Publisert: 01.09.2024
Irene Ulland har jobbet målrettet mot stillingen som næringssjef i Sokndal kommune. Hun overtar stillingen etter Nils Jacobsen, som nå har gått av med pensjon.
Janteloven er begravet i Sokndal. Det passer Irene Ulland godt. (Foto: Helene Holm)
– Dette er en jobb jeg har jobbet målrettet for. Da jeg studerte innovasjon og kunnskapsutvikling fikk jeg en økende interesse for næringsutvikling og hvordan samfunnsentreprenører bidrar til innovasjon i en distriktskommune som Sokndal. I kommunen vår finnes bare en slik stilling. Den har jeg vært åpen om at jeg ville ha, smiler Irene Ulland.
Den nye næringssjefen i Sokndal kommune blir en del av kommunedirektørens utvidede ledergruppe. Irene har en bachelorgrad i økonomi, en mastergrad i innovasjon og en master i ledelse med spesialisering i kommunal ledelse. De siste årene har hun hatt ansvar for å følge opp investeringsprosjektene i Sokndal kommune i jobben som prosjektleder i Teknikk og miljø-avdelingen. Hun har tidligere jobbet i økonomiavdelingen i kommunen.
– Jeg er glad for at jeg har kunnet snakke med Nils i oppstarten. Han har et godt nettverk og mye kunnskap som vil være til god hjelp fremover.
Nils Jacobsen har hatt mange gode ideer og påfunn som har gagnet Sokndals omdømme.
– Det er nok mange som forventer at jeg skal være den nye Nils, men den nye Nils kommer til å være veldig mye ny, ler Irene.
Hun legger til at med erfaringen hun har med seg fra de ulike stillingene i kommunen, i tillegg til forskningsprosjektet hun deltar i med BTI (Bedre Tverrfaglig Innsats) vil rollen også fylles med nye prosjekter og satsingsområder.
Nå er Morten og Irene i gang med å renovere hennes barndomshjem i Bøbakkane. (Foto: Privat)
tilbake på haua
Det har skjedd mye i årene som har gått etter Irene kom hjem til Hauge i Dalane, eller Haua, som de fleste sier. Hun har hatt flere stillinger i Sokndal kommune, pusset opp et hus, fått samboer, blitt mor til vesle Lukas, giftet seg og nå er hun og mannen i gang med totalrenovering av barndomshjemmet. Nå er hun i tillegg gravid igjen, og skal i foreldrepermisjon i slutten av januar.
– Vi brukte litt tid på å finne ut hvor vi skulle bosette oss. Vi hadde hvert vårt hus, men ønsket å ha noe felles. Når anledningen bød seg til å overta barndomshjemmet mitt, tenkte vi det var et godt alternativ å totalrenovere det, smiler Irene fornøyd.
Det blir mange lokale leverandører fra regionen å se i Bøbakkane fremover. Både Irene og ektemannen Morten vil bruke lokalt næringsliv når de nå skal modernisere sitt nye hjem. Morten Ulland er elektriker og avdelingsleder i Oneco Elektro og det blir nok noe egeninnsats fra de begge to, uten at det er avskrekkende for dem.
Morten Ulland på skøyter over Eiavannet med Lukas i barnevogna. (Foto: Privat)
Irene flyttet fra Haua da hun var 16 år. Hun startet på internatskolen Drottningborg i Grimstad, og hadde tre fine år der, med hyppige turer hjem til familie og venner i Sokndal. Da hun var ferdig på videregående tok hun et friår for å jobbe med fattigsdomsbekjempelse i en barnehage i slummen i Kampala, Uganda. I syv måneder ble hun der. Hun forteller at hadde hun kunnet gjøre det om igjen hadde hun blitt i to år, det var et veldig givende arbeid.
Uganda
Uganda ligger i Øst-Afrika, og er et av landene i verden med høyest befolkningsvekst. Landet er rikt på naturressurser, men har lidd under dårlige ledere og interne uroligheter. Landet sliter med høy fattigdom og ulikhet. (Kilde: Strømmestiftelsen)
Men ferden fortsatte videre til York i Storbritannia. Der fullførte hun sin bachelor i management over tre år. Etter fullført studietid ble det en mastergrad i Kristiansand før hun returnerte hjem til Haua i 2019.
Den første tiden tilbake i Sokndal var preget av korona-pandemien, men under en etterlengtet pause i juni 2020 kunne man treffe andre folk igjen. Da oppstod det søt musikk på en spillekveld. Eller kanskje man skal kalle det en spleisekveld?
– Det var ganske organisert, ler Irene.
Morten og Irene Ulland ble foreldre til vesle Lukas i november 2022. (Foto: Jon Ingemundsen, Stavanger Aftenblad)
I november 2022 ble Lukas født. Det ble en brå overgang for den ellers så organiserte Irene.
Lukas ble født tre måneder for tidlig. Irene og Morten ble på sykehuset i fire måneder mens de ventet på at Lukas skulle få reise hjem.
– Det går veldig fint med han nå, heldigvis. Vi hadde det veldig bra på sykehuset. Vi fikk begynt litt med bryllupsplanleging og var veldig godt ivaretatt. Men, på jobben hadde jeg ikke rukket å overføre prosjekter eller gjøre alt det jeg skulle før permisjonen, så det ble nok litt mye ekstra på kollegaene mine i en periode, deler hun.
I en liten kommune som Sokndal kommune fungerer det sånn at alle er avhengige av å bistå hverandre og hjelpe til på andre felt enn sitt eget. Alle rådgiverne på Teknikk og miljø har sine ansvarsområder, men må kunne hjelpe andre ved behov. Det gjør også at man lærer veldig mye i jobben, noe Irene vil dra godt nytte av nå i sin nye jobb. Jobben som næringssjef vil kreve mer av både Irene og Morten.
– Morten sa at denne jobben på mange måter blir et fellesprosjekt for oss som familie. Vi er begge interesserte i at dette skal lykkes, deler hun.
Hun legger til:
– Dette er en del av meg. Han har vært klar over det fra dag 1 at dette var planen. For at jeg skal trives må jeg ha utfordringer og kunne bruke hodet. Selv om jeg iblant kunne tenke meg en dag i uka med litt mindre krevende oppgaver, ville jeg ikke hatt det annerledes.
Klatreveggen har blitt et populært tilskudd i Sokndal. (Foto: privat)
Fra barselgruppe til klatreklubb
– Noe av det beste med å flytte hjem igjen er nettverket som venter på deg når du kommer tilbake. Det er et eget miljø på Haua der folk vil være med på «skoine» ting man setter i gang.
Irene husker fra oppveksten at det særlig var en gjeng gutter hun vokste opp med som var veldig kreative. En sommer ville de ha utekino, da lagde de utekino. Hun mener det er typisk for sokndølen generelt å ønske fellesskapet i å få prosjekter og aktiviteter til sammen.
Et eksempel på det er etableringen av Jøssingfjord Klatreklubb, under Heroes of Haua. Jøssingfjord med sine bratte fjellsider, har vanskelige og harde klatreruter utendørs. Man håper at etableringen av klatrehallen blant annet skal gjøre at flere kan klatre disse spennende rutene. Hallen er laget for å både klatre høyt med sele og tau, men også lavere og uten tau, buldring. En klatrehall som gir