fbpx
Forside » Aktuelt » 7 tips til påskeferien i Egersundregionen

7 tips til påskeferien i Egersundregionen

Publisert: 31.03.2023

Ta turen til Egersundregionen i påsken! Her finner du en verneverdig trehusby, et spennende kystlandskap og toppturer i fleng. Her syv tips som passer godt for både store og små å oppleve.

Oversiktsbilde av stoplesteinan, en sirkel bestående av stein. Sett fra luften med snødekke.

Hvem plasserte steinene i sirkel? Og hvorfor? Besøk Egersundregionens svar på Stonehenge. (Foto: UNESCO2030/Arne Ove Østebrøt)

Til vesntre: informasjonstavle over stoplesteinan. Til høyre: Steinsirkelen omgitt av grønt gress.

Turen opp til steinsirkelen er kort, men noe kupert. (Foto: Helene Holm)

Mystisk steinsirkel

Legender sier at steinsirkelen på toppen Skårabrekkå er et sted fra vikingtiden. Stoplesteinane består av 16 stående steiner i en sirkel med en diameter på ca 21 meter. De høyeste steinene stiger ca. 1,2 meter over bakken. Studier av lignende steinformasjoner i Norge og Nord-Europa viser at disse kan være graver fra slutten av bronsealderen til slutten av den gamle jernalderen. Formålet og mer nøyaktig informasjon om disse steinene er fortsatt et mysterium – men gir rom for undring.

Turen opp er kort, men noe bratt og kupert. 

Du kan lese mer om Stoplesteinan og få turbeskrivelse hos Magma Geopark.

dekorativt bilde av båt i soloppgang med garn foran på brygga.

Egersundregionen har mye kystlinje der man kan ha spennende opplevelser, enten man har tilgang til båt eller vil gå på skattejakt i vannkanten. (Foto: Arne Ove Østebrøt)

Opplev Egersundregionen fra sjøsiden

Den lange og kuperte kyststripen gir mange muligheter til vanns og til lands. Enten man vil jakte på skatter i fjæra, eller rett og slett prøve fiskelykken. Påsken er den perfekte tiden på året til å få sjøsatt båten etter vinterlagring.

Vinterfiske etter torsk og hyse kan være en stor opplevelse. Torsken kommer til kysten like etter gytesilda i perioden februar til april. I Egersundregionen er det gode fiskeforhold fra båt året rundt, enten en pilker på grunnene og i djuprenner, eller en dorger langs land og ved holmer og skjær.

Liker du å fiske? Her er en fyldig guide til fiske fra både båt og land. 

dekorativt bilde av båt i soloppgang med garn foran på brygga.

Har du ikke egen båt er det mulig å leie en. (Foto: Reboat Norway)

Lei en familievennlig båt

Reboat Norway leier ut en ut familievennlig båt med plass til 6-8 personer. Godt tilrettelagt for fisking. Her kan familien ta seg en båttur sammen til for eksempel til en av øyene langs kysten.

Flere turmuligheter tilgjengelige med båt finner du hos Visit Egersund.

Guidede fisketurer

Martin Holloway tilbyr guidede fisketurer til alle – uansett ferdighetsnivå. Hittil i år har det vært sjøørrett som har vært øverst på bestillingslista til kundene, men mange forskjellige fiskeslag finnes i havet rundt Egersund.

I tillegg til bestilte turer arrangerer Out fishing egne turer for barn fra 11-18 år. Martin Holloway er opptatt av lokal fiskekultur, og har startet opp med gratis fisketurer for barn og unge. Eigersund kommune støtter tiltaket. Håpet er at tilbudet kan skape samhold unge fiskere imellom, og en mulighet for unge til å komme seg ut i frisk luft. 

Nærbilde av to jenter som maler påskeegg på papir

Egersund Fajancemuseum har eget påskeverksted for barn 4. april. Gratis klipp-og-lim-bord. Dekorering av påskeegg koster 40 kr. (Illustrasjonsfoto: Alan RodriguezUnsplash)

PÅskekos på museet

Egersund Fayancemuseum er et museum knyttet opp mot produksjonen til A/S Egersunds Fayancefabriks Co.  I mer enn 132 år forsynte fabrikken i Egersund det norske folk med steintøy både til hverdag og fest. Fayancefabrikken hadde en usedvanlig omfangsrik produksjon med et vell av ulike modeller og dekorer. Utstillingene viser også hvordan fajansefabrikken utgjorde en hjørnestein i Egersunds by. Les mer her.

Museet har påskeverksted for barn tirsdag 4.april fra kl.11.00 til 14.00. Det blir maling av påskeegg og andre aktiviteter. Museet har åpent som vanlig skjærtorsdag, langfredag og påskeaften for alle som kunne tenke seg en runde i utstillingene.

