Publisert: 31.05.2024
De er unge. De er ambisiøse. De er også nybakte foreldre.
Odin Moen og forloveden Emma Adelina Botezatu med barna Emil og Sofie. (Foto: Privat)
Odin Moen (29) er for mange et kjent navn i Egersund. Han er en person som elsker å ha mange jern i ilden.
For de som ikke kjenner han, så er han leder av U37 Dalane, en sterk stemme for unge som vil opp og frem. Han er politiker i Arbeiderpartiet og brenner for fornybar energi. Mange vil kanskje si, som far så sønn. For Odin er sønn av Frank Emil Moen, som står bak vindkraftsatsingen i Energy Innovation. Odin jobber med fornybar energi i selskapet Elren AS, der han selv er medeier sammen med Mona og Øyvind Espeland og faren, Frank Emil. Firmaet driver med salg, installasjon og drift av fornybar energi fra næringshagen på Langholmen.
Studerte havbruk
– Det var ingen som fortalte meg at jeg faktisk kunne jobbe med noe jeg interesserte meg i, da jeg skulle velge studieretning, forteller Odin.
– Så da valgte jeg å studere havbruk. Der var det jobbmuligheter.
Studietiden ble tilbrakt i Bodø på Nord universitet. Men, det ble altså ingen karriere innen havbruk på Odin. At det var mulig å ha en karriere i Egersund visste han ikke. Han måtte ut av byen for å se potensialet. En telefon fra Øyvind Espeland fikk han til å sette kursen hjemover.
– Jeg ble sett. Jeg fikk sjansen. Den grep jeg, forklarer han.
Odin Moen er leder i U37 og driver selskapet Elren. (Foto: Iryna Solkina)
Vil ha unge inn i Dalane-styrer
Odin vil opp og frem. Og han er ikke redd for å si det høyt. Han vil ha en plass rundt bordet, og han vil ha flere unge med seg.
– Det er noe feil når de fleste styrerepresentantene har passert 54,8 år. Man vil gjerne at unge skal engasjere seg, men hvordan får man det til hvis de ikke får en sjanse? undrer han seg.
Gjennom U37 Dalane har han og de andre medlemmene i styret hatt et stort ønske om å få inn flere unge i styrene i bedrifter i Dalane. Styrekandidatene heter programmet. Der får unge muligheten til å hospitere i et styre, med taushetsplikt og uten stemmerett. Det vil si uten risiko for styrearbeidet. Men det har vist seg å være vanskelig å få til i Egersundregionen så langt.
– Nå har vi forsøkt i to år uten napp. Det er tidkrevende å be om en plass ved bordet på vegne av andre. Vi er usikre på om vi vil ha flere avslag nå. Nå er årets sesong i gang, så vi får se når neste runde settes i gang, om bedriftene er mer modne, sier han med et lite hjertesukk.
U37 Dalane vil ha aktivitet for unge i hele Egersundregionen. De kunne gjerne hatt aktiviteter i både Sokndal, Lund og Bjerkreim og Egersund, men ser utfordringen det er å arrangere ting på frivillig basis. Som ideell organisasjon trenger de midler for å kunne ha et høyere aktivitetsnivå.
– Vi jobber jo med dette på frivillig basis og ønsker at aktivitetene våre skal være gratis eller med lav kostnad. Midlene går jo ikke til oss, det går til kosten det er å arrangere kjekke ting.
Annenhver uke er det vesle Emil som får Odins fulle oppmerksomhet. (Foto: Iryna Solkina)
fra romania til norge
Emma Adelina Botezatu (28) kom til Norge fra Bacău i Romania for rundt fem år siden. I Bacău drev hun sin egen butikk med salg av madrasser og hadde et godt liv med familie og venner. Da hun fikk vesle Sofie med en egersunder, tok hun et vanskelig valg. Emma har selv vokst opp uten far, og ønsket ikke det samme for Sofie. Hun bestemte seg for å selge butikken og flytte til Norge da Sofie nærmet seg to år. Nå er Sofie blitt syv år og går i 1. klasse på Husabø skole.
– Det var veldig annerledes her enn i Bacău. Det er for det første veldig mye mindre folk. Før tenkte jeg ikke over det, men sist jeg var på besøk synes jeg nesten det ble for folksomt, smiler hun.
Bacău har nærmere 200 000 innbyggere og ligger 240 kilometer nordøst for hovedstaden Bucuresti.
– Vi skal på sommerferie dit i år, og jeg er spent på hva Odin synes om byen.
Hun var fast bestemt på å lære norsk fort da hun flyttet til Egersund. Det klarte hun på rekordtid. Hun gikk på skole på formiddagen og jobbet på Kniv og Gaffel om ettermiddagen.
– Jeg fikk praktisere det jeg lærte på skolen i jobben, det var en god kombinasjon av jobb og læring.
Etter hvert fikk hun stillingen som arrangementsansvarlig på Langholmen Panorama. Da tok det ikke lang tid før Odin ønsket å få Emma med i U37 Dalane.
– Det var litt for travelt til at jeg kunne prioritere det til å begynne med. Jeg hadde mange eksamener på den tiden og det er lange dager i serveringsbransjen.
I jobben som arrangementsansvarlig ble Emma sett og gitt en annen, spennende sjanse. Hun fikk muligheten til å bli lærling i kontor- og administrasjonsfaget hos Energy Innovation. Det tok ikke lang tid før Emma fikk utvidet ansvar på kontoret. Selv om hun fortsatt er i læretid har hun bevist for arbeidsgiver at hun har god kontroll og blir lønnet som en vanlig ansatt. Hun har utviklet et administrativt system og fikk ansvar for økonomien etter kort tid i stillingen. I tillegg har hun også ansvar for markedsføring og forberedelser av møter og arrangementer. Hun liker godt variasjonen mellom de ulike arbeidsoppgavene.
