Publisert: 30.08.2022
Mange ungdommer fra Egersundregionen reiser ut for å studere. Noen vender ikke tilbake. Ikke fordi de ikke har lyst, men fordi relevante jobbmuligheter ikke finnes. Det vil bedriftene i regionen gjøre noe med! I fremtiden er målet at enda flere skal finne det attraktivt å søke på spennende jobber i Egersundregionen.
Toppledere i regionen samlet på Langholmen panorama med agendaen: Hvordan skal regionen vår bli mer attraktiv?
Når gode krefter samles, skjer gode ting. Derfor var toppledere fra forskjellige Egersundregionen-bedrifter samlet før sommeren. Agenda: Hvordan skal regionen vår bli mer attraktiv?
Mange bransjer og næringer i hele Norge har problemer med å få tak i riktig kompetanse. Høy etterspørsel og rekordlav arbeidsledighet utfordrer bedriftene til å tenke nytt om rekruttering. Skal Egersundregionen lykkes med vekst fremover, må bedriftene sammen finne de gode løsningene for å gjøre Egersundregionen til et attraktivt sted å jobbe – enten du bor her, eller kommer reisende hver dag.
I starten av juni inviterte Eigersund kommune med ordfører Odd Stangeland i spissen til et toppledermøte hvor dette stod på agendaen. Samarbeid på tvers av bransjer og næringer, er viktig for å lykkes.
Ordfører i Eigersund kommune, Odd Stangeland.
Vil løfte regionen gjennom samarbeid på tvers
– Vi skal løfte Egersundregionen som et lag, og ikke hver for oss, sier daglig leder for omstillingsprosjektet, Kjersti Søyland Bye.
Hun var fornøyd med resultatet av samlingen. Det er allerede lagt planer for ny samling senere i høst.
– Oppmøtet var bra, og bedriftene var enige om at dette var en fin måte å drive arbeidet videre på, sier hun.
Langsiktig strategi og helhetstenkning står sentralt når næringslivet i samarbeid med kommunen skal jobbe frem konkrete tiltak. Rekruttering er en utfordring for mange små kommuner. Oppskriften til Egersundregionen er å ta tak i de store utfordringene sammen, fremfor å løse de hver for seg.
– Alle har ansvar for å skape vekst i bedriftene sine og skape nye arbeidsplasser. Kommunen gjør det de kan for å tilrettelegge for videre vekst. Vi har blant annet et ambassadørprogram, og et fokus på å hente studentene hjem. I tillegg til et nært samarbeid med bedrifter og de andre kommunene i regionen. Målet er å styrke og bevisstgjøre regionen gjennom å identifisere hvilke utfordringer og styrker vi kan samarbeide om i Egersundregionen, sier Søyland Bye.
Daglig leder for omstillingsprosjektet, Kjersti Søyland Bye.
Fremtiden ser lys ut for regionen
Når omstillingsprosjektet er ferdig om halvannet år, skal ikke kommunen hvile på laurbærene. Det skal jobbes videre med interessante planer i høyt tempo. Søyland Bye drømmer om et felles lokale hvor de ulike samarbeidspartnerne kan sitte sammen å jobbe. Hun opplever at Egersund har fått en sterkere posisjon i Stavanger.
– De legger stadig oftere merke til hva som skjer her. I fremtiden skal vi bli enda flinkere til å løfte fram de små bedriftene.
– Vi har stort fokus på kompetanse og utdanning, og vi er heldige som har fått en ny rektor på Dalane VGS som ønsker å løfte skolen. IT-faglige folk er spesielt vanskelige å få tak i, og derfor jobber vi med å få på plass et programmeringsstudie. Vi har planer om videreutvikling av byen, og biblioteket er også en arena med stort potensiale til utvikling, mener Søyland Bye.
Faktaboks
Omstillingsprosjektet i Eigersund kommune
Mål: Skape flere arbeidsplasser og styrke konkurransekraften til regionen
Styret består av ordfører Odd Stangeland, og styremedlemmer fra privat næringsliv, politikere og observatører.
Periode for prosjektet: 2018 – 2023
Fire satsingsområder:
• Prosjektstyring – gjøre bedriftene mer lønnsomme. Har etablert utdanningsløp innen prosjektledelse
• Digitalisering – et av resultatene er denne nettsiden
• Videreutvikling av maritime klynge
• HMS og reduksjon av sykefravær