Publisert: 03.03.2023
– Jeg håper bevisstgjøring av hva som skjer i kvinnekroppen kan få andre til å åpne opp og snakke om hvilke plager de opplever. Ofte er det små tilpasninger som skal til for å kunne fungere godt i arbeidslivet, sier Wenche Gravdal.
8.-marskomiteen i Egersund. Marit Carlsen (f.v.), Selma Puntervoll, Elisabeth Støylen, Bente Gravdal, Iselin Grøsfjeld Skogen, Susanne Jensen Bukkøy
Årets kvinnedag nærmer seg med stormskritt og komiteen i Egersund legger siste detaljer på sitt arrangement i Egersund kino 8. mars. Årets tema er kvinnehelse, og det er det mange som kan relatere seg til enten de tradisjonelt har markert kvinnedagen eller ikke.
Det er andre året på rad det er et felles arrangement i anledning kvinnedagen.
– Det er viktig å løfte frem ulike saker som berører kvinner. Det er fortsatt slik at selv om vi har kommet langt i Norge er det behov for å minne om at det er saker som særling angår kvinner, forteller leder for 8. mars-komiteen, Bente Gravdal.
Onsdag 8. mars inviterer de alle til Egersund kino og kulturhus kl. 18.30. Programmet inneholder tre hovedpunkter:
Wenche Gravdal: Ta overgangsalderen ut av skyggen»
Tove Steen: Thea Steens Minnefond #sjekkdeg
Aisha Bigset: Kvinneprosjekt i Burundi (videohilsen)
I tillegg til musikalsk innslag av elever fra Eigersund kulturskule deler også Zonta ut studiestipend og pris til årets kvinne.
Etter programmet vises filmen «She said», filmen om journalistene som felte Harvey Weinstein og dermed igangsatte MeToo-bevegelsen over hele verden.
Arrangementet er gratis, men kinobillett må du kjøpe selv.
Vil snakke høyt om overgangsalderen
Wenche Gravdal er bedriftssykepleier ved Aker Solutions. Da hun ble bedt om å holde et innlegg på årets arrangement fikk hun selv velge tema innenfor det vide begrepet kvinnehelse. Hun valgte overgangsalderen.
– Det er et tema vi sjeldent får høre noe om, forteller hun.
– Vi får høre mye om pubertet, menstruasjon, hvordan produsere og bære frem barn, men det slutter ikke å skje ting med kroppen til kvinner selv om man etter hvert har fått barna man ønsker.
Noen år før menstruasjonen opphører helt starter overgangsalderen, ofte i 40- årene. Noen få har ingen plager av at eggstokkene produserer stadig mindre av de to hormonene østrogen og progesteron, mens andre kan få varierende symptomer. Hetetokter, nattsvette, søvnvansker, endret tankemønster, mer sårbar, glemsk og depresjon er bare noen mulige symptomer.
– Ofte er det bare noen små tilpasninger som må til for at man kan fungere greit i arbeidslivet selv med disse symptomene. Men dessverre opplever vi ofte at kvinner ikke snakker om utfordringene sine og da kan det bli et større problem som kan føre til redusert arbeidskapasitet. det er det ingen som ønsker, påpeker Gravdal.
Wenche Gravdal skal snakke om overgangsalderen ved 8. mars-arrangementet i Egersund kino og kulturhus. (Foto: privat)
Små endringer kan bety stor forskjell
– Jeg mener det er viktig med tilrettelegginger og tilpasninger hjemmet og på jobb når kroppen ikke spiller på lag. Men for å få til det, må vi forstå kroppen og være åpen. Sliter du med søvn, kan en justering av arbeidstiden være alt som skal til for at kvinner skal klare å stå i jobben sin, forklarer bedriftssykepleieren.
I jobben sin ved Aker Solutions har hun anledning til å følge de ansattes helse tett og kan være tidlig ute med støtte og bistand til de som trenger det. Hun har erfart at små endringer kan gjøre stor forskjell.
