Publisert: 06.05.2023

I Hovsherad ligger det gårder på rekke og rad. Nabogårdene til Caroline og Hans Arne Haugland har alle forskjellige typer kyr og ikke minst – ulike traktorer. Sammen med de tre jentene sine og storfamilien har de utviklet gården med campingplass og ikke minst en idyllisk besøkshage.

Hans Arne Haugland holder armen rundt Caroline. Til venstre for paret står en nydelig rosa rosebusk.

Hans Arne Haugland og Caroline Handeland har videreutviklet Haugland Gård & Hage med både besøkshage og campingplass, i tillegg til gårdsdriften der de holder den utrydningstruede kurasen Vestlandsk Raudkolle. 

Caroline, Hans Arne og de tre jentene på 7, 14 og 17 bor på 7-8 mål store Haugland Gård & Hage i Hovsherad. Bygda ligger et kvarters kjøretur fra Moi innover mot kystlyngheia Sletthei. 

Her har familien alt de trenger. Både barnehage, barneskole, idrettslag og en butikk finnes i bygda. Barneskolen er nylig blitt utvidet og inneholder nå også en innendørs skytebane og eget treningsrom. 

Ungdomsskolen må barna til Moi for å gå på, men å benytte skolebussen har fungert godt for familien. Det blir en noe lengre reisevei for den eldste som går på videregående, men hun bruker tiden til transport godt med å være sosial med andre medelever.

I flere måneder har Caroline Handeland dyrket frem blomster på alle ledige flater. Alt fra blomsterpotter til druebeger har blitt tatt i bruk for å forberede hagen på årets sesong i besøkshagen. Ute på plassen ligger årets nyskapning klar for å dekkes med roser. Ute klukker hønene i hønsegården, men kyrne er ikke å se denne dagen. Regnet øser ned nå Egersundregionen er på besøk.

Hans Arne Haugland holder en georgine-knoll, og Caroline Handeland holder opp en dureboks med planter i.

Alle flater i huset med tilgang på lys og passende temperatur har blitt tatt i bruk for å dyrke frem de ulike plantetypene paret skal ha i besøkshagen. Hans Arne holder en av de store georgineknollene, mens Caroline sjekker hva plastbegeret inneholder. (Foto: Helene Holm)

– Det er en egen livsstil å drive gård, forteller hun. 

 I år er paret klare med ny campingplass, i tillegg til besøkshage og den ordinære gårdsdriften. Men fortsatt jobber Caroline i en deltidsstilling som hjelpepleier ved siden av jobben på Haugland Gård & Hage. 

Hun hadde ingen kjennskap til gårdsdrift før hun flyttet inn til Hans Arne i 2005. Selv om hun også er fra Hovsherad kommer ikke hun fra gård. Hennes familie hadde stor hage med drivhus, noe som nok kan ha påvirket hageinteressen. Det har hun gode minner fra.

– Jeg husker jeg brukte tid på å lage roseparfymer, ler Caroline.

Hun er leder av Lund hagelag. Når hun reiser på ferie er det først og fremst hager hun vil se. Caroline er selverklært hagegal.  

Haugland gård & hage. Vi ser noen av de mange blomstene de har i besøkshagen og en liten hagestue i bakkant.

Georginer og roser finnes det mye av på Haugland Gård & Hage.

Skal ikke være perfekt

– Det starter med jorda. Det å få en plante til å trives handler om naturlige ting, som å bruke naturens kretsløp, forklarer Caroline. 

Det å dyrke mest mulig naturlig, uten sprøytemidler og med lave skuldre, har hele tiden vært drivkraften for hageprosjektet. Halmen som dekker plantene om vinteren har tidligere vært brukt hos kalvene. 

– Det skal ikke være så striglet, en hage skal ikke være perfekt, sier hun.

Paret har brukt flere år på å gradvis bygge ut hagen deres i Cottage Garden-stil. Den består av flere rom med et mangfold av roser, stauder, portaler, sittegrupper – og med en grønnsakshage i pallekarm med et stort utvalg grønnsaker. Besøkshagen har og et stort drivhus med tilhørende hage, en hønsegård, café og utestue. Nå åpner den straks for sesongen igjen.

Caroline og hans Arne inne i gårdsutsalget. Caroline holder en hvit tresko med blomstermotiv på i hendene.

Selvsagt finner du tresko fra bygdas egen treskofabrikk i gårdsbutikken til Caroline og Hans Arne. Når utsalget er åpent bugner det med ulike matvarere, blomsterbuketter og andre lokale råvarer fra Hovsherad. (Foto: Helene Holm)

Sanitæranlegg med dusj og toalett står klar for campinggjester, og gårdsutsalget er klart for å fylles med varer. Da vi var på besøk var det nesten bare et par unike tresko som sto klare i hyllene. 

– Eik treskofabrikk holder til her i bygda. Det er ekstra koselig å kunne by på lokale produkter. Akkurat denne typer tresko får du bare tak i hos oss, røper Caroline.

Norges høyeste rosetårn

– For meg har det vært Clas fra første stund. Det var noe av det første jeg investerte i da jeg overtok driften av gården. 