Nærbilde av to jenter som maler påskeegg på papir

Under en steinheller i Jøssingfjord står disse to husene. Anlegget er alltid åpent, men vis hensyn. (Foto: Helene Holm)

Alltid åpent på Helleren

To små, fraflyttede hus fra 1700- og 1800- tallet er oppført under en steinheller i Jøssingfjord. Skjermet for vær og vind under, slik at du både kan gå tørrskodd og tørke klær ute mens regner fosser ned.
Å stå under fjellet en regnfull dag er noe som absolutt bør oppleves. Anlegget er alltid åpent.

Les mer her. 

Nesvåg Sjø og Motormuseum

På idylliske Nesvåg finnes en stor samling gamle båtmotorer, fiskeutstyr og båter i et maritimt miljø, rett ved sjøen.

Fiskarheim fra 1883, innredet i gammel stil med parafinlamper, vedkomfyr og uten innlagt vann. Huset er revet, flyttet til Nesvåg og bygget opp igjen. Utstillingslokale med gamle båtmotorer, maritime gjenstander og fiskeutstyr. Det er over 100 motorer og ca. 30 av disse er restaurert og utstillingsbare. Det er for det meste 2- og 4-takts bensinmotorer fra 1 til 10 Hk.

Her er det mulighet for omvisning, turer med den pensjonerte reketråleren M/S Sjødis og enkel matservering. Les mer.

storafjellet med gapahuk<br />

På toppen av Storafjellet finner du en gapahuk, perfekt for en rastepause mens du nyter den upåklagelige utsikten. (Foto: UNESCO2030/Anette Olden Nedrebø)

ta deg en topptur

En skal ikke bevege seg langt utenfor dørene før en finner en topptur i Egersundregionen. Ingenting er som å gå tur og nyte roen som bare en påske kan by på. Her er det mange fine turmuligheter som passer godt for både store og små. Her er tre forslag:

Storafjellet – høyfjell like over Vikeså

En tur til denne fine toppen kan starte ved Storafjellet barnehage. Herfra finner du merket rute mot toppen. Mange får sin daglige trim ved å besøke Storafjedle som nylig har fått en flott gapahuk på toppen. Du kan enten gå opp og ned samme veien eller gjøre en rundtur. Like ved barnehagen ligger et stort beiteområdeder du finner en gjerdeklyver. Så er det bare å følge et tråkk oppover. Følg med langs stien for motiverende skilt. Sett av nok tid til å nyte Bjerkreim fra lufta! Les mer her.

Gullbergknuden utsiktsbilde

Oversikt over Gullbergknuden, Gursli og Skåland. Gullbergknuden ligger idyllisk til opp av gruveveien, like i nærheten av Gursli i Lund kommune. Fjelltopper rager 485 moh og gir med dette en fantastisk utsikt i alle retninger. (Foto: UNESCO2030/Olav Erlend Hegdal/Lund kommune)

Gullbergknuten – en flott utsiktstopp mange har sett fra E39

Lund kommune har mange flotte turruter. Området i fjellene rundt Grusli gruver et yndet turmål. Turen opp til Gullbergknuten kan gås som rundtur. Start turen fra Gursli på FV1, følg Opplev Dalane stien oppover gruvevien til den siste hårnålsvingen, litt over 1 km inn. Da står du rett under toppen som stiger opp til høyre for stien. Følg stien oppover og ta til høyre mot toppen. Rett under toppen starter det bratteste partiet med litt klatring.  For noen vil dette være en stor utfordring, men det er verdt det når du kommer opp. Vær forsiktig, spesielt ned. Les mer.

Knudknuten – familievennlig topptur i Sokndal

En liten fjelltopp som ligger nord for den populære badeplassen Linepollen, i Sokndal kommune. Deler av løypa går langs Blåfjellbanen. Ruggesteinen ligger like i nærheten om en vil utvide turen noe. Følg Følg Fv44 gjennom Sokndal og følg mot Linepollen. Ta første til høyre etter bro og følg skiltingen. Fra parkeringsplassen er turen godt merket. Flere familievennlige alternativer i området. Les mer her.

storafjellet med gapahuk<br />

Spis mat ute! Har du ikke bålpanne eller utendørs kokemuligheter kan du leie av Dalane friluftsråd. (Foto: Arne Ove Østebrøt)

unike naturopplevelser rett utenfor døra

Man trenger ikke gå langt i Egersundregionen for å oppleve noe. Ta dere en hyggelig påsketur ut i nabolaget med en hengekøye, eller tenne opp et bål for å spise et varmt måltid utendørs kan være opplevelse nok. Mat på tur smaker best!

Enkelte steder i regionen er det fortsatt være mulig med en skitur. Hva med å prøve gapahuken langs den blå skiløypen i Stavtjørn?

Hvis du er klar for litt mer fart og spenning er det aktiviteter på Stavtjørn Alpin hele påsken.

