasjet prisen på molybden og gruven stengte i 1919. I dag er den gamle gruveveien med dets nedlagte bygninger blitt en populær tursti og et utemuseum med gruvekultur. Selv om det er svært bratt den første halvdelen av turen, er gruveveien i god stand til å gå tur på. Et lite stykke oppe i bakken åpenbarer det seg flott utsikt ut over Lundevann. Det er dette vannet som starter i Moi sentrum og går til Åna Sira. Lundevann er et av de dypeste vannene i Norge. Nede ved Gullvann opplever du ren idyll, maken til flott plass skal du lete lenge etter. Ved Gursli kommer du først til «Jentehytta» hvor kokkene til gruvedriften holdt til. Denne er åpen, og du har mulighet til å gå inn og kose deg. Rundt et par svinger til kommer du til selve plassen der malmen ble knust. Her finner du rasteplass med bord. Selve gruvene ligger et lite stykke forbi dette stedet. Vil du gå inn i gruvene og høre mer, bestill gjerne en guidet tur hos Magma Geopark.
Gloppedalsura, Foto: UNESCO2030/Destinasjon Bjerkreim/Kevin Molstad
Gloppedalsura
For mer enn 10 000 år siden satte frostsprengning enorme krefter i sving da isbreene smeltet bort. Resultatet av dette ble det som i dag er Nord-Europas største steinrøys og kalles Gloppedalsura. Den består av enorme rasblokker som ligger oppå endemorene, som er et flatt område av løsmasser som befinner seg nederst i en isbre i en periode hvor isbreen trekker seg tilbake. Steinrøysen er lett tilgjengelig siden det er vei gjennom uren, og den ligger i Bjerkreim og Gjesdal kommune.
Siste kommentarer