Publisert: 30.09.2020

Vi har snakket med fire ambisiøse damer som har snudd nesen hjemover og etablert seg med familie og jobb, etter å ha bodd utenbys i over et tiår. Savnet etter familie og venner, naturens gleder, enklere hverdagslogistikk for familien og ikke minst et attraktivt og spennende arbeidsmarked samt lavere boligpriser, er bare noen av grunnene. Fellesnevneren er at ingen av de har angret et sekund!

Det er et innholdsrikt næringsliv i Egersundregionen, det bekrefter både Trine, Solfrid, Line og Elin som alle har fått seg jobber i regionen. De bidrar positivt til befolkningsveksten, og oppfordrer flere potensielle tilflyttere til å gjøre det samme. Enten man har røtter i området, eller man ønsker litt andre kvaliteter utover det en storby har å tilby. Egersund har så mye mer å tilby enn det innbyggertallet skulle tilsi.

Nærhet til familie og venner

Damene har stolthet i blikket når de omtaler hjembyen og bobler over av lovord. Når man vender tilbake etter mange år borte, er gleden over nærheten til familie og venner gjensidig. Spesielt når familiene utvides med søte smårollinger som endelig kan knytte nærere bånd med besteforeldre, som slipper å sette seg på tog, ferje eller fly for å få verdens beste klemmer. Vennemiddager som ikke må planlegges i lang tid i forveien, er plutselig en telefon unna. Noen må nok jobbe litt med å slipe bort enkelte vestlands- og østlandsord, slik at ungene slutter å legge bokbind på bøkene, i Egersund legger man som kjent på bree.

Ingenting vondt å si om verken Bergen, Kristiansand, Oslo eller Stavanger, men på hjemmebane er blant annet boligprisene mye mer lommebokvennlige. Det betyr at drømmehuset faktisk kan bli en realitet. Og okka by har endret seg til å bli mye mer urban enn for et tiår siden.

Barnevennlig barndomsby

Trine Salvesen Røyneberg er vannområdekoordinator i Dalane, og flyttet fra Stavanger etter å ha bodd der i tolv år. Hun nyter å slippe rushtrafikken frem og tilbake fra jobb. Hun ønsket ikke at barna skulle vokse opp i en storby, Egersund er trygt og koselig og man treffer alltid på noen kjente når man tar en tur til sentrum. Hun forteller at det er flere hun kjenner som har returnert, og mange har også planer om å komme hjem igjen. Med et næringsliv i vekst, er det verdifullt på så mange måter å ta i bruk utdannelsen for å bidra i barndomsbyen, er Trines klokkeklare oppfordring.

Jobben som vannområdekoordinator synes Trine er spennende.
Etter tolv år i Stavanger, flyttet Trine hjem til Egersund.

Nye jobber og mer hus for pengene

Et historisk sentralt beliggende hus fra 1800-tallet med fire kaklende høner i en inngjerdet bakgårdshage kan høres ut som kulissene til en av Anne Cath. Vestlys fortellinger. Men for sykepleier Elin Bredeli Ollestad, mann og tvillinger ble dette en realitet da de pakket snippesken og flyttet tilbake fra hovedstaden. Hun er evig takknemlig for valget de tok. Hunden gir sitt bekreftende voff. Tilgang til alle de vakre naturopplevelsene i nærområdet gjør at det er enkelt å finne roen i Egersund. Alt er roligere og mer tilgjengelig, og det var enkelt å få seg jobb. Det var flere jobber å søke på, og det endelige valget falt på produktspesialist i et legemiddelfirma som i tillegg til å være en utfordrende og interessant jobb, også ga henne den fleksibiliteten hun ønsket. 

Elin er godt fornøyd med å ha flyttet hjem.
Elin sammen med tvillingene, hønene og hunden.

Salgssjef på Grand Hotell

Solfrid Tveit Thanem flyttet til Bergen for å ta utdannelse, men etter at familien ble utvidet med to barn, var veien kort og beslutningen enda kortere. I Egersund bygget de nytt hus i et byggefelt med nærhet til barnehage og skole. Alt man trenger er innenfor ti minutters kjøring, de utallige turmulighetene og lokalbefolkningens unike dugnadsånd, trekker hun også fram. Året rundt arrangeres det festivaler, show og konserter, og sushi-savnet er borte etter enda en nyetablering i byen. Det er mye som skjer både på den kulturelle arenaen og ikke minst på arbeidsmarkedet. I sin stilling som salgssjef på ærverdige Grand Hotell vet hun hvor viktig det er å tiltrekke seg folk utenifra. Hun oppfordrer næringslivet til å bli flinkere til å utlyse stillinger utover kommunegrensen.

Salgssjef på Grand Hotell, Solfrid Tveit Thanem.

Flyttet hjem pga. jobb

Daglig leder Line Aarsland Moen holder Navico Norway på stø kurs, og bosatte seg i Egersund etter 12 år i Stavanger og Kristiansand. Etter endte studier og syv års jobberfaring var det først og fremst de attraktive jobbmulighetene i regionen som ble det avgjørende valget for å vende tilbake. Verken hun eller mannen hadde problemer med å få seg jobb, og begge stortrives. Denne regionen har så mye å tilby, så de ser lyst på fremtiden. Alle hjemkomne egersundere kan være stolte av å være ambassadører for Egersund og regionen, en særdeles enkel oppgave, i følge den engasjerte daglige lederen.

Daglig leder i Navico Norway, Line Aarsland Moen.
Line Aarsland Moen sammen med familien.

Se også: