Publisert: 14.08.2024
Kristoffer Lied var veldig interessert i å lære mer om Titania og var forberedt på å søke sommerjobb da utlysingen ble publisert.
Her er Kristoffer i Bergmandsdrakten, som er Bergstudentenes festplagg og har lange tradisjoner bak seg. (Foto: privat)
– Titania har vært en veldig fin plass å jobbe. Jeg har hatt veldig gode kollegaer og interessante arbeidsoppgaver. Utviklingsavdelingen, som jeg var en del av, er en sammensveiset gruppe av veldig hyggelige og dyktige ansatte, forteller Kristoffer Lied.
Denne sommeren har han tilbrakt mye tid på Titania. Til vanlig studerer Lied på NTNU i Trondheim.
– Jeg vil trygt si Trondheim er Norges beste studieby. Med 40-50 000 studenter og et stort engasjement, er det lite som kan måle seg opp med det. På NTNU har vi blant annet Studentersamfundet, NTNUI, UKA, mange linjeforeninger og mange flere mindre grupper og foreninger, som gjør det nærmest umulig å ikke finne en gruppe som passer for deg. Byen er ganske konsentrert (du kan nå de aller fleste plasser innen 15-20 min på sykkel) med et veldig aktivt uteliv og er omringet av fine turområder, så det er absolutt noe for alle, deler han.
Større skala
Under sommerjobben på Titania har det gått med mye tid til å få oversikt over alle prosessene i oppredningen:
– Vi har lært om alle prosessene og hvordan de fungerer, men med antallet forskjellige prosesser som er hos Titania tar det tid å sette seg inn i hvordan alt henger sammen.
– Det har vært interessant å se på sprengningene i gruven og å se og jobbe med det vi lærer om på NTNU i stor skala.
Kristoffer studerer Tekniske Geofag. Det er en 5-årig integrert master med to hovedretninger, ingeniørgeologi og mineralproduksjon. Han valgte retningen Mineralproduksjon og har med det valgt å fokusere mest på oppredning (mineral prosessering). Dette går ut på hvordan knuse bergartene slik at hvert mineral er for seg selv, for så å skille disse mineralene fra hverandre gjennom diverse fysiske og kjemiske prosesser. Produktet her er som oftest et konsentrat, som da selges videre til diverse industrier. For eksempel produserer Titania et Ilmenitt-konsentrat (FeTiO3), som hovedsakelig brukes til å lage hvitt pigment (titanhvitt).
Etter nedstenging av anlegget for sommeren fikk Kristoffer og den andre sommerstudenten, som også heter Kristoffer, en fortykker hver som skulle spyles ren for slam og oppsamlinger av ilmenitt.
– Det var ganske minneverdig. Vi måtte klatre ned i disse fortykkerene, som er svære begere med røreværk i midten, for å få det rent.
I Blåfjell var opptil åtte gruver aktive i løpet av 1800-tallet. (Foto: UNESCO2030/Magma Geopark)
På tur til blåfjell gruvene
Det har ikke bare vært jobb på programmet mens Kristoffer har vært i Egersundregionen. Han har blant annet tatt turen inn til Blåfjell gruvene der det på 1800-tallet ble utvunnet titanholdig jernmalm. Dette var blant den tidligste jernmalmeksporten fra Norge, og i årene rundt 1870 skjedde så godt som all norsk eksport av jernmalm fra Blåfjell gruver. Det ble bygget en jernbanetrasé fra Blåfjell til Rekefjord som i dag er en fin 3,6 kilometer lang grusdekket gang og sykkelsti innover dalen i naturskjønne omgivelser.
Kristoffer har gode tips til de som vil utforske mer av regionen:
– Utforsk naturen. Det er mange fine turer og ting å se i området. Og selvsagt må man også ta turen til Berentsens-fabrikkutsalg!
Nå er Lied tilbake i Trondheim der han skal fullføre prosjekt-/masteroppgaven, for så å trolig gå ut i jobb. Han kunne godt tenke seg å jobbe på Titania, men vil også vurdere andre virksomheter i gruveindustrien.
Kan du anbefale Titania for andre studenter som er på jakt etter sommerjobb?
– Ja, Titania er absolutt en arbeidsplass jeg vil anbefale.
Bli bedre kjent med Titania her.
På utflukt til Titania med studenter som deltar på Utfordrende sommerjobber. (Foto: Karoline Røed Rasmussen)