Publisert: 14.10.2022
Datasikkerhet var hovedtemaet da Kim Skjæveland inviterte til seminaret «Itkon blir iteam». For selv om Itkon nå er en del av det landsdekkende iteam, er det meste som før. Dermed brukte iteam Egersund oppmerksomheten til å oppfordre alle bedrifter og privatpersoner til å ta sin digitale sikkerhet på alvor.
Kim Skjæveland (f.v), leder prosjekt i iteam Egersund (tidl. Itkon), Espen Grastveit, bedriftsrådgiver iteam Egersund, Eirik Wasmuth, avdelingsleder IT iteam Egersund, Gaute Lund, «sikkerhetsguru» iteam, Mats Tonning, ansvarlig drift, iteam. Lengst til høyre er regionleder i iteam Sørvest, Stian Lauknes. Lauknes holder til daglig til i Haugesund.
Skjæveland åpnet samlingen med å fortelle litt om bakgrunnen for hvorfor de ønsket å være en del av et større fellesskap. En viktig del av beslutningen for å gå sammen med iteam ligger i muligheten for å kunne tilby attraktive og spennende IT-jobber for de som vil bo og leve i Egersundregionen i et langsiktig perspektiv. Med et sterkt fagmiljø i ryggen sikrer bedriften både å kunne tilby kundene et enda bredere spekter av IT-tjenester samtidig som de ansatte lokalt sikres at de til enhver tid kan fylle på egen kompetanse.
– Vi fant en aktør i markedet som tenkte likt som oss. Et nytt nasjonalt selskap under oppbygging. Med slagordet Global IT lokalt traff de også vår visjon. Vi har plass til å vokse lokalt, så dermed inngikk vi en avtale med iteam, fortalte han videre.
Med seg på seminaret hadde Skjæveland med seg flere aktører fra iteam region Sørvest. Både for å presentere iteam, men også for å gi litt innspill til bedrifter og samarbeidspartnere hvordan de kan ta sin digitale sikkerhet på alvor. Den viktigste meldingen fra iteam er at alt rundt IT og IT-sikkerhet starter helt lokalt.
– Det å sitte rundt et bord og ta en kopp kaffe, diskutere problemene kundene støter på i hverdagen er viktig. Mange utfordringer må fikses raskt og lokalt, sa regiondirektør i iteam, Stian Lauknes.
iteam har bygget seg opp langs kysten av Norge for å bli et sterkt, nasjonalt IT-selskap. Det har vært viktig for selskapet å ha tilhørighet lokalt, og ikke kun være etablert i de store byene. Som mange andre bransjer ønsket de også å trekke studenter og unge personer hjem igjen. Tanken med å spre bedriften utover nasjonalt var å kunne tilby en bredere kompetanse til kundene, som igjen vil tiltrekke seg større kunder og i neste omgang tiltrekke seg de gode hodene. Nå har altså satsingsområdet blitt utvidet med Egersund, og regionlederen har bare godord å komme med om «okka by».
– Jeg har virkelig blitt glad i denne byen! Vi trives så godt her at i år legger vi årets regionale julebord til Egersund, forteller regiondirektøren.
Lite skal endres lokalt
Region Sør-Vest har både store og små kunder fra Os til Agder. Alle avdelinger i regionen har et tett samarbeid. Nå jobbes det med å få inn Itkon inn i systemene som iteam Egersund.
– Selv om Itkon nå blir en del av iteam er det lite som endres lokalt. Samme telefonnummer, samme folkene. Men, det kan hende at Egersundkundene treffer på en utrolig hyggelig bergenser som heter Eirik på Os. Han er nemlig lynrask til å ta telefonen hvis lokalkontoret ikke har tid til å ta telefonen, humrer Lauknes.
Alle avdelingene bruker samme dokumentasjonssystem som oppdateres automatisk. Derfor skal det være effektivt å få hjelp selv om telefonen kan bli besvart av andre enn lokalkontoret.
