Publisert: 17.09.2024
– Jeg ville ha en sommerjobb der jeg kunne bruke noe av det jeg har lært det siste året, derfor søkte jeg sommerjobb som turistvert. Turister kommer jo i stor grad innom for å beundre landskapet og den spesielle bergarten i området, sier geologistudenten Maren Hognestad.
Maren Hognestad fikk jobben som turistvert i Eigersund Næring og havn. (Foto: privat)
Sommerjobben fant NTNU-studenten blant under «Utfordrende sommerjobber» på Egersundregionen sine sider. Sommerjobbene skal være spesielt rettet mot studenter der man får en unik mulighet til å skaffe seg relevant erfaring og bygge nettverk ved å delta på sosiale sammenkomster i løpet av sommeren.
– I år bet jeg meg merke i sommerjobben som turistvert. Det hørtes ut som en veldig kjekk jobb å ha i sommer. Turister kommer jo i stor grad innom for å beundre landskapet og den spesielle bergarten i området, og det er jo dette som har gitt meg den interessen jeg har for geologi og som har gjort at jeg valgte å studere geologi, forklarer hun.
Maren synes at det er fint at det tilbys slike sommerjobber til studenter i Egersund.
– Jeg har hørt om flere sommerjobber i Trondheim og andre andre steder i landet som kan være attraktive å ha på en CV eller som gir verdifull arbeidserfaring. Det er derfor veldig fint at det også er mulig å kunne finne slike sommerjobber i Egersund også. Da kan man både få bo «hjemme» i sommerferien, men også bruke den på å gjøre noe som er investert inn mot fremtiden. Det synes jeg er veldig fint med konseptet «Utfordrende sommerjobber».
– Hva har vært det mest utfordrende ved din sommerjobb?
Det mest utfordrende har kanskje vært å prøve å kommunisere med turister som ikke er så stødige i engelsk, eller når jeg har måttet hente opp noe av tysken jeg lærte fra videregående for å få formidlet et svar til dem. Men det har jo for det meste gått greit og vært en fin øving for meg. Og så er vi jo så heldige at vi har masse oversettingsverktøy lett tilgjengelig. Ellers har det også vært en utfordring å tilegne meg all den informasjonen som er viktig å ha om Egersund og omegn. Det stilles jo mange forskjellige spørsmål, og ikke alle er like enkle å finne svaret på. Det ble en del lesing i forskjellige brosjyrer og søking på nettet for å bli oppdatert på alle mulighetene som er for turistene både i Egersund og også ellers i nærområdene. Jeg fikk oppleve at jo mer jeg leste rundt om forskjellige steder, opplevelser, turer og lignende, jo bedre ble jeg på å gi turistene de tipsene og den informasjonen som de trengte.
Ekskursjon til Titania med årets sommerstudenter var midt i blinken for geologistudenten Maren Hognestad. (Foto: xxx)
Geologistudentens beste tips til besøkende er å komme til regionen med nysgjerrighet og ta seg god tid.
– Det er mye fint å se, og det beste å gjøre når man besøker både selve byen og landskapsperlene i Egersund og Dalane er å bare puste inn roen og å la nysgjerrigheten pirres til å lære mer om det man kan se og beundre det og la seg fascinere av det.
Det er fortsatt mange år til Maren eventuelt flytter hjem igjen. Nå er hun i gang med sitt andre år på en bachelorgrad i geologi ved NTNU i Trondheim.
– Det er ikke så godt å si hvor jeg ender opp etter studiet, det er jo såpass mange år til. Likevel er tanken foreløpig at jeg vil litt nærmere hjembyen enn det jeg er nå. Det er ganske langt fra Egersund til Trondheim, deler hun.
Hun legger til:
– Det kommer også litt an på hvilken retning man velger å spesialisere seg innenfor utover i studieløpet, og hvor det da finnes attraktive jobber for nyutdannede geologer.
Maren forteller at som geolog kan man arbeide med mange ting, avhengig av hvilken retning man tar videre i studiet. Som geolog er mulighetene store. Man kan jobbe i byggeindustrien for å undersøke om berggrunnen er trygg, man kan jobbe med petroleum, oppredning og drifting i gruve eller man kan jobbe som kommunegeolog.
– For et slikt område som Egersund er det jo også mulig å jobbe med geologi inn mot et turistperspektiv. Nylig ble det for eksempel ansatt en geolog for å jobbe med å promotere Magma Geopark, så der kan det jo også være muligheter fremover.
Maren liker godt å være sammen med venner i Vannbassengan. Området er tilrettelagt med både sandvolleyballbane, flytebrygge, handicaprampe og gode bademuligheter. En kort tur videre innover i turområdet bringer deg til Sandtjørna, som også er en populær badeplass. (Foto: Arne Ove Østebrød)
Har du et godt sommerminne fra Egersundregionen?
Gode sommerminner fra Egersund er å møtes venner og dra til Vannbassengan eller Skadbergsanden for å spille frisbeegolf, volleyball og å bade. Sene kvelder på stranden, eller i Vannbassengan, bringer frem gode minner hos meg.
– Kan du fortelle om studiet ditt og studiebyen din?
– Jeg studerer geologi på NTNU i Trondheim. Foreløpig har jeg lært mye mer om geologi enn det jeg kunne fra før av, men har også hatt mange andre generelle fag som ikke direkte er geologifag, men som er nyttige for å forstå geologi på et mer avansert nivå etter hvert. Det jeg liker best med geologi studiet her i Trondheim er at vi ikke er en veldig stor klasse slik som mange andre studier som har flere 100 studenter. Vi er rett over 30 studenter, og det gjør at jeg mer eller mindre kjenner til alle på studiet. Man blir godt kjent i fadderukeopplegget i forkant og det gjør det også lettere å bli kjent med folk.
– En veldig kjekk del av studiet er også at det er en del praktiske sider ved studiet. Vi drar ut på flere feltkurs, slik at vi kan komme ut og se på det vi har lært. Vi får også lære å gjenkjenne mineraler i mikroskop, som er en kjekk og praktisk del av studiet. Trondheim er en veldig fin studieby. Det skjer masse i både linjeforeninger, studentersamfunnet og kristne studentorganisasjoner som Laget og Student-KRIK. Det skjer også forskjellige arrangementer i byen gjennom hele året. Studentfrivilligheten i Trondheim er stor og det gjør det kjekt å både studere og å finne på ting på fritiden her.
FLere nasjonaliteter i 2024
I sommer har registrerte besøkende til Egersund kommet fra hele 32 ulike nasjonaliteter, mot 23 registrerte land i 2023. Gjestene som har besøkt turistinformasjonen har blant annet kommet fra Colombia, Brasil, Kina, Canada og Pakistan. De fleste besøkende kommer fortsatt fra fra Tyskland. Hele 36,3% av årets turister kommer derfra, mens norske 22,5% av årets turister er nordmenn. Turister fra Nederland er det fortsatt mange av, men litt færre enn tidligere år, antagelig grunnet endrede fergeruter.
Det er Eigersund Næring og Havn som har ansvar for reiselivsutviklingen i Eigersund kommune og drifter turistinformasjonen. Turistinformasjonen er betjent tre måneder i året av Eigersund Næring og Havn, mens resten av året hjelper Eigersund parkering besøkende som kommer innom lokalene på Gruset.