fbpx
Forside » Bo » Hvor vil du bo? » Boligområder i Lund

Boligområder i Lund

Sørøst i Egersundregionen finner vi Lund kommune. Mange i Lund bor på Moi, eller i bygdene Hovsherad og Heskestad. Her er det lett tilgang til naturopplevelser året rundt!

Lund

Lund kommune og tettstedet Moi ligger mellom Stavanger og Kristiansand. Både E39 og Sørlandsbanen går gjennom kommunen.

Lund kommune er en koselig, liten kommune med fantastisk beliggenhet for deg som liker natur. De fleste av Lunds befolkning bor på Moi som har barne- og ungdomsskole, barnehage, kirke og idrettsanlegg for inne- og uteaktiviteter. Hovsherad og Heskestad har barneskoler og barnehager, idrettsanlegg og butikk. 

Dersom du liker å gå på ski er Sætra få minutter unna med gode snøforhold når temperaturen tillater det. Her kjøres opp 2,5 km lysløypetrase for klassisk og friteknikk. Lengre løyper kjøres innover nydelig turterreng mot Sandstøl. Det er Moi IL som står for løypeprepareringen. Det er heller ikke langt til nærmeste skibakke, Bjørnestad skisenter, som er rundt en halv times biltur fra Moi. Skianlegget ligger i nabokommunene Sirdal.

Industri er viktigste næringsvei i Lund med nær 40 prosent av arbeidsplassene i kommunen,  inkludert bygge- og anleggsvirksomhet og kraft- og vannforsyning/renovasjon. Trelast- og trevareindustri er en dominerende bransje med 92 prosent av industriens sysselsetting.

På Moi ligger Lunds hjørnestensbedrift NorDan som produserer vinduer og dører. Like ved ligger AMS som er en stor bedrift innen industriell IT. Det finnes en rekke flere aktører innenfor ulike bransjer i Moi sentrum, som for eksempel Moi Kjøtt som holder til på Skåland gjestegård og Cecilies konditori og Pizzamani i sentrum. Moens bjøllefabrikk lager de velkjente bjøllene de fleste nordmenn bruker på ulike idrettsarrangement, men produserer også alt som har med husdyrmerking å gjøre. Lundheim folkehøgskole sørger ofte for kjekke aktiviteter for lokalbefolkningen og besøkende.

En av landets få gjenlevende skofabrikker, Eik treskofabrikk, ligger i bygda Hovsherad. Den største arbeidsplassen i bygda er Eik Teleport. Jordstasjonen for satelittkommunikasjon ble etablert allerede i 1976 for å dekke behovet for kommunikasjon med plattformer i Nordsjøen. Stasjonen driftes i dag av Marlink og tester stadig nytt utstyr innen satelittkommunikasjon. Landbruk og varehandel samt den idylliske Haugland gård & hage er hovednæringene forøvrig.

På Ualand har Ollestad Kjøtt tatt frem gamle håndverkstradisjoner hånd i hånd med nytenking av kjøttforedling. En synlig aktør fra E39 er Vartdal plast.

Moi sentrum

På sørsiden av E39 ligger Stasjonsveien med jernbanestasjon og bussknutepunkt. Her ligger kulturhuset Lundetun, konditori, pizzeria, bibliotek og faghandel. Her ligger det også en del boliger.

Moi har barne- og ungdomsskole, barnehage, kirke og idrettsanlegg for inne- og uteaktiviteter. Idrettsanlegget består av blant annet nyere svømmehall med terapibasseng samt squash-haller og treningssenter. Videre er det et stort anlegg for ute- og inneaktiviteter like ved. 

Lundevatnet ligger like ved sentrum med fine bade- og fiskemuligheter, sentrumskjernen og matvarehandel samt buss- og togforbindelse.

 

Moi – Haukland:

Haukland er boligområdet på nordsiden av E39. Her har du kort avstand til matvarehandel og sentrum. Skole, barnehage og flott idrettsanlegg ligger i gangavstand fra Haukland. Videre har du stor leke- og ballplass samt fine turområder like i nærheten. 

Mange av boligene på Haukland har en flott utsikt mot Lundsvatnet.

Nygård barneskole ligger like utenfor i Moi sentrum. Skolen har elever fra 1. – 7. trinn og ble sist oppgradert i 2021. Ungdomsskolen ligger like ved.

Lund kommune har en flott svømme- og aktivitetshall. Anlegget har flere basseng, squashbaner og treningssenter med flere aktiviteter. Du finner den i Nygårdsveien 6 på Moi.

moi – Lundestranda:

Lundestranden ligger ca. 2 km fra Moi sentrum. Herfra har du trygg og fin gang- og sykkelsti til barneskole og ungdomsskole, barnehage, fotballbane, idrettshall og svømmehall.

På Lundestranda finner du en offentlig beachvolley-bane og koselig badeplass med brygge. Videre er det her opparbeidet flott grøntområde med strandpromenade og båthavn med mulighet for frisbeegolf.

Lund kommune har en flott svømme- og aktivitetshall. Anlegget har 25 m svømmebasseng (27 °C), eget terapibasseng (35 °C), egen badekulp (38 °C), squashbaner og treningssenter med flere aktiviteter. Du finner den i Nygårdsveien 6 på Moi.

 

Hovsherad:

Haugland gård & hage. Vi ser noen av de mange blomstene de har i besøkshagen og en liten hagestue i bakkant.

Hovsherad har barneskole og barnehage. Kiellands Minde skole ligger midt i det lille bygdesenteret Eik. Skolen har elever fra 1. til 7. klasse. I tilknytning til skolebygget er det innendørs skytebane, fotballbane og treningsrom. Det er 10 km til kommunesenteret Moi. 

• Les hvordan Caroline og Hans Arne har det i Hovsherad (bilde)

Det er også dagligvarebutikk og idrettsanlegg med eget idrettslag på Eik – Hovsherad IL. Bygdesenteret ligger ved Storåna, to kilometer nord for Hovsvatnet. Hovsherad har utallige flotte turområder – samt gode bade- og fiskemuligheter! På sommeren kan du gå merkede turløyper, enten en rask topptur eller lengre fotturer. Vinterstid er det lysløype med preparerte løyper og fin akebakke.

I Hovsherad ligger Eik jordstasjon for satellittkommunikasjon som driftes av Marlink.

Heskestad/UAland:

I den nordvestre delen av Lund kommune ligger Heskestad. Det er dagligvarebutikk, skole og barnehage på Ualand. Heskestad skule er en barneskole med elever på 1. – 7. trinn. Den gamle skolen på Heskestad er i dag et eget kulturhus som brukes til ulike konserter og aktiviteter året rundt.

Området har flotte turterreng både sommer og vinter og en stor lysløype med varierte turmuligheter. Destinasjoner som Røverhålå, Mysinghålå og Gyaaksla for å nevne noen av de nærmeste. Skiløyper kjøres opp på Ualand når det er snø.

Sokndalsvassdraget går gjennom bygda.  Bygda har også egen kirke, Heskestad kyrkje, som er en langkirke i tre fra 1904. Heskestad har også en middelaldergravplass. Heskestad stasjon er en jernbanestasjon på Sørlandsbanen.

Ualand har egen campingplass, Legå camping, som har strand, båtutleie, flytebrygge, fotballbane, lekeplass, volleyballbane og mange fine turområder rett i nærheten. Fiskemuligheter i Bilstadvatnet (salg av fiskekort på campingplassen). 

 

 

Se også:

Boliger til salgs

Boliger til leie

Fordeler med å bo i Egersundregionen

Kultur og byliv

Fritid, natur og idrett

Skole og barnehage