Publisert: 03.03.2023

I anledning 8. mars har Egersundregionen snakket med mange kvinner som av ulike årsaker har utmerket seg. Engasjerte, dyktige og modige kvinner som ikke er redde for å si hva de mener både om kvinnehelse og Kvinnedagen.   

 

Ordførere Odd Stangeland peker på en statistikk over hvilke behov det er i fremtiden.

Gerd Lillian Refsland er jordmor i Eigersund kommune, men er også en allsidig kvinne på alle måter. Til venstre har hun nettopp tatt imot en baby på jordmorkontoret, til høyre er hun klar med motorsag. (Begge foto: privat)

Tre av kvinnene som har uttalt seg er Inger Lise Tønnessen, Davina Hill og Gerd Lillian Refsland. Dette er et utdrag av deres svar. Fullstendige svar og mange andre kloke kvinner finner du her:

Jordmor er et lavterskeltilbud

Gerd Lillian Refsland er jordmor i Eigersund kommune. Hun mener at som kvinne i Norge i 2023 har vi det egentligveldig godt. Vi er heldige som lever i et samfunn som i hovedtrekk er likestilt mellom kvinner og menn, og som har et offentlig helsevesen tilgjengelig for alle.

– Likevel vet jeg at enkelte kvinnesykdommer er nedprioritert av både helsepersonell og i forskning. Norske kvinners sanitetsforening har for eksempel vist at endometriose er en sykdom det finnes lite kunnskap om, og som har vært underprioritert av helsepersonell, påpeker Refsland.

Et annet område innen kvinnehelse hun er engasjert i er at jordmortjenesten er et lavterskeltilbud. Jordmødre kan tilby alle nødvendige undersøkelser og prevensjon friske kvinner trenger. Kvinner kan snakke med jordmor om seksuell helse, abort, overgangsalder, vold og seksuelle overgrep. Jordmor kan bistå med ultralyd i svangerskapet, celleprøver, prevensjon deriblant innsetting av spiraler.

– I dag har vi ikke gynekolog i Eigersund og flere kvinner må ta fri store deler av dag for å reise til Stavanger eller Sandnes for å sette spiral eller ta celleprøve. Det koster også en del for kvinnene. God kvinnehelse skal være for alle. Uavhengig av bakgrunn, etnisitet, kultur eller størrelse på lommeboken. Jeg er opptatt av å bruke ressurser som er tilgjengelig og som kan dette. Ved at jordmødre tar seg av friske kvinner vil det frigjøres tid hos legene slik at de kan ta seg av de som er syke eller trenger annen medisinsk oppfølging. Jeg ønsker at kvinnene i Eigersund skal få tilbud om dette hos den lokale jordmor som kan. Vi har en unik kompetanse innen kvinnehelse.

Les hele svaret til Gerd Lillian Refsland her.

 

Ordførere Odd Stangeland peker på en statistikk over hvilke behov det er i fremtiden.

Inger Lise Tønnessen (Foto: privat)

anbefaler hund

Inger Lise Tønnessen er banksjef i Sparebank 1 SR-Bank Egersund. Hun har erfart at kvinner ofte undervurderer seg selv og sin kompetanse, og at mange godtar at de har lavere lønn enn menn for samme type arbeid.

– Det er det ingen grunn til og ingenting kan irritere meg mer enn når sånt skjer. Til og med i 2023 så opplever vi at det ofte er mannen i parforholdet som er «finansminister» og ønsker ett møte med oss i banken. Her er vi nå bevisste på å anbefale at begge stiller til rådgivning, skriver hun til oss i en e-post.

Kvinnehelse er også viktig for Tønnessen:

– Det ene er hva du selv velger å gjøre for å opprettholde god helse. Det andre er hva samfunnet ellers gjør når det gjelder kvinnehelse. 

Hun har selv alltid vært fysisk aktiv og gjort en innsats for å holde seg i form. Familien har også skaffet seg hund som gjør at familien hennes tilbringer mye tid ute, som hun kan anbefale. 

Jeg er glad for å registrere at det er satt ett sterkere fokus på kvinnehelse. Det er jo kommet fram kjønnsforskjeller i helse og også på  kvinnehelse. Slik jeg forstår det så er dette sykdommer og lidelser som bare rammer kvinner,  som rammer flere kvinner enn menn, eller som har andre konsekvenser for kvinner enn menn. Kvinner har jo for eksempel andre tegn på hjerteinfarkt enn menn og risikerer å ikke få rett diagnose.

Tønnessen løfter også frem mammografiprogrammet og Sparebankstiftelsen SR-banks forskningsmidler til forskning på brystkreft.

 Du kan lese hele svaret til Inger Lise Tønnesen her.

Davina Hill i lysegrønn genser. Portrettbilde

Davina Hill (Foto: privat)

Tør å ta plass

Davina Hill er vokalist i bandet Folkebadet Social Club, styremedlem i Egersund Rockeklubb og frisør på Hårgalleriet Pedersen. I ett typisk mannsdominert rocke-miljø skiller hun seg ut.

– Jeg tør å ta mer plass nå enn før og det har kanskje folk fått med seg. 

Davina er opptatt av at man skal ha like muligheter for behandling uavhengig av kjønn og legning. Og er også for en mer romslig bioteknologi-lov. Men hun har ikke feiret kvinnedagen før.

– Jeg har ikke feiret kvinnedagen aktivt. Men ser i større grad viktigheten av det nå. Vi ser rundt om i verden at kvinners rettigheter som har vært en selvfølge raskt og enkelt kan bli tatt bort. Da tenker jeg spesielt på utdanning, retten til å kle seg som man vil og abortloven.

Les hele svaret til Davina Hill her.

 

Egersundregionen har snakket med mange kvinner i anledning kvinnedagen. Uavhengig om de mener 8. mars bør markeres som en egen dag for kvinner eller ikke så er det bred enighet om at årets tema er svært viktig og mange har takket ja til å svare på tre spørsmål. Du kan bli bedre kjent med ulike kvinner i Egersundregionen her: