Publisert: 27.06.2025
Hos Marine Technologies i Egersund har tre studenter med ulike fagbakgrunner fått sommerjobb. Her får de ikke bare bruke det de lærer, men også se hvordan fagfeltene deres henger sammen i praksis.

Guro, Georg og Simon hadde ingen planer om å jobbe sammen. Nå tilbringer de sommeren hos Marine Technologies, med hvert sitt prosjekt og nye erfaringer. (Foto: Helene Holm)
Daglig leder Sveinung Tollefsen synes det er ekstra positivt at årets sommerstudenter kommer fra ulike fagmiljøer.
– Det er noe vi har lært gjennom å ha mange lærlinger. I fjor hadde vi en designer, og i år har vi også med en teknisk tegner. Vi har faktisk bare én programmerer i år. Det viser at vi har rom for flere fagretninger, sier han.
Bedriften har de siste årene økt fokuset på brukeropplevelse og visuell kommunikasjon. Derfor har det vært viktig å hente inn kompetanse også fra design- og produktutviklingsmiljøene. Men hele veien jobber man også med å skape nye produkter, forbedre gamle produkter og ta i bruk ny teknologi.
– Snart kommer også en student som nå er tilbake for fjerde sommer på rad. Hun er et godt eksempel på hvordan sommerjobbene våre kan utvikle seg over tid, sier Sveinung Tollefsen.
– En av studentene som var her i fjor har også vært hos oss gjennom hele året, legger Line Bjørnemo til.
Hun er logistikk- og driftssjef i bedriften og har mye å holde fingrene i.

Georg viser frem koden han jobber med, mens Simon lener seg inn for å følge med. De møttes i militæret, men har aldri jobbet sammen før nå. (Foto: Helene Holm)
Litt av noen tilfeldigheter
At alle tre skulle ende opp hos Marine Technologies i Egersund denne sommeren, var det ingen som hadde sett for seg. Georg Græsdal er fra Oslo og møtte bedriften da de var på stand ved NTNU der han studerer programmering. Da han fikk tilbud om sommerjobb, tok han kontakt med Simon Haarr, som han hadde vært i militæret med, og spurte om han kunne bo hos ham på Ogna i sommerferien.
– Hvilken bedrift da? spurte Simon. Da Georg svarte Marine Technologies, måtte de begge le. Det var jo nettopp der Simon også hadde fått jobb.
Det viste seg også at Guro hadde en kobling til Georg fra før. Hun går på samme studieretning som kjæresten hans, og visste derfor godt hvem han var. Ingen av dem hadde planlagt å havne i samme bedrift, i samme by, men det gjorde oppstarten både enklere og litt ekstra gøy.

Inger trekker frem utsikten fra Hestnes som et av mange gode eksempler på hvorfor hun ville hjem igjen til Egersund. (Foto: Inger Lomeland)
nytt liv til gammelt design
Guro Fuglestad studerer industriell design ved NTNU og tilbringer sommeren i Egersund, der hun bor hos broren sin på Leidland. Det er mange år siden de bodde under samme tak, så hun synes det er koselig å få litt tid sammen igjen. Det var også broren som ga henne et innblikk i hva Marine Technologies jobber med.
– Broren min jobber her, så jeg har hørt hva dem har holdt på med de siste årene. Så tenkte jeg at det her er det sikkert rom for meg også, eller? sier hun.
Nå jobber hun med å redesigne et grensesnitt for et satellittbasert posisjoneringssystem. Det opprinnelige designet ble utviklet tidlig på 2000-tallet.
– Det er mye informasjon som skal vises samtidig. Jeg jobber med å gjøre det mer oversiktlig og tydelig, uten å fjerne det som er viktig, forklarer hun.
Guro har fått tett oppfølging av både designer og brukerrepresentanter. Om kort tid skal designforslaget presenteres for ledergruppen og vil gi svar på om hun er på rett spor. Det er en del føringer for hva som er viktig å få med
Hun setter pris på å kunne jobbe fokusert med én oppgave over tid.
– Det er gøy å vite at det jeg lager faktisk skal brukes. Jeg føler at det jeg gjør har en verdi.

Guro viser frem designprosjektet sitt. Den mørke delen er det gamle grensesnittet. Den lyse er hennes forslag med nye ikoner og bedre oversikt. (Foto: Helene Holm)
Fysikk som faktisk gir mening
– Det er kjekt å få jobbe med noe som faktisk skal brukes. Når man ser at kunnskapen fra skolen blir relevant i praksis, blir det ekstra motiverende, sier Simon Haarr. Han studerer teknologi og produktutvikling ved NMBU, som ligger i Ås.
Simon har ansvar for å tegne inn komponenter og oppdatere digitale produksjonsdata for skjermer som skal installeres på skip. I tillegg er han involvert i utviklingen av en ny prototype innen energilagring, et prosjekt med høye krav til presisjon og sikkerhet. Han beskriver det som både krevende og inspirerende.
– Jeg har vært litt sånn, hva skal jeg egentlig med alt dette skolegreiene? Fem år med fysikkfag føles tungt innimellom. Men så kommer jeg hit og får bruk for nesten alt allerede første uka. Det er ganske motiverende. Det gir faktisk mening, sier Simon og ler.
Jærbuen setter også pris på å bli kastet rett ut i praktiske oppgaver.
– Jeg jobber med 3D-modellering og prototyper, og det er rett og slett knallgøy. Det er ofte litt over mitt nivå, men da lærer jeg jo masse hele veien.
Simon fikk sommerjobb hos Marine Technologies etter å ha sendt en åpen søknad til bedriften.
– Jeg er ikke noe programmerer, men jeg skrev at jeg liker å tegne og designe, og at jeg var i området. Hvis dere trenger folk, så får vi det sikkert til, skrev jeg. Og det gjorde vi jo, sier han og smiler.

Simon viser frem tekniske tegninger han holder på å oppdatere. Det andre prosjektet er han mer hemmelighetsfull rundt, som seg hør og bør når ny teknologi skal utvikles. (Foto: Helene Holm)
Lærer av pen kode
Georg Græsdal studerer ved NTNU. I sommer har han fått to hovedoppgaver. Den ene handler om å teste ut en ny elektronisk komponent som skal erstatte en tidligere løsning i systemene til Marine Technologies.
– Jeg har byttet ut en chip i en enhet som brukes i fartøyene våre, for å se om den fungerer uten at man trenger å endre programvaren. Det handler om å sjekke om den kan kommunisere med resten av systemet slik det er, forklarer han.
I tillegg jobber han med en simuleringsmodell som viser energiforbruk om bord på ulike fartøy. Oppgaven hans er å legge inn såkalt hotellast, altså alt av ekstra forbruk som lys, mobilopplading eller nødutstyr ved brann. Senere skal han også legge inn batteribruk i systemet.
– Det er mye nytt i starten, men jeg har fått god støtte og oppgaver som bygger på hverandre. Det gjør læringsprosessen både overkommelig og motiverende, sier han.
Han synes det er inspirerende å se hvordan god kodekvalitet gjør det enklere å forstå hva kollegaene har laget før ham.
– Når du ser godt skrevet kode, skjønner du hvor viktig struktur er. Og du får litt følelsen av å stå og se oppover. Det blir et tydelig ambisjonsnivå å strekke seg mot.

Fra toppen av Langholmen ser Georg utover innseilingen til Egersund. I sommer jobber han med simuleringssystemer hos Marine Technologies, langt fra studiehverdagen i Trondheim. Til høsten skal han på utveksling. (Foto: Helene Holm)
Fra prototyper til padletur
Alle studentene beskriver et arbeidsmiljøet i Marine Technologies med lav terskel for spørsmål og stor vilje til å inkludere. De har allerede vært på klatretur, kanotur på Horve og har blitt godt kjent med både ansatte og andre studenter.
– Jeg er så glad for at vi har hatt en del sosialt så tidlig i sommerjobben, det hadde vært kjipt å jobbe hele sommeren uten å ha fått tid til å være sammen også utenfor bedriften. Det gjør det mye lettere å spørre om hjelp når man står fast.
Marine Technologies utvikler og produserer styresystemer og maritim elektronikk til skip og rigger. Bedriften holder til på Langholmen i Egersund, men planlegger nå å flytte tilbake til Eigerøy i løpet av de neste årene. Målet er å optimalisere drift og produksjon i mer egnede lokaler.
– Jeg må berømme de ansatte i bedriften som er så flinke til å finne spennende prosjekter til studentene, hvilken tillit de gir dem, og hvor godt de tar dem i mot. Det er veldig gøy å høre entusiasmen som oppstår både hos de fast ansatte og studentene når de løser problemer sammen, deler Line Bjørnemo.
Sveinung Tollefsen er helt enig. En god utfordrende sommerjobb er en som gir tilbake både til bedriften og studentene. Det skal ikke være å fylle noen andres rolle, men å jobbe med utvikling og nytenking.