Publisert: 10.09.2023
Bystuå har i disse dager 4-årsjubileum. På sin fjerde lokasjon har de nå funnet roen og fått god nok plass til alle aktivitetene de arrangerer i sitt eget hus. Det hele ble satt i gang med litt starthjelp fra omstillingsprosjektet i Eigersund kommune.
Etter fire års drift har Bystuå fått permanent oppholdssted i Storgata 39. Her holder Bitten Fugelsnes (t.v.) en stødig hånd over alle de ulike aktivitetene som arrangeres sammen med leder i Eigersund og Dalane Røde Kors, Turid Ramsland Mong (t.h.). De har gitt Kjersti Søyland Bye tilnavnet «Bystuås mor» etter oppstartshjelpen de fikk fra Eigersund kommune. (Foto: Helene Holm)
– Nå er det fire år siden Kjersti kom på banen. At hun var villig til å dra dette i gang uten at man var sikre på hvordan dette kunne bli, og kunne gi oss denne drahjelpen, er ganske utrolig, forteller Bitten Fugelsnes, leder for Bystuå Egersund.
Sommeren 2019 ble det ledige lokaler i Egersund sentrum, nærmere bestemt i Torggården. I stedet for at lokalet skulle stå tomt, tok Kjersti grep om det sentrale lokalet og tenkte nye tanker. Hun hadde hørt Bitten Fugelsnes sine drømmer om en bystue og ønsket å utforske hva det ville si for kommunen å ha et slikt tilbud.
– Det var store diskusjoner i omstillingsstyret om dette var rett bruk av omstillingsmidler, da vi skal bidra til arbeidsplasser og næringsutvikling. Men det er likevel så viktig for samfunnet vi lever i. I disse dager låner vi lokalet til bransjetreff for å få flyktninger i arbeid, deler Kjersti Søyland Bye, mulighetsutvikler i Eigersund kommune.
I 2019 leide Eigersund kommune lokaler i Torvgården og stilte det til disposisjon for de som kunne ha noe å bidra med, som for eksempel Frivillighetssentralen, Dalane friluftsråd, Røde Kors, uteteamet, Eigersund folkebibliotek og alle andre som hadde initiativ til aktivitet.
De eneste kriteriene var at det ikke måtte være bedrifter fra konkurrerende bransjer med de eksisterende butikkene i sentrum. De som meldte seg i tillegg til Røde Kors var Amnesty og Human Etisk Forbund som trengte lokale en dag i måneden.
Fikk pågangsmot til å fortsette
Drømmen om en bystue var gjentatte ganger tatt opp av Bitten Fugelsnes i Egersund og Dalane Røde Kors. I samarbeid med andre aktører gikk de i gang med å arrangere ulike aktiviteter i det ledige lokalet kommunen leide.
– Det var dette som gjorde at vi turte å sette i gang, forteller leder i Egersund og Dalane Røde Kors, Turid Ramsland Mong.
Det har vært mange og lange søknadsprosesser for å skaffe nok midler til møbler og utstyr til Bystuå. Turid Ramsland Mong (t.v.) har brukt mange kvelder på å skaffe midler til hjertebarnet. Kjersti Søyland Bye er imponert over alt Egersund og Dalane Røde Kors har fått til etter «fødselshjelpen». (Foto: Helene Holm)
– En bystue skal favne om de svakeste i samfunnet, den skal være et trygt rom der alle er velkomne. Jeg hadde så tro på at dette var liv laga. De som virkelig trenger et slikt tilbud ville ikke møtt opp på Slettebø eller på noen av de faste kursene Røde Kors arrangerer. Vi trengte et sted i sentrum, uttrykker Bitten Fugelsnes.
– Vi var helt sikre på at dette var et prosjekt vi skulle få til på sikt, men at det skulle skje så fort, det var uventet forteller hun videre.
