Publisert: 26.01.2023
Verden står midt i en omstilling og Aker Solutions har planer om å bidra til å akselerere overgangen til bærekraftig energiproduksjon. Nå vil de ha med flere på laget som skal styrke morgendagens industri og løse framtidens energiutfordringer.
Lukas Jacobsen er lærling i industrirørleggerfaget ved Aker Solutions i Egersund. (Foto: Helene Holm)
Aker Solutions er en av Norges største privateide arbeidsplasser og har mer enn 15.000 ansatte globalt. Her finnes utallige karrieremuligheter enten man ønsker å ta yrkesfag, bli ingeniør eller ta andre høyere utdanninger, for eksempel innen økonomi eller teknologi.
Fra høsten 2023 har de også noen plasser for de som vil ta yrkesfag med studiekompetanse (YSK). Dette er et nytt tilbud for bygg- og anleggsteknikk, teknologi og industrifag og elektrofag. Utdanningsløpet er over fire år der du gjennom hele opplæringsløpet fordeler arbeidsuken mellom jobb og skole. Slik får du både studiekompetanse i tillegg til fagbrev, og kan gå direkte til høyere utdanning uten å ta påbygg først.
Men de aller fleste lærlingene som får plass hos Aker Solutions har gått det tradisjonelle løpet med to år på skole for deretter om lag to år i lære.
FLyttet for læreplassen
Lukas Jacobsen er en av dem. Han er lærling i industrirørleggerfaget ved verftet i Egersund. Han er opprinnelig fra Fredrikstad og får stadig spørsmålet om hvorfor han har bosatt seg i Egersundregionen.
– Jeg hadde hørt mye bra om Aker Solutions da jeg gikk på videregående. De var en bedrift som både har mange spennende prosjekter og muligheter for videreutdanning i bedriften. Jeg har ikke angret i det hele tatt, selv om jeg har flyttet fra både familie og venner, sier han.
Jacobsen løfter frem det gode og lærerike arbeidsmiljøet med gode kollegaer som en av de store fordelene med å jobbe i Aker Solutions. Han trekker frem de gode mulighetene for å kunne ta flere fagbrev, videreutdanning og ikke minst: fast jobb. Lærlingen har også fått bostøtte av bedriften, som gis til lærlinger som bor utenfor distriktet.
Aker Solutions har tett kontakt med Opplæringskontoret for industrifag Rogaland, OFIR. De bistår bedriften med halvårsvurderinger av lærlingene og individuell tilrettelegging der det er behov for dette.
Som mange andre unge har Lukas Jacobsen ønsket å jobbe i industrien. Han ser på det som en spennende mulighet å ha muligheten til å kunne jobbe offshore på sikt. Mot slutten av sitt første år som lærling fikk han to uker på plattformen Johan Sverdrup. Det var en opplevelse han sent vil glemme. Helikoptertur ut til plattformen for så å være der i to uker sammen med andre arbeidere ga mersmak.
Det håper også sveiselærling Arnar Geir å få oppleve.
Arnar Geir Valtysson er lærling i sveisefaget. Han er spesielt interessert i TIG-sveising. (Foto: Helene Holm)
15. august 2022 gikk Arnar Geir Valtysson inn portene til Aker Solutions som lærling i sveisefaget. I løpet av de tre første månedene på verftet besto han en rekke sveisesertifikater. I tiden fremover gjelder det å repetere, øve og bli godt rutinert på sveiseteknikkene før han muligens får ta turen offshore. Sveisere på plattformene har en del ekstra sertifiseringer som må på plass for at lærlingene skal kunne være med. I de fleste andre fagene holder det å ha med en annen fagarbeider. Det er mange utfordringer for sveisere ute på plattformene med andre stillinger, vindretninger å ta hensyn til og litt andre arbeidsmetoder enn man har på land.
– Det er mye bedre enn jeg forventet
Men Valtysson har det godt på land. Han er positivt overrasket over hvordan den nye hverdagen hans har blitt.
– Jeg har jo aldri jobbet med noe jeg synes er gøy før, kun stått i butikk og lignende. Det å gå på jobb hver dag og holde på med noe jeg synes er interessant er mye bedre enn forventet.
Egentlig skulle Valtysson bli bilmekaniker. En lærer som ivret for mulighetene hans ved Aker Solutions og en spesiell interesse for sveisefaget gjorde at både interessen for bil og mekking ble tilsidesatt til fordel for TIG-sveising. TIG er en metode kan brukes til å sveise nesten alle materialer. Man har en sveisepistol som sender ut varme og gass som lager et smeltebad man legger en tråd i og det gjør sveisen større. Det krever nøyaktighet og tålmodighet og ikke minst en sterk rygg.
– Jeg håper jeg får fast jobb når læretiden er omme. Det er så mye muligheter hos Aker Solutions at jeg ønsker å være med videre.
Arnar Geir Valtysson kunne tenke seg å bli sveiseinspektør om noen år. Først må han sikre seg fagbrevet innen sveising. (Foto: Helene Holm)
I tillegg til de samme karrieremulighetene Jacobsen har trukket frem synes sveiselærlingen det er positivt at arbeidsgiveren har lagt til rette for god helse. De ansatte får rabatterte priser på helsestudio og det er også egne bedriftslag for de som ønsker å spille for eksempel fotball med kollegaene på kveldstid.
