Publisert: 12.09.2023
Morten Vanglo Nodland og August Haarr har brukt sommerferien hos Dalane Kraft. De har jobbet spesielt med et eget prosjekt som går ut på å automatisere mer av vannkraftverkene i regionen.
Rune Hetland (t.v.) er daglig leder i Dalane Kraft, Andreas Tønnesen er teknisk leder. Her presenterer de Dalane Kraft for studentene som var med på «Utfordrende sommerjobber». (Foto: Helene Holm)
Energibransjen er i stor endring. I årene fremover skal det bygges ut mer enn noen gang før, samtidig som driften av vannkraftverk må bli mest mulig effektiv for å kunne drive lønnsomt og bærekraftig. Allerede i 2018 startet Dalane Kraft utviklingen av KRAFTscada for å få et effektivt verktøy til å overvåke og fjernstyre egne anlegg.
Dalane Kraft har ledig stilling som avdelingsingeniør. Les mer her.
– Over 100 års erfaring med å drifte småkraftverk har gitt oss det beste grunnlag til å utvikle et eget system som gir oss akkurat det vi har behov for. Utover våre egne 10 kraftverk drifter vi også 6 eksterne anlegg med en 24/7 hjemmevaktsordning. Det var derfor viktig for oss å utvikle en SCADAløsning som gjennom en innlogging ga oss tilgang til og full kontroll over ubegrenset antall kraftverk, forteller Andreas Tønnesen, teknisk leder.
Morten Vanglo Nodland hadde en kjekk og relevant sommerjobb hos Dalane Kraft. (Foto: privat)
En stor del av jobben for Morten og August har vært kartlegging og risikovurdering på Dalane Krafts damanlegg i hele Dalane.
Fra Nordsjøen til elkraftteknikk
Morten Vanglo Nodland er opprinnelig utdannet som brønntekniker med spesialisering innenfor semeteringsoperasjoner i Nordsjøen, men etter 4 år i SLB fant han ut at han ville prøve noe annet. Dermed studerer han nå elkraftteknikk på Høyskolen på Vestlandet i Bergen.
– Grunnen til at jeg valgte elkraftteknikk var nok en blanding av at det er en grunnmur i utviklingen av norsk industri, samtidig som det er enklere å forholde seg til det tunge maskineriet vi bruker i motsetning til kretskortene og mikroelektronikken vi har i datamaskiner og mobiltelefoner, forklarer han.
– Jeg stortrives på studiene og synes at Bergen har et fantastisk studentmiljø. Vi er en skikkelig oppegående gjeng i klassen og jeg er usikker på hvordan det hadde gått uten dem, forteller han om studiestedet.
– Det var en kjekk sommerjobb for min del og lærte en god del av ting som er utenfor min studieretning, samtidig som jeg lærte mye innen maskinteknikk i tillegg, sier August Haarr. Han studerer Maskinteknikk ved NTNU i Trondheim.
I sommer har Morten og August vært med på ulike aktiviteter sammen med andre studenter som er med på Egersundregionens «Utfordrende sommerjobber».
Det har vært en blanding av god mat, bedriftsbesøk og presentasjoner samt ulike aktiviteter. Første uken var det blant annet besøk og bedriftspresentasjoner hos Aker Solutions. Senere samme dag var det omvisning og presentasjon hos Marine Technologies og Egersund Energy Hub på Langholmen. Der fikk studentene også høre om U37 Dalane. Uke nummer to var mer sosial og studentene fikk en introduksjon til golf av Egersund Golfklubb. Det var det mange studenter som hadde lyst til å prøve. Tredje aktivitet begynte i Egersund Forum der studentene fikk besøke både Dalane Energi/Dalane Kraft og NAVTOR, før turen gikk videre til mat og omvisning på Berentsens Brygghus.
August Haarr viste seg å være en habil golfspiller under en av sommerens aktiviteter. (Foto: Helene Holm)
Ble utfordret av Dalane Kraft
– Jeg er veldig positivt overasket over konseptet, det var veldig spennende å komme i kontakt med de andre studentene som hadde sommerjobb i regionen og du ble kjent på en veldig naturlig måte gjennom en blanding av faglige og sosiale arrangementer. Det var også interessant å få en litt dypere innføring i hva de andre bedriftene holder på med, sier Morten, som gjerne skulle hørt enda mer om de forskjellige studentenes sommerprosjekter.
– Ved å være engasjert i Dalane Kraft sin sommerjobb lærte jeg mye. Det å stille spørsmål og være nysgjerrig lønte seg. Hadde absolutt anbefalt sommerjobb i Dalane Kraft! legger August til.
– Hva har deres sommerprosjekt gått ut på?
– I sommer har vi fått prøve oss på en blanding av å delta i den daglige driften, vedlikehold og forbedringsarbeidet som pågår, samtidig som vi fikk utfordret oss med litt prosjektarbeid. Prosjektet vi fikk tildelt var å automatisere og digitalisere styringsmekanismene i en demning. Dette er da en del av et enormt skifte der mer og mer av de regulerte vassdragene som brukes i energiproduksjon skal overvåkes og fjernstyres av digitale styringsystemer, forklarer Nodland.
Sommerjobben bød også på turer under jorda. (Foto: privat)
– De største utfordringene vi møtte på gjennom prosjektet var nok å gå fra «kontrollerte» forhold i klasserommet til å måtte ta avgjørelser og beregninger uten å ha kontroll på alle variablene. Dette var også det jeg synes gjorde prosjektet kjempespennende. Det var opp til oss å sette oss inn i hvilke løsninger som finnes i dag og hvordan vi skulle kombinere dem for at det skulle virke i vårt prosjekt.
Selve prosjektet stoppet litt opp da noen underleverandører tok ferie, men vi er veldig fornøyde med grunnlaget vi fikk lagt ned, og da vi leverte fra oss arbeidet satt vi igjen med en veldig god følelse, sier han.
Kort vei fra romjulstreff til sommerjobb
Hvordan kom dere på å søke sommerjobb i Dalane Energi/Dalane Kraft?
– Elkraftteknikk er mye brukt innenfor blant annet kraftproduksjon, kraftdistribusjon og industri, så en har relativt god oversikt over hvilke bedrifter som kan være aktuelle. Dalane Energi var tilstede på studenttreffet til Egersundregionen i romjulen og de nevnte at de var interessert i ingeniørstudenter som var på jakt etter sommerjobb. Deretter var veien kort til sommerjobben var i boks, avslutter Morten Nodland.