Publisert: 25.07.2024
I sommer har Vetle og Benedikte jobbet sammen for å undersøke og komme med forbedringsforslag til onboardingsprosessen i Dalane Energi.
Benedikte og Vetle samarbeider om et prosjekt der de begge får bruke sine kvalifikasjoner. (Foto: Helene Holm)
Vetle Surdal studerer økonomi og administrasjon på Universitetet i Stavanger, mens Benedikte Gudmundson holder på med en master i strategisk HR ved Høgskolen Kristiania. De hadde aldri møttes før den første arbeidsdagen i Dalane Energi og plutselig skulle de samarbeide om et felles prosjekt.
– Det har vært en omstilling å gå fra å jobbe selvstendig til å skulle samarbeide innenfor et begrenset tidsrom. Studentlivet er ikke 7-15 akkurat, sier Vetle.
Det skal oppleves likt for ansatte som starter i ny jobb på Dalane Energi, i alle underselskaper. Vetle og Benediktes oppgave er å lage forslag til en prosedyre som alle datterselskap og konsern kan benytte seg av. For å få et best mulig utgangspunkt har de hatt samtaler med flere nylig ansatte og ledere i de ulike avdelingene i Dalane Energi for å finne ut hva som fungerer og hva man eventuelt savner i den første tiden i en ny jobb.
– Det har vært en veldig kjekk oppgave å snakke med mange av de sist ansatte i konsernet. Både å høre hvordan prosessen rundt oppstart i jobben har vært, men også å lære så mye om de ulike arbeidsoppgavene og avdelingene her, deler Vetle.
– Jeg føler de fleste lederene har savnet et slikt verktøy. Alle er veldig positive til å få dette på plass. De ønsker å ha en god sjekkliste så det ikke er ting som blir glemt, forteller Benedikte.
En ting flere ansatte trekker frem er at alle får utdelt et onboardingshefte der konsernstruktur og informasjon om bedriften er tydeliggjort.
– En annen gjennomgående ting som blir trukket frem er at alle digitale tilganger er på plass fra første dag. Det er tydelig at selv om det har vært ulike prosesser ellers i løpet til en nyansatt, er det vårt inntrykk at dette virkelig fungerer bra, forteller Benedikte.
Dalane Energi holder til i Egersund Forum. Studentene er veldig fornøyde med lokalene og ikke minst fordelen med å ha en stor, rimelig kantine med god mat. (Foto: Helene Holm)
Fant jobben tilfeldig
– Jeg fant sommerjobben på egersundregionen.no. Jeg ville helst være hjemme hos mor og far i sommerferien. Det passet meg godt at det var så mange relevante stillinger å søke på, forteller Vetle som akkurat er ferdig med bacheloren og skal starte på masteren ved UiS.
Han forteller at han både har deltatt på studenttreff og søkt flere de «Utfordrende sommerjobbene», så han har vært godt orientert om mulighetene som finnes. Det kom som en større overraskelse for Benedikte som tilfeldigvis kom over et innlegg fra Egersundregionen på Facebook:
– Jeg klikket meg inn der og så at søknadsfristen gikk ut samme dag, så da måtte jeg bare sende inn en søknad. Jeg visste ikke at det var så gode muligheter for en relevant sommerjobb i Egersund, deler hun.
UTfyller hverandre
– Det er viktig at det er klart og tydelig hva man skal følge opp i møte med nye ansatte. Her har vi fått brukt mye av det vi har lært på skolen, særlig Benedikte sine fag har kommet veldig til nytte, deler Vetle.
– Du er også veldig godt strukturert og har god oversikt over alt vi skal gjøre, svarer Benedikte.
– Vi er forskjellige. Benedikte er veldig dyktig faglig, det vinner vi mye på. Hun kan faget. Jeg liker veldig godt å snakke, mens hun er mer analytisk, humrer Vetle.
Studentene kommer frem til at de utfyller hverandre godt selv om de ikke kjente hverandre fra før.
Erfaringen Benedikte har med seg fra tidligere jobber er at HR-oppgaver endrer seg fra arbeidsplass til arbeidsplass. I store bedrifter er du en del av et stort team, mens i en mindre bedrift som Dalane Energi kan det være nok med en person.
– Her er det kortere vei mellom ledelse og ansatte, og mellom de ulike avdelingene. Det er lurt å tenke på hva man vil trives best med, legger Vetle til.
ble tatt godt i mot
Det Vetle og Benedikte tar med seg tilbake til studietilværelsen er særlig følelsen av å ha vært til nytte på en arbeidsplass. Fra første dag på kontorene var alt på stell, med navneskilt på dørene og egne kontor. Deretter ble de tatt med på hilserunde. Selv om det var vanskelig å huske navn og stillinger, visste alle at nå var sommerstudentene på plass og hva de skulle jobbe med denne sommeren.
Benedikte Gudmundson og Vetle Sørdal synes onboardingen til Dalane Energi har vært upåklagelig. Til og med navneskilt på døra var klar den dagen de begynte i sin sommerjobb. (Foto: Helene Holm)
Det er lenge siden både Vetle og Benedikte har vært over en lengre periode i Dalane. De sliter litt med å huske hva de egentlig setter pris på når de er hjemme. Men Benedikte trekker frem Skadbergstranden, og turområdene. Vel å merke når det er fint vær, som det ikke har vært for mye av så langt denne sommeren.
Vetle gleder seg til den nye svømmehallen på Lagård står klar, for han bruker mye tid i bassenget.
– Svømmeklubben i Stavanger er veldig fin. Jeg trives godt med å bo sentralt i Stavanger foreløpig, men dette blir et flott løft for svømmemiljøet, sier Vetle.
Men han er kjapp med å skryte av hjemstedet hvis man lurer på hvor i Egersund man bør bosette seg:
– Sandbakkane har alt. Det er en så fin plass! Nærhet til byen, kort vei til Vannbassengan, fine folk, fin utsikt.
Det er liten tvil om at Vetle gjerne vil sikre seg en bolig der med tid og stunder.
Benedikte holder en knapp på Hafsøyne hvis hun skal bosette seg i Egersund. Hun har også gode ord å si om Golan, der hun vokste opp.
Ikke glem offboarding
Som et tips til andre bedrifter anbefaler Vetle og Benedikte å lage en liten plan om hva som skal skje når man får en ny ansatt.
– Det å sette av tid til samtaler i den første tiden som ansatt mener vi er viktig. Å ha en samtale om hvordan de trives, om de har utstyret de trenger og om det har svart til forventningene. En ansettelsesprosess kan fort koste mye penger, men tid til oppfølging så de ansatte blir værende trenger ikke være tidkrevende eller dyrt.
Når sommeren nærmer seg slutten skal studentene samle sine funn og komme med forslag til en prosedyre som alle datterselskap og konsern kan benytte seg av.
– Jeg føler de stoler på oss og virkelig vil bruke det vi har kommet med, sier Vetle.
– Vi har også brukt en del tid på at offboarding er like viktig som onboarding. Å sørge for at ansatte som forlater bedriften får en god avslutningssamtale og blir takket av på en god måte er viktig. Kanskje vil man tilbake på et senere tidspunkt, men man vil jo også at tidligere ansatte skal forlate bedriften på en mest mulig positiv måte, avslutter Gudmundson.