Industrirørleggerlærling Jacobsen setter pris på det samme, selv om han må innrømme at han ikke har deltatt så mye som han burde i det sosiale livet utenom jobb.
Lærlinger i Aker Solutions får også mange andre fordeler. Blant annet dekket mobiltelefon, lærlingstipend, bostøtte til dem som bor utenfor distriktet, gode forsikringer og pensjonsordninger, i tillegg til muligheten for å ta flere fagbrev.
får opplæring i bruk av roboter
Å ivareta egen helse er viktig på industriarbeidsplasser. Sterk kjernemuskulatur må på plass når man skal stå i ukurante stillinger flere ganger om dagen. Men Aker Solutions har også et tiltak til. De har investert i egne roboter som de programmerer til å ta unna de tyngste og mest repeterende oppgavene til arbeiderene. Mange av arbeidsoppgavene som er på verftet er håndarbeid, eller spesiell for den ene jobben. Det er derfor ikke helt enkelt å definere oppgaver robotene kan brukes til.
Grunnleggende programmering av en slik robot vil være en del av læreplanen innenfor alle 12 lærefag.
Lærlingene i alle de tolv fagene ved bedriften får opplæring i bruk av robot. Å kunne benytte en samarbeidende robot kan være en fremtidig investering i mindre sliteskader på arbeiderene og en god utnyttelse av moderne teknologi. Et mål bedriften har med å ha tilgang på en samarbeidene robot er at bruken av den kan komme mer naturlig i årene som kommer når stadig flere arbeidere kan utføre grunnleggende programmering.
I Egersund tilbyr Aker Solutions læreplasser innenfor følgende fag:
- NDT kontrollørfaget
- Elektriker
- Sveisefaget
- Platearbeiderfaget
- Industrirørleggerfaget
- Industriell overflatebehandling
- Kran og løfteoperasjonsfaget
- Industrimekanikerfaget
- Industrioppmålerfaget
- Logistikkfaget
- Produksjonsteknikkfaget
- Stillasbyggerfaget
Kristian Jørgensen har et overordnet ansvar for lærlingene hos Aker Solutions i Egersund. I tillegg studerer han ved siden av sin daglige jobb. Det er en av de store fordelene med å jobbe i Aker Solutions. De som vil lære noe og bygge på egen utdannelse har gode muligheter for å få det til samtidig som man er i jobb.
Teknisk fagskole innen rekkevidde
Aker Solutions er kjent for utvikling av egne medarbeidere. I Egersund er majoriteten av ledere og nøkkelpersonell rekruttert og utviklet internt. Utfordrende oppgaver står i kø. Det gir personlige og karrieremessige utviklingsmuligheter for de som vil og kan. Bedriften har et eget utdanningsopplegg med teknisk fagskole for sine ansatte med fagbrev.
Aker Solutions tilbyr noen ulike modeller for å oppnå ønsket kompetanse der man kan kombinere jobb og utdanning. Undervisningen foregår på Stord, men siden det ofte er flere ansatte som tar videreutdanningen samtidig lar det seg gjøre med noe fjernundervisning. De ansatte er flinke til å hjelpe hverandre gjennom videreutdanningen og samarbeide om oppgavene de får på studiet.
Aker Solutions
I Aker Solutions utvikles verdensledende teknologi. Ved verftet i Egersund tar denne teknologien fysisk form. Det er rundt 600 ansatte lokalt i Egersund. Rundt halvparten har oppgaver knyttet til produksjonen. Her jobber fagarbeidere, ledere, ingeniører, økonomer og personer knyttet til HMS, personal og administrasjon.
Aker Solutions er en industri og ingeniørbedrift med 180 års historie. De tegner og bygger store installasjoner, samt leverer produkter og tjenester til den globale energibransjen. Prosjektene de jobber med er innen lavkarbon, olje- og gassproduksjon og utvikling av fornybare løsninger som havvind og karbonfangst.
Subsea Compression Stations skal stå på 1350 meters dyp utenfor Australia. Fabrikasjonsunderlag og bygging av undervannsstasjonen er oppgaver som blant annet verftet i Egersund leverer.
bygger Verdens største undervannsfabrikk
Aker Solutions har til en hver tid mange spennende prosjekter over hele verden. Et av de mest spennende kan man med hånden på hjertet si er prosjektet Janz i Australia der Aker Solutions jobber med verdens største undervannsfabrikk.
Der skal man sørge for å få mest mulig gass ut av reservoaret ved hjelp av en undervannsstasjon på 1350 meters dyp. Design- og teknologiløsningen er laget i Oslo og India, fabrikasjonsunderlaget er laget i Egersund og Polen. Byggingen av den store undervannsstasjonen skjer i Egersund, Polen og på lokasjonen i Australia.
Prosjektet har en unik utvikling og teknologi der en møter på krevende utfordringer som de ulike teamene sammen må finne løsninger på. For å sikre HMS i alle ledd – både til lands og under vann – benytter man seg av det siste og beste innen teknologi og utvikling.