Publisert: 04.03.2024
Lillesanderen Simen var ferdig med bacheloren og vurderte sine jobbmuligheter opp mot videre masterstudier i markedsføring. Han og kjæresten June skulle flytte sammen i Kristiansand der de lette etter passende bosted. Samtidig søkte han på ledige stillinger. Hvis han kunne velge selv, ville han heller jobbe enn å studere videre. Så fikk han napp hos Altifiber. I Sokndal.
Simen og June møttes som studenter i Kristiansand. Noen år senere er de nå bosatt rett i utkanten av Egersund. (Foto: Helene Holm)
Som så mange andre par i dagens samfunn var det Tinder som koblet sammen paret. Under koronapandemien oppstod det søt musikk mellom June Berntsen fra Hellvik og Simen Sire fra Lillesand. June så for seg at de kanskje skulle flytte til Egersundregionen om en stund. Om noen år. Først skulle de tilbringe noen år i Kristiansand med venner og hans familie.
– Jeg trodde det var planen å være litt lenger i Kristiansand. Jeg har jo mange venninner som bor og studerer der. Jeg trivdes veldig godt, forteller hun.
Men, et spennende vikariat i Altifiber ble for fristende for Simen å takke nei til. Dermed ble det forandringer på Junes planer også. I stedet for å flytte sammen med kjæresten, flyttet hun inn i en leilighet hun delte med en annen student. Hun hadde et år igjen av masteren på lærerstudiene.
– Jeg utvidet søket noe fra Kristiansand, humrer Simen.
– I Egersundregionen er det veldig tett med industri og mange bedrifter, men siden det er et stykke til nærmeste universitet eller høyskole virket det som om det var litt færre søkere til spennende jobber innen markedsføring. Det var lettere for meg å skille meg ut her, enn det var i Kristiansand, deler han videre.
Han opplevde at han fikk tillit og en spennende utfordring med vikariatet han hadde fått tilbud om i Altifiber. Han kunne ikke la denne sjansen gå fra seg.
– Jeg ble først ganske overrasket og faktisk litt sur. Det var jo ikke det som var planen vår, sier June med et smil.
fra leidlandshagen til Hestnes
Den første tiden i Dalane var en omveltning. Simen gikk fra en studiehverdag til ganske raskt å få ansvaret for et stort markedsføringsbudsjett og var midlertidig bosatt hos svigerforeldrene.
– Kollegaen min var gravid og ble sykemeldt etter kort tid, så da var det bare å stå i det. Heldigvis var hun og flere kollegaer tilgjengelig for meg, så det gikk jo ganske greit, deler han.
Bosituasjonen ordnet seg også raskt. I september flyttet Simen inn i Leidlandshagen på Eigerøy og fikk litt kortere reisevei til Hauge i Dalane, populært kalt «Haua». Han boende i nesten et år før June satte kursen mot hjemtraktene.
Etter omtrent et halvt år i stillingen fikk Simen signaler om at det skulle bli en stilling ledig til han etter vikariatets utløp. Det gav paret nok trygghet til at de kunne satse på et liv videre i Egersundregionen. Nå har han en kombinert stilling på salg og marked, som han trives godt med.
– Det er mange gode kollegaer og et godt miljø på kontoret som gjør at arbeidshverdagen er givende og kjekk i tillegg til selve jobben.
Simen betrakter Hestnes som nesten midt mellom Sokndal og Egersund. Det kan nok diskuteres i både minutter og kilometer, men følelsen kan man kanskje kjenne seg igjen i. (Foto: Helene Holm)
Paret flyttet sammen inn i tomannsboligen på Hestnes som stod ferdig sommeren 2023, en måneds tid etter de kjøpte det. De prioriterte å lete etter et hus som ikke måtte gjøres så mye med, selv om det ikke måtte være et nytt hus. De er veldig fornøyde med valget av bolig og beliggenhet. I jakten på en felles bolig fant de raskt ut at Hestnes var et aktuelt område.
– Her på Hestnes er det helt topp. Kort vei til Sokndal og nærme Egersund, men ikke midt i byen, forteller Simen.
– Det minner faktisk litt om Hellvik her, med sjøen tett innpå, skyter June inn.
Hestnes ligger 4 km sør for Egersund sentrum, på vei mot Sokndal. Her er både skog og hav rett i nærmiljøet. Området har de siste årene fått mange nye eneboliger og tomannsboliger, men har også en del eldre bebyggelse. Det har blitt opparbeidet infrastruktur til enda et nytt boligområde med flere tomter, som strekker seg helt fra Hestnes barnehage opp til Rundevoll skole. Her kan du sykle trygt til byen, jobb og skole på anlagt sykkelsti. Det er også kort avstand til butikker i Årstaddalen eller Egersund sentrum hvor du finner det aller meste du trenger for både kropp og sjel i koselige omgivelser. På Hestnes har blant annet Norrøn Bolig flere nye boliger og tomter til salgs.
Et par minutter fra parets bolig kommer man til en kyststi som ender opp ved dagsturhytta Rosshagen, der det er et knippe andre stier man kan velge for turen videre.
– Vi mangler bare en hund, smiler Simen med et lurt blikk på samboeren som tydelig har fått med seg kjærestens ønske om et nytt familiemedlem.
idretten har gode vilkår
– Før June flyttet tilbake fikk du faktisk litt tid til å utforske Egersund på egen hånd?
– Tja …
Simen trekker litt på det og ler. Han innrømmer at det nok ble mest utforsking av det nye bomiljøet når June var på besøk. Med unntak av en ting. Simen er ganske fotballinteressert …
– Jeg var oppe på Husabø og så på EIK-kampene. Det passet jo ekstra godt siden Altifiber sponser EIK. Det var lett for meg å være med på kampene deres og engasjere meg der. Jeg ble også godt kjent med flere her i regionen som er opptatte av idrett.
– Ellers var det lite jeg fant på. Ble nødt til å gjøre litt mer når June var her, smiler han.
Simen har bitt seg merke i at det er godt med idrettsarenaer i Egersund.
– Sammenlignet med Lillesand, som bare har utendørsbaner for samme antall innbyggere er det ganske utrolig at både EIK og Eiger har hver sin hall og syv kunstgressbaner eller noe tilgjengelig. Det er noe helt annet enn der jeg vokste opp, sier han.
– Det virker som et fint sted å vokse opp, legger han til.
Paret trives godt i den nybygde tomannsboligen på Hestnes. (Foto: Helene Holm)
June spiller fotball, Simen sykler og begge spiller golf.
– Golfbanen i Maurholen er fantastisk fin. Banen jeg har spilt på i Kristiansand ble jeg rask lei av, det er ikke tilfelle med banen her selv med «bare» 9 hull, sier Simen.
– Jeg er også veldig glad i å jogge, sier June.
Her kan hun bare ta på seg joggeskoa og løpe rett fra huset. De er et aktivt par som også liker å bruke tid på skiaktiviteter. Familien til June har hytte på Bortelid, som de bruker mye i sesongen.
– Jeg gikk faktisk på ski her og, sist det var snø, bryter June ut.
De har nok av aktiviteter å ta seg til, og med vennegjenger fra både sørlandet og lokalt har det ikke vært vanskelig å bo seg til i en ny by, synes Simen, som også trives veldig godt i eget selskap.
– Her er det jo bare å bli med på et eller annet idrettslag. Eller å delta på aktiviteter fra U37 Dalane. Det er ikke vanskelig å bli kjent med folk her når det er lagt såpass mye til rette for det, sier han.
– Det føltes veldig riktig
June flyttet hjem og fikk jobb på Vikeså skule i Bjerkreim kommune. Hun underviser i blant annet i matte, norsk, kunst og håndtverk og engelsk. Hun synes det er aller kjekkest å underviser de yngste barna.
– Jeg trives godt i jobben min. Det er jo mye mer enn fag med de minste ungene. Overgangen fra barnehage til skole er ganske stor og det er mye mer de skal lære enn å lese og skrive, forteller hun.
Hennes egen overgang fra studier til jobbhverdagen beskriver hun som ganske annerledes. Livet som student er ganske fritt og nå er det jobb hele dagen og litt fritid på ettermiddagen. Det er litt avstand mellom jobb og hjem, men det har June valgt ganske bevisst.
– Det er ganske herlig med en halvtime for seg selv til og fra jobb. En halvtime til å forberede seg og en halvtime til å koble seg fra jobb. I tillegg hadde jeg hørt veldig mye bra om Bjerkreim kommune som arbeidsgiver.
Vikeså skule er en 1-10-skole med omtrent 300 elever og 60 ansatte. Den er delt i to bygg, ett for barneskolen og ett for ungdomsskolen med egne uteområder og nærhet til naturområder som kan brukes aktivt i skolehverdagen.
Det har vært en satsing på flere voksne inn i skolene i Bjerkreim. På de to barneskolene i kommunen jobber det nå 33 miljøterapeuter, som jobber med skolemiljø, forebygging og elever som trenger ekstra oppfølging. Og det søkes etter flere. Dette mener kommunen og skoleledelsen gjør at pedagogene kan jobbe mer konsentrert med undervisning. Her er en reportasje fra NRK Rogaland som tok turen til skolen i februar.
Overraskelsen over den brå retretten til Rogaland ga seg fort for June.
– Det føles veldig riktig, når jeg først fikk vent meg til tanken og faktisk har flyttet hjem igjen, understreker June.
– Det å bo nærme familien min og vennene jeg har her er veldig kjekt, sier hun.
– Ser dere for dere å bli boende i Egersundregionen?
– Ja, absolutt, sier June med en liten latter.
– Kanskje til og med til Hellvik…? legger hun til.
– Vi får se. Jeg trives egentlig veldig godt her. Mangler bare en hund, avslutter sørlendingen Simen med et smil.