Publisert: 16.11.2023
Ludvig var allerede ansatt ved Westcontrol Robertson, men hadde ønske om å ta fagbrev som produksjonselektroniker. Han trodde han måtte tilbake på skolebenken for å få det til, men med hjelp fra Opplæringskontoret i Dalane får bedriften beholde arbeidskraften sin samtidig som Ludvig følger ambisjonene sine.
Marika C. Hetland er opplæringskonsulent i Opplæringskontoret i Dalane. Her vises hun rundt på Westcontrol Robertson med Lars Christian Damgaard (t.h.) og Ludvig som er med i ordningen «Fagbrev på jobb». (Foto: Helene Holm)
– Ordningen «Fagbrev på jobb» kan være aktuell for mange faggrupper. Her må man ha minst ett års praksis før man kan gå inn på ordningen, men heller ikke mer enn fire år, da er det praksiskandidatordningen som skal siktes mot, forklarer Marika C. Hetland, opplæringskonsulent i Opplæringskontoret i Dalane.
Ble du forvirret nå? Det er det mange som blir.
Veiene som fører frem til et fagbrev er mange, og noen krever en ekstra søknadsrunde til Fylkeskommunen. Heldigvis finnes det opplæringskontor som kjenner til mulighetene som finnes.
Opplæringskontoret i Dalane er et tverrfaglig opplæringskontor med tilholdssted på i 6. etasje på Langholmen Energy Hub. Her jobber Marika sammen med daglig leder Lars Christian Damgaard.
Fagansvarlig Pål Skadberg ved Westcontrol Robertson Egersund synes det er en stor forbedring å ha oppfølgingen av lærlingene via appen Fagbrev. (Foto: Helene Holm)
– Vi driver med aktiv oppfølging av hver enkelt lærling, forteller Damgaard.
– Gjennom en egen app kan vi kommunisere direkte med både lærlingen og bedriften. I tillegg sørger vi for at lærlingene vet at vi er til stede for dem også utenfor arbeidstid.
– Dette er en helt ny måte å jobbe på for oss. Tidligere hadde vi papirbaserte permer vi måtte frakte med rundt, forteller Pål Skadberg og nikker fornøyd mot Ludvig der han sitter og trykker inn fullførte opplæringsmål.
Ludvig demonstrerer appen, som forteller at han allerede har fullført 28% av utdanningen. Ikke verst når det bare er to måneder siden oppstart av kontrakten for «Fagbrev på jobb».
– Det gir en god oversikt over opplæringsløpet og umiddelbar dokumentasjon når man når nye opplæringsmål, forklarer Hetland.
Hun legger til at det også er flere gode funksjoner i appen som vil gjøre læretiden strukturert og legge til rette for gode forberedelser til fagprøven.
Pål Skadberg (t.v.) er fagansvarlig hos Westcontrol Robertson. Her sjekker Ludvig om bakplata til elbilladeren til Zaptec er korrekt pakket. (Foto: Helene Holm)
Kampen om lærlingene
Pål Skadberg er opplæringsansvarlig for Ludvig og de andre lærlingene ved Westcontrol Robertson innenfor produksjonselektronikerfaget. Bedriften har et stort behov for flere fagarbeidere og håper at ved å gi litt oppmerksomhet til mulighetene som finnes i «Fagbrev på jobb» kan føre til flere ansatte.
– Vi har ikke fått fylt behovet for lærlinger ved det ordinære lærlinginntaket. Dermed er det enormt viktig for oss å få frem at det også er andre veier å få fagbrev på, forteller han og legger til at det både er muligheter for lærling i CNC-faget i tillegg til produksjonselektronikk.
En produksjonselektroniker er en elektrofagarbeider som arbeider med produksjon, montering og test. Arbeidet består hovedsakelig av å montere elektroniske komponenter på kretskort og helt eller delvis sette disse sammen til ferdige elektroniske produkter.
Akkurat nå har Westcontrol Robertson to lærlinger som følges opp gjennom Opplæringskontoret i Dalane i det nye produksjonselektronikerfaget. Tidligere har de hatt en annen lærling i logistikkfaget og ville gjerne samarbeide mer.
– Mye kan løses med elektronikk
Bedriften lager elektronikk fra A til Å. Helt siden 1946 har de utviklet og produsert elektronikkbaserte løsninger. Her sammenstiller de alt fra masseprodusert elektronikk til produkter som brukes under ekstreme forhold.
– Her er det så kjekt å jobbe. Det er så mye som kan løses med elektronikk, sier Nils Surdal.
Det er tydelig at han er veldig engasjert i faget sitt ned til minste detalj.
Bjørn Erik Røiland og Nils Surdal jobber med test av enheter. (Foto: Helene Holm)
– Det er klart når noen av produktene våre skal tåle vær og vind i norske forhold må vi tenke på alle elementene som skal brukes. Det holder ikke bare å ha god teknologi, vi må også sørge for at det virker i all slags vær.
Ludvig lytter interessert og har gode spørsmål å stille Nils.
Når Egersundregionen er på besøk får vi en god omvisning hos Westcontrol Robertson i Egersund. Vi får se prototyper, teststasjoner, roboter, elektronikkbånd og kretskort som blir programmert og printet og andre som blir montert manuelt. I en del av bygget ser vi deler til elbilladere som pakkes fint inn i emballasje, i en annen del ser vi lakkerere i sving. I et rom ser vi noe som minner om togskinner, men som slettes ikke er det.
– Dette skal bli kamerarigg til blant annet TV2s nyhetssendinger, kan Skadberg røpe med et smil.
Med så mange ulike produksjoner i ett firma er det en stor fordel at lærlingene får tilbringe tid i de ulike avdelingene i flere måneder av gangen. Det sikrer en grundig opplæring, samtidig er det en trygghet for bedriften at alle de ansatte kjenner de ulike avdelingene slik at de er mindre sårbare ved for eksempel sykefravær.
Det kan minne om jernbanespor, men er en del av av testriggen til kamera søyler som kan brukes i nyhetsstudio. Pål Skadberg til venstre i bildet, Lars Christian Damgaard og Marika C. Hetland til høyre. (Foto: Helene Holm)
Finner løsninger
– Jeg hadde tenkt å gå på videregående på nytt, på elektro. Dette gjorde det litt enklere for meg. Jeg kunne fort endt tilbake her om tre-fire år uansett og da var det en mye bedre løsning å kunne fortsette her, forteller Ludvig.
Han hadde allerede jobbet halvannet år hos Westcontrol Robertson, men ønsket å formalisere kompetansen sin. Han hadde heller ikke har nok fartstid til å ta det som privatist. Han ble veldig lettet da han fant ut om ordningen «Fagbrev på jobb». Det blir omtrent som en lærekontrakt.
Opplæringskontoret i Dalane passer på at opplæringsmålene blir nådd i læretiden for at Ludvig skal kvalifisere seg til fagprøve.
Lars Christian Damgaard liker å vite mest mulig om bedriftene han veileder. Omvisningen på Westcontrol Robertson var både nyttig og opplysende. (Foto: Helene Holm)
– Hos Westcontrol Robertson får du alt du trenger for å ta fagbrevet i produksjonselektronikerfaget, men for bedrifter som ikke kan dekke alle opplæringsmålene i et lærefag kan vi hjelpe med å sørge for utplassering hos en bedrift som har det som eventuelt måtte mangle hos opplæringsbedriften. Det finnes ofte en løsning, sier Damgaard.
Opplæringskontoret har også en avtale med Dalane Utdanningssenter dersom de får inn kandidater som trenger ytterligere kompetanseheving eller forberedelser til eksamen.
Lars Christian Damgaard oppfordrer alle bedrifter som trenger flere fagarbeidere til å ta kontakt.
– Vi er et tverrfaglig opplæringskontor som kan ta lærlinger i de aller fleste fag. Vi kan ofte finne løsninger på bedriftens behov for opplæring og tilrettelegging, legger han til.
Opplæringskontoret i Dalane er et samarbeidsorgan for lærebedrifter i Lund, Bjerkreim, Sokndal og Eigersund Kommune, men ikke begrenset til disse kommunene. Den siste tiden har de også fått avtaler med bedrifter på Jæren.
– Vi reiser dit det er behov. Enten det er rett over Eigerøy bru, eller til Jæren. Men, vi håper selvsagt på å hjelpe enda flere bedrifter i Dalane, avslutter Damgaard.
Lars Christian Damgaard og Marika C. Hetland håper flere bedrifter vil gjøre som Westcontrol Robertson og gi ufaglærte muligheten til et fagbrev. (Foto: Helene Holm)
Et av av flere ulike typer kretskort. Hos Westcontrol Robertson kan de prooduseres i mange ulike former med komponenter på begge sider. (Foto: Helene Holm)
Ludvig inne på monteringssalen. (Foto: Helene Holm)
Her får Ludvig en hyggelig god morgen-melding og beskjed om at 28% av læretiden er fullført. Appen Fagbrev gjør at lærling, bedrift og Opplæringskontoret i Dalane følge progresjonen. (Foto: Helene Holm)
Her setter Ludvig et kretskort på banen som skal loddes. (Foto: Helene Holm)
Lars Christian Damgaard og Marika C. Hetland følger lærlingene aktivt opp med bedriftsbesøk og engasjement for hver enkelt person. Her studerer de en robot som skal UV-belyse jordbærplanter for fjerning av meldugg. Produsert hos Westcontrol Robertson. (Foto: Helene Holm)
Camilla Åsvold lakkerer deler. Westcontrol Robertson har også utstyr og kompetanse til innstøping og lakkering av elektronikk, overflatebehandling og lakkering av mekaniske deler og kapslinger. (Foto: Helene Holm)
Bedriften har flere dreie og frese sentere og kan maskinere i blant annet POM, aluminium, messing, bronse, rustfritt og syrefast stål. (Foto: Helene Holm)
Marika C. Hetland har god kontroll på de ulike formene for opplæring i bedrift som finnes. (Foto: Helene Holm)