Da Odin møtte Emma
Etter Emma begynte å jobbe i Energy Innovation fikk hun litt mer tid til å kunne være med i U37 Dalane. Men det var først under studiene i fornybar energi hun begynte å tilbringe mer tid sammen med Odin.
– Vi studerte samme fag og samarbeidet om arbeidskrav og innleveringer. Min sterke side er matematikk, mens Odin kan mye om fornybar energi. Så jeg vil si vi var et godt team!
Emma Adelina Botezatu jobber som administrasjonsansvarlig i Energy Innovation. Kort tid etter hun ble mor til Emil var hun tilbake på jobb. (Foto: Helene Holm)
Nå har paret vært sammen i et knapt år. Lille Emil var på vei før de i det hele tatt hadde rukket å avgjøre om de var et par eller ikke.
– Ja, han var en liten overraskelse, smiler Emma.
– Det er klart det var en stor omveltning og en følelse av mindre frihet når man går fra en ungkarstilværelse og flytte omtrent rett inn i Emma og Sofies etablerte hjem. Det var ikke planen å få barn så tidlig i forholdet, og vi måtte ta noen gode samtaler rundt det, sier en ærlig Odin.
I løpet av ett års tid har han solgt leiligheten sin på Eigerøy og flyttet inn til Emma. Han har gått inn i rollen som bonuspappa for Sofie og har blitt pappa til fire måneder gamle Emil. En solid livsomveltning på et år. Heldigvis for Odin er han sammen med ei som er like fokusert på karriere og videreutvikling som han selv.
TIlbake på jobb med baby
To måneder etter Odin og Emma ble foreldre til lille Emil var Emma tilbake på jobb.
– Jeg er fortsatt i lære og vil gjerne fullføre fagbrevet mitt. Bare ved å være hjemme to måneder og at jeg nå jobber 50% gjør at jeg ikke får ta fagprøven før i oktober.
– I tillegg liker jeg å holde meg oppdatert. Vi er fortsatt en ganske ny bedrift og det kan skje nye ting og endringer fort. Ved å jobbe litt så klarer jeg i allefall å være ajour med oppgaver og ha oversikt over ting som skjer.
Med så omfattende arbeidsoppgaver Emma har, så er det heller ingen enkel jobb å delegere ansvar til andre.
– Det ville tatt lenger tid å lære opp en ny person enn jeg hadde vært borte. Det er så mye spennende som skjer. Dessuten liker jeg best å ha kontroll selv, understreker hun.
De nybakte foreldrene deler på ansvaret for Emil. Det er ikke alt for ofte de er samtidig på kontoret, men iblant må det til. (Foto: Helene Holm)
Da Emma hadde fagskolestudiet i fornybar energi i boks, begynte hun like godt på et nytt fagskolestudium i administrasjonsledelse. Med en jente på syv, baby på fire måneder, 50% jobb og studier i tillegg er det vanskelig å ikke bli imponert over alt Emma finner tid til.
– Vi tar det litt som det kommer. Heldigvis er Odin veldig flink til å bidra, og Emil er en baby som sover godt om natten. Vi er et veldig godt team også som familie, understreker Emma.
Lille Emil blir nok en liten energibunt etter hvert han også. Nå er han ofte innom foreldrene, som veksler med å være på jobb annenhver uke på Langholmen. På kontoret har Emma både leketepper og babygym tilgjengelig så Emil kan være med på kontoret. Han har et godt sovehjerte og foreldrene får gjort mange arbeidsoppgaver når han tar en blund.
Krysser fingrene for barnehageplass
– Det er ganske herlig å dele slik vi har gjort det. Den ene uka er jeg fullt fokusert på jobb, mens neste uke er jeg hjemme og koser meg i mammarollen og studerer, deler Emma.
– Det gjør også at Odin får knytte sterke bånd med Emil, legger hun til.
Hun og far til Sofie har delt samværet med henne 50/50, så i Emma sin hjemmeuke er begge barna hjemme. Emma eier hus sentralt i Egersund, så det er kort vei for Sofie å gå til skolen.
Storfamilien pyntet til fest under Emils barnedåp. Frank Emil Moen holder barnebarnet Emil, i midten ser vi farmor xxx.(Foto: Helene Holm)
– Det eneste jeg er frustrert over er busstilbudet. Jeg kan ikke kjøre bil på grunn av et synsutfall, og da var det ganske fortvilende å ha barn i barnehage på Rundevoll. Bussene korresponderte ikke, så bare få minutter før min buss var fremme gikk bussen til Rundevoll. Det bør være mulig å få til et bedre tilbud, understreker hun.
Med januarbaby er det ingen garanti at Emil får plass i barnehage til høsten. Men paret håper og tror det vil løse seg.
– Siden vi begge jobber på Langholmen hadde det vært perfekt å få plass i Skattekisten kulturbarnehage. Så vi krysser fingrene for at det skal ordne seg.
– Men når fagbrevet er tatt, fagskolestudiumet er i boks og Emil har fått barnehageplass, da blir det vel litt roligere for dere?
– Nei, neste år har jeg planer om å starte på en bachelor, smiler Emma.
– Jeg tar en master, legger Odin til med et smil.
Som skrevet tidligere, et ambisiøst par.
Med klokkeklar tro på at alt kan la seg løse med base i Egersund.
– Det er mye potensiale i denne byen og hele regionen. Men vi unge må vise at vi tør ta plass, oppfordrer Odin.