Lei utstyret du trenger

Dalane friluftsråd har mye forskjellig utstyr for friluftsvei til utleie for privatpersoner. De har bod tilgjengelig i Egersund og på Moi. En fin måte å prøve forskjellig friluftsliv på. En bør ta kontakt noen dager i forkant. 

Blant utstyret tilgjengelig for utleie er: kano, barnekajakk, telt, lavvo, liggeunderlag, sovepose med lakenpose, hengekøye, tarp, kokeutstyr, stormkjøkken, padlevester, redningsvester, henger kano, barnepulk, sykkel, sykkelvogn, bålpanne, stående padlebrett (SUP brett), skøyter, hockeyhjelm, bandykøller, langrennsski med sko og staver. Les mer her.

Da gjenstår det bare å finne ut hvor og hva man skal ta seg til. 

Fem varierte teltmuligheter i Bjerkreim finner du her

Pinnebrød på bålet? Visit Norway har oppskriften.

storafjellet med gapahuk<br />

Gurkemeie og eddik i kokevannet gir lysegule egg. Perfekte til påskefrokosten. (Foto: Helene Holm)

Kok, mal og spis påskeegg

Påske = egg mener mange. Da tenker vi på alt fra å spise egg til frokost, koke egg på tur, dekorerte påskeegg til påskeegg fylt med godteri. Hvordan akkurat egg ble assosiert med påske er det flere kilder til. Påskeharen med eggene siden stammer fra Tyskland på 1600-tallet, mens egget i den kristne feiringen av påske handler om at egget blir brukt som et bilde på Jesus oppstandelse. 

En lokal skikk på 1800-tallet i Rogaland og Agder var at unge som var klare for giftemål ga hverandre påskeegg i gave. På 1800-tallet ble det også praktisert en påskeskikk på Sør-Vestlandet som gir assosiasjoner til en fruktbarhetskultus. Da jentene gikk til kirken, tok de med seg et kokt egg som de plasserte mellom brystene og bar dem der hele dagen. Egget ga hun siden til den gutten hun likte best. (kilde: snl.no)

I våre dager er det vanlig å gi eggene man spiser i påsken ekstra dekor eller farge. 

Her er våre forslag for en fargerik påskefrokost:

Rosa egg: Bruk 2-3 skrellede og oppkuttede rødbeter og 2 ss eddik.
Gule egg: 3 ss gurkemeie og 2 ss eddik
Blå egg:  En halv rødkål kuttet i strimler og 2 ss eddik.

Alle mål er til 1 liter vann.

storafjellet med gapahuk<br />

Pilegrimsmerkene med den velkjente pilegrimslogoen er lett å få øye på langs leden. (Foto: UNESCO2030/Juste Druskiniene)

Kystpilegrimsleia starter i fargebyen egersund

Kystpilegrimsleia er en reise langs kysten med fjorder, øyer, holmer og skjær. Den starter i Egersund og går via Stavanger, Bergen og Ålesund på vei til Trondheim. Den første delen av Kystpilegrimsleia er landbasert. I våre dager kan man gå til fots hele denne etappen, eller benytte tog underveis.

Slik starter turen: Følg Strandgaten mot jernbanestasjonen. Ta til venstre i rundkjøringen og følg Gamle Eigerøyvei til Pinsemenigheten. Følg merking til turvegen som går på den gamle Jærbanen til Hellvik. Her er det to alternativer videre over Den Vestlandske Hovedvei mot Ogna, eller man kan ta toget tilbake til Egersund. Her er turbeskrivelsen videre fra Egersund til Jæren.

Egersund blei godkjent som ladested/fikk bystatus i 1798, men har siden vikingtiden vært ei viktig havn. Byen fikk egen kirke i tidlig middelalder. Allerede i 1292 var det en hovedkirke i Egersund som trolig var oppført samme sted der dagen kirke står, på Hedningeholmen. Navnet kan tyde på at det i kristen tid var rester etter noe som minnet om aktivitet i hedensk tid, for eksempel et førkristent gudehov.

storafjellet med gapahuk<br />

Grand Hotell er Norges eldste hotell med drift tilbake til 1878. Hotellet har tatt vare på elementer som gamle kart, farger og interiør i skjønn forening med moderne komfort. En perle i sentrum av Egersund. (Foto: Helene Holm)

Egersund sentrum er på Riksantikvarens liste over viktige byområder som er av nasjonal interesse. I dag fremstår Egersund by med en av de best bevarte trehusbebyggelsene i Norge. Store deler av byområdet er nå regulert til antikvarisk spesialområde og har fått sin helt egen fargepalett kalt «Okka farger».

Byen i seg selv er verdt en vandring. Her er en liten oversikt over bygg verdt en ekstra titt på.

 

Se også:

Boliger til salgs

Boliger til leie

Fordeler med å bo i Egersundregionen