– Vi jobber som en enhet. det skal ikke spille noen rolle hvor man sitter, kompetansen skal finnes, understreker Mads Tonning, leder for drift i region Sørvest.
Eirik Wasmuth, avdelingsleder IT iteam Egersund og Marianne Weilin Rinde fra With Security. (Foto: Megabite)
– god cybersecurity er en lagsport
– Ingen klarer å håndtere truslene IT-bransjen står ovenfor på egenhånd. God cybersikkerhet er en lagsport der mennesker, teknologi og organisasjoner jobber sammen som en. Der hendelser kan løses døgnet rundt.
Det fortalte Marianne Welin Rinde. Hun er Territory Manager i With Secure, samarbeidspartner med iteam. De er det største cybersecurity-selskapet i Norge med en fartstid på 30 år.
– Trusselbildet innen digital sikkerhet øker, og det krever tilpassede strategier for hver enkelt bedrift. I tillegg er det manko på sikkerhetsressurser. De som jobber med sikkerhet er dyre ressurser. Det er derfor viktig med en god partner som har ekspertisen på de mest kompliserte sikkerhetstruslene, sa hun.
With Security jobber for at ingen skal behøve å oppleve store tap fra dataangrep. Det gjør de med en rekke ulike løsninger for å forhindre datainnbrudd, beskyttelse mot skadelige virus, sikkerhet for skytjenester og ikke minst samarbeid med iteam.
Skjermdump fra nsm.no, lenke til gratis kurs i teksten under.
må Tenke helhetlig om sikkerhet
– Før måtte vi slåss i motvind. Ikke mange synes det var viktig med IT. Nå trenger ikke bedrifter overbevises lenger, sier Gaute Lund. Han er sikkerhetsansvarlig i iteam region Sørvest.
Han oppfordrer bedrifter til å tenke helhetlig om sikkerhet.
– Sikkerhet må gjennomstrømme alle investeringer. Det er ikke en engangsløsning, det må være med i alle ledd.
Lund mener også at det vil ha mye å si utad. En ting er krav til IT-sikkerhet i anbud, men det vil også bety mer og mer i andre kunderelasjoner.
– Den viktigste komponenten i sikkerhetsarbeidet er menneskene. Lederne må vise at sikkerhet og rutiner tas på alvor. Hvis vi innfører noen nye rutiner, må lederne selv vise de tar det i bruk – gå foran som gode eksempler. Ledere må ha et minimum av kjennskap for å kunne ta ansvar for sikkerheten og prioritere det. Mange dataangrep begynner med at en ansatt ikke kan nok og utgjør en risiko.
Gratis e-læringskurs
Som en start på en helhetlig tankegang på sikkerhetsrutinene til bedrifter anbefaler Lund alle å ta Norsk Sikkerhetsmyndighets e-læringskurs grunnprinsipper for IKT-sikkerhet denne måneden. Det er nemlig gratis frem til 31. oktober. Han mener det er mye e-læring i grunnprinsippene.
Forøvrig anbefaler han alle bedrifter om å kartlegge risikoen ved dataangrep. Ledelsen må ta eierskap for sikkerheten, men alle ansatte har et ansvar.
– Samarbeid gjerne med din IT-avdeling eller iteam. Be dem vise hvilke sikkerhetstiltak som er i bedriften. Ikke skyv ansvaret nedover – lederen har ansvaret. Uansett hvordan du er rigget trenger du ekspertise fra flere hold, understreker Lund.
Mye sikkerhetsarbeid kan man gjøre selv. Om ledelse eller ansatte stiller seg spørsmålet «Hvis vi blir rammet av dataangrep – hva da?». Det er også mer informasjon og øvelser på NSM sine sider.
Han avslutter foredraget sitt med oppfordring om å undersøke om cyberforsikring kan være en smart investering for bedriften.
– Ingen kan bli 100% trygg, men alle kan bli litt tryggere. Du må ha en plan. Hvis det verste skulle skje.