–Ved at flere snakker høyt om overgangsalder, kan vi skape mer bevissthet og åpenhet og på den måten øke fokus for tilrettelegginger i hverdagen som vil gjøre en forskjell.
– Det er mye hjelp i å vite at man ikke er alene om problemene, understreker Gravdal.
Egersundregionen har snakket med mange kvinner i anledning kvinnedagen. Uavhengig om de mener 8. mars bør markeres som en egen dag for kvinner eller ikke så er det bred enighet om at årets tema er svært viktig og mange har takket ja til å svare på tre spørsmål. Du kan bli bedre kjent med ulike kvinner i Egersundregionen her:
Tove og Tonje Steen driver Thea Steens minnefond. (Foto: Privat)
#sjekkdeg – reduser risikoen for kreft
Tove Steen skal snakke om #sjekkdeg. Kampanjen ble startet i 2015 av hennes datter, journalisten Thea Steen, etter at hun fikk livmorhalskreft. Sammen med Kreftforeningen og Det Nye gjorde Thea en enorm innsats for at andre kvinner ikke skulle oppleve det samme som henne.
I 2016 døde Thea av livmorhalskreft, 26 år gammel, men hennes engasjement lever fremdeles videre gjennom Thea Steens minnefond som drives av hennes mor Tove og søster Tonje Steen.
Tove Steen vil fortelle om utgangspunktet for #sjekkdeg og Minnefondet (Theas historie og lave tall for deltakelse i livmorhalsprogrammet) og fokusere på situasjonen i dag. Hun vil fortelle hva som har skjedd siden starten på #sjekkdeg og hvilket tilbud som gis kvinnene og gå gjennom hva livmorhalsprogrammet er.
– Jeg vil vi skal fundere litt over hvorfor det fortsatt er mange kvinner som ikke sjekker seg. Jeg vil fokusere på at den viktigste jobben må vi gjøre selv; sjekke oss, følge med og ta aksjon hvis det skjer endringer i kroppen. I tillegg vil jeg snakke litt om åpenhet, forteller hun til Egersundregionen.
Ved å ta livmorhalsprøve kan celleforandringer oppdages og behandles, og risikoen for å få livmorhalskreft reduseres. Kvinner mellom 25 og 69 år oppfordres til å ta livmorhalsprøve jevnlig. Det gir ingen garanti mot å utvikle livmorhalskreft, men minsker risikoen betydelig. HPV-vaksinen beskytter godt, men ikke mot alle typer av viruset. Ta derfor prøven selv om du har fått HPV-vaksinen. Kreftregisterets Livmorhalsprogram sender brev når det er på tide å ta prøven.
Årets kvinne og studiestipend
Årets kvinne fra Eigersund, Bjerkreim, Sokndal, Sirdal eller Sandnes. Hun bør drive med kvinnerelatert, upolitisk og ulønna arbeid til gagn for andre enn seg selv, og det er Egersund og Omegn Zontaklubb som står for kåringen.
Egersund og Omegn Zontaklubb er en del av en verdensomspennede organisasjon, Zonta International, med 1142 klubber i 62 land. Organisasjonen samarbeider tett med FNs bistandsprosjekter for kvinner og følger prosjektene over flere år. Prosjektene innebærer skolegang for jenter, mulighet til utdanning og jobb for jenter og kvinner, tilgang til helsehjelp, motvirke barneekteskap og vold mot kvinner. Råderett over egen kropp.
Klubben har månedlige møter med ulike foredrag og skal være en trygg arena for å snakke sammen om vanskelige ting. De jobber også med lederutvikling, selvutvikling og har et godt nettverk der medlemmene kan støtte seg på hverandre.
I tillegg til å kåre årets kvinner er et av de andre lokale prosjektene å gi stipend til jenter under høyere utdannelse. I fjor var det Ida Vinningland som fikk studiestipendet på 20.000 kr.