Gården til Hans Arne og Caroline ligger ved den bevaringverdige kystlyngheia «Sletthei», i Lund kommune. Og langs samme strekning ligger flere gårder på rekke og rad, som alle har tatt for seg hver sin kurase. Her er det oppdrett av Dexter, Jersey, Brown Swiss og NRF. Ikke nok med det. Alle bøndene har forkjærlighet for hvert sitt traktormerke. 

En nybygget leketraktor står klar på campingplassen. Det skal selvsagt forestille en Clas. Det er ikke det eneste byggeprosjektet Hans Arne har brukt ledig tid på.

Han har også brukt våren på å bygge årets nye prosjekt: rosetårnet. Blir det Norges høyeste? 

Hans Aren haugland foran det som er fundamentet til landets største rosetårn.

Hans Arne forklarer hvordan rosetårnet skal bli når det er ferdig. Her står han ved siden av fundamentet. (Foto: Helene Holm)

– Jeg så et rosetårn da vi var på besøk i Haven i Hune.  Da slo det meg at dette hadde jeg ikke sett så mye av – kanskje vi kunne lage Norges høyeste. I følge Norsk roseforening har de ikke hørt om noen som har bygget så store rosetårn før, forteller han entusiastisk.

Rosetårnet blir 7-8 meter høyt med en åpen kjerne som man kan gå inn i og beundre rosene fra innsiden.

Bevaringsverdige kyr

Familien har drevet gård på tomta i fire generasjoner. Siden Hans Arne og Caroline overtok i 2005 har de gradvis startet på en plan å endre driften fra en tradisjonell gård til å utvikle den i en litt annen retning. De begynte arbeidet med å jobbe med den bevaringsverdige storferasen Vestlandsk Raudkolle, eller «Lyngdalskua», som den også kalles. Fjøset og beiteområdene ble bygget om til løsdrift. 

To Vestlandsk Raudkolle på en grønn eng.

Vestlandsk Raudkolle heter kurasen de har på gården. Den er regnet for å være en god melkeku, men også ha godt kjøtt. 

 – Jeg tror dyra trives med det. jeg ser de leker og har det gøy, forteller Hans Arne.

Vestlandsk Raudkolle er en mye mindre kurase enn NRF-rasen, som er den vanligste i Norge. «Lyngdalskua» er regnet for å være en god kombinasjonsrase både på melk og kjøtt. I 2020 var det ca 230 avlskyr blant rasen, og den var svært kritisk truet. I løpet av perioden de har holdt denne kurasen på gården har antall mordyr på landsbasis økt og rasen er ikke like strekt utrydningstruet som før, men det er fortsatt en god vei å gå for å bevare denne rasen. (Kilde: vestlandsk-raudkolle.no)

– En annen fordel med at kyra får løpe ute og kose seg året rundt er at kjøttet også blir mye bedre, sier bonden. 

Det er Ollestad kjøtt, i nabobygda Ualand, som står for videre behandling. Slakteren har også sett en forbedring i kvaliteten på kjøttet, forteller Hans Arne fornøyd. 

To Vestlandsk Raudkolle på en grønn eng.

Veggen og vinduet bak Caroline blir i løpet av sommeren dekket med tomatplanter, som du kan se på bildet under. En av årets nyplantede trær er ferskentreet. I løpet av april slo det ut i blomst og Caroline kunne sette i gang med bestøvningen. Det blir spennende å se om det vil bære frukter. (Foto: Helene Holm)

To Vestlandsk Raudkolle på en grønn eng.

I løpet av sommeren dekkes sidevinduene i drivhuset av tomatplanter. Det skaper en frodig sone.

Hjelp fra familien – og kommunen

Alle prosjektene til Hans Arne og Caroline kunne ikke vært gjennomført uten god hjelp fra familien. Foreldrene til Hans Arne bor rett over gata og støtt og stadig er de i gang med et eller annet de ser paret trenger hjelp til. 

– Straks kommer også broren min for å spyle huset slik at det er klart for å males, forteller Caroline.

Det sjarmerende huset er fra 1920 og det krever sitt å holde tritt med vedlikeholdet. Da er det godt å ha familien tett ved for å bidra.

Paret har også fått økonomisk støtte til utvikling av besøkshage og campingplass fra Lund kommune. Ordfører Magnhild Eia kalte i følge Dalane Tidende konseptet innovativ næringsutvikling, som treffer midt i kommunens satsningsområder for kortreist, lokal matproduksjon og opplevelser, samt satsning på reiseliv og turisme, da hun foretok den offisielle åpningen i fjor. 

To Vestlandsk Raudkolle på en grønn eng.

En spiselig hage er også en vakker hage.

I løpet av mai åpner campingplassen og i den forbindelse har hele storfamilien og venner igjen trådt til. Lekeplassen har fått Clas-traktoren sin, området er ryddet,  støpeprosjekter er unnagjort, støtter til planter i åkeren er laget og Carolines far har snekret bord og benker. 

Da ønsker vi familien i Hovsherad lykke til med årets sesong og det jordnære livet i Hovsherad.