Alt arbeidet som foregår i Bystuå er basert på frivillighet. Det var derfor en kjærkommen støtte under etablering at kommunen via omstillingsprosjektet kunne bidra med husleie for en periode slik at man kunne prøve seg frem med aktivitetstilbudene.
Med helikopterblikk på Eigersund kommune
– Etter at Kjersti tok saken opp i formannskapet og fortalte hvordan mer aktivitet i sentrum kunne hjelpe andre har vi virkelig fått sett behovet. En kan jo aldri være sikker på om man får til det man tenker i slike prosjekter, men vi fikk virkelig dokumentert behovet for en møteplass for alle, forteller Fugelsnes.
– Det er så spennende å kunne se på Eigersund med helikopterblikk og se på muligheter og utfordringer og kunne ta tak i forskjellige problemstillinger. En vet aldri nøyaktig hva som kommer til å bli utfallet, men det vet man heller ikke hvis ikke man forsøker, sier Søyland Bye.
– Du limer sammen mange forskjellige folk, og se hvilken nytte det har gitt, skryter Fugelsnes.
I 2. etasje av Bystuå skal det rigges til for ungdommen. Disse tidligere kontorlokalene skal tilrettelegges som gamingrom. (Foto: Helene Holm)
Næringsvirksomhet i Egersund Sentrum måtte etter hvert gå foran det frivillige arbeidet, og i en periode var derfor Bystuå lokalisert på ALTI Eikunda. Deretter ble det en liten retur til torget, før de rundt juletider 2022 fikk flytte inn i nåværende lokaler i bunnen av Lerviksbakken. I Storgata 39 har Advokat Stokkeland holdt til i mange år. Huset er malt i «Okka farger» og ligger sentralt til mellom nisjebutikker i sentrum. Her har de stort sett åpent hver mandag, onsdag og fredag mellom kl. 11-13, med språkkafé, håndarbeidstreff og barneaktiviteter på kveldstid og i helger.
– Våre nye landsmenn er veldig flinke til å bruke tilbudet og kommer ofte både før og etter de skal på voksenopplæringen. Der har vi jobbet mye med hvordan vi kan kommunisere sammen, fordi det finnes så mange ulike språk og dialekter. En kommer ikke alltid så langt med google translate. Men med bruk av bilder og tålmodighet får de øve på det norske språket, sier Fugelsnes.
Satser på ungdom, men trenger frivillige
Nå jobbes det med å fullføre en egen etasje spesielt rettet mot ungdom. Her skal det komme gamingutstyr, biljardbord og mange andre kjekke aktiviteter. Tilbudet åpner i første omgang annenhver lørdag. Men målet er å ha åpent i helgene for å gi de unge et sted å dra som er gratis og de vil trives. Familievernkontoret skal også låne lokalene jevnlig for åpne møter for skeiv ungdom.
– Det var stor glede da vi fikk mulighet til å kjøpe lokalene tidligere i sommer. Nå vet vi at vi kan bli værende her. Bystuå er kommet for å bli! forteller Turid entusiastisk.
– Alle organisasjoner trenger et lokomotiv, og Turid er et av dem. Hun var klokkeklar på at en bystue skulle vi få til. Og hun er knalldyktig på å søke om midler. Det er i stor grad hennes fortjeneste at vi har finansiering i orden til alt vi har fått til, forteller Bitten Fugelsnes.
– Vi har et klart behov for flere frivillige. Dette skjer ikke av seg selv. Så vi oppfordrer alle som kan ha litt tid til overs om å komme innom og se om det er noe de kan bidra med. Her trengs alt fra de som har tid til en kopp kaffe og snakke med andre, til ulike aktiviteter, håndarbeid, eller praktisk arbeid, avslutter Turid Ramsland Mong.
Turid, Bitten og Kjersti ønsker alle velkommen til Bystuå. (Foto: Helene Holm)
Skiltingen er endret siden dette ble bildet ble tatt, men bygningen i Storgata 39 er lett gjenkjennelig i Egersunds bybilde. (Foto: Arne Ove Østebrøt)