Publisert: 5.08.2024
Hos Marine Technologies har fem studenter sikret seg jobb for sommeren. Teknologibedriften har både relevante og utfordrende jobber innen softwareutvikling, automasjon og datasikkerhet, men har i sommer også funnet plass til en egen innholdsprodusent.
Aleksander Hovland, Karoline Røed Rasmussen, Espen Herredsvela og Hermann Garpestad er godt fornøyde med å ha sikret seg sommerjobb hos Marine Technologies. Solveig Refve er også tilbake i sommerjobb hos Marine Technologies for 3. år på rad, men var ikke til stede da bildet ble tatt. (Foto: Helene Holm)
– Jeg spurte veilederen min fra i fjor om det var mulig å komme tilbake i år også. Da fikk jeg kontrakt i retur, smiler Espen Herredsvela.
Nå er han godt i gang med sin bachelor som dataingeniør med spesialisering i Cybersecurity, et fag som er veldig viktig for teknologibedriften Maritime Technologies. I studiet får Espen bred kunnskap innenfor cybersikkerhet, der både tekniske, organisasjonsmessige og samfunnsmessige områder er dekket. Året han skal ta fatt på ved inneholder både matematikk, psykologi, sikkerhet og IoT og penetrasjonstesting, som er et «hackerfag».
I år har han fått jobbe videre med fjorårets prosjekt. I år har prosjektet kommet lenger og Espen har satt opp og testet sikkerhetsmekanismer på utstyr slik at det kan verifiseres som cybersikre. Som en del av jobben kreves også dokumentasjon som han også skriver på.
– Det blir master videre. Bachelorprogrammet er nesten som en introduksjon innenfor dette store faget, deler Herredsvela.
Bor i USA, fikk sommerjobb i Norge
Aleksander Hovland flyttet fra Norge med familien da han var 11 år. Han bor til vanlig i Atlanta, Georgia.
– Jeg hadde jetlag i to uker, tror jeg. Det var litt av en omveltning, deler Aleksander.
Han har vært på et årlig besøk i Egersund siden han flyttet til USA, men husker både språk og landet godt. Nå studerer han Computer Science i et 4-årig bachelorløp på Georgia Tech. I sommer lager han en tester for IO-kort (input output-kort).
– Jeg fant ut at å skru på pc-er fungerte mye bedre for meg enn mer mekanisk utstyr, forteller han om valget av yrkesvei.
Hovland var den første studenten på plass dette året, og da Karoline kom inn dørene var hun overbevist om at han var fast ansatt.
– Det tok ikke lang tid før jeg fant meg til rette her, smiler han.
Karoline var med Utfordrende sommerjobber på tur til Titania der hun laget innhold til sosiale medier. (Foto: Helene Holm)
Trodde ikke hun skulle få sommerjobb
Det var ikke Marine Technologies Karoline trodde hun skulle få sommerjobb hvis hun hadde funnet noe i det hele tatt.
– Jeg fikk høre at ingen ville ansette førsteårsstudenter. Så jeg hadde egentlig avfunnet meg med at det ikke ville være noen jobb for meg å finne dette året. Helt tilfeldig gikk jeg på Hallvar Voilås, som jeg har kjent siden barneskolen. Han ba meg komme innom standen og slå av en prat.
Karoline kan ingenting om båter. Hun visste veldig lite om bedriften. Det hun derimot er flink på er grafisk design, webdesign, foto og video. Karoline studerer nemlig multimedieteknologi og design i Grimstad. Det passet ypperlig for bedriften som stadig trenger noen til å både lage grafisk materiell og innhold til sosiale medier for at Marine Technologies skal være mest mulig synlig.
– Det slo meg ikke at det kunne være en sånn type jobb her. Det at jeg ikke kan så mye om båter gjør at jeg kan stille spørsmål andre tar for gitt, og dermed lage materiell som er mer forståelig for alle. Det er litt spennende at det finnes slike jobber også i en teknologibedrift, sier hun.
Karoline har blant annet laget denne filmen om sommerstudentene:
– Det vi lærer på skolen er bare toppen av isfjellet. Det er så enormt mye å sette seg inn i alle verktøyene vi kan benytte på skolen. Det å få konkret erfaring med arbeidsoppgaver her i bedriften vil hjelpe meg så mye videre på studiet, deler Karoline.
Pendler til universitetet
Hermann er i sin første sommerjobb ved Marine Technologies. Han jobber med utviklerverktøy som gir han muligheten til å jobbe både med backend og user interface, altså både hjernen og utseendet til programmene som utvikles hos MT.
Nå er Hermann akkurat ferdig med andre året på Datateknologi på UiS. Han merker at prinsippene han har lært på skolen kan direkte implementeres i arbeidsoppgavene sine hos Marine Technologies.
– Vi får ikke så mye hands-on erfaring på skolen, så denne sommerjobben vil definitivt hjelpe meg videre, deler Hermann.
Som mange andre på sin alder har han brukt mye av fritiden på gaming og data. Han synes derfor programmering var en fin retning inn i arbeidslivet.
Hermann er den eneste av studentene som bor i Egersund til vanlig. Han pendler til UiS de dagene det er forelesninger som ikke er online.
Aleksander Hovland må alltid ta turen til Skadbergsanden når han er i Egersund. I tillegg til å være en populær badeplass er det også et turområde og har en bane for frisbeegolf. (Foto: Arne Ove Østebrøt)
Kebabpizza og krigsminner
Studentene er ganske godt kjente i Egersundregionen og har alle hver sine anbefalinger om hva folk bør sjekke ut.
– Kjervall, nedre Omdal – forbi Trollpikken, utbryter Karoline.
Hun legger til at Dalane har så mye mer å by på enn bare den verdensberømte steinformasjonen. Espen er enig. Han anbefaler en tur fra sitt nærmiljø:
– Parker helt inne i enden av Hestnes og gå mot dagsturhytta Rosshagen. På veien er det skiltet mot «Erna» – en gammel kanonpost fra krigen. Innover langs stien finnes en rekke ting å utforske.
Selv om Aleksander har bodd borte fra Egersund noen år er det et turmål han må oppsøke hver gang han er på gamle trakter: Skadbergsanden.
– Det er et kjempefint område. Hele turen kan du bruke 1,5 timer på, men det er mange varianter som tar kortere tid også.
Noe bad har det ikke blitt, foreløpig, men han satser på at temperaturen stiger i løpet av ferien.
Er du ikke av den turglade typen, så er det Hermann som har redningen. Byens beste måltid får du hos Mamarosa pizza og kebabhouse. Kebabpizza er favoritten.
Studentene stortrives hos Marine Technologies. Teknologibedriften har flust av spennende oppgaver som knytter sammen teori og praksis.
Marine Technologies utvikler og produserer dynamiske posisjoneringssystemer, integrerte brosystemer og satellittkommunikasjonsutstyr til skip og rigger. Produktutviklingen styres og foregår i hovedsak i Egersund. Bedriften følger produktet fra A til Å, skreddersydd til hver enkelt båt. Ved å ha produksjonen i eget hus har dermed Marine Technologies bedre kontroll på leveringstid enn om de hadde vært avhengige av en tredjepartsleverandør. Det gjør også at mange lokale ungdommer får jobb her for å montere delene i forskjellig maritim elektronikk, alt fra PC-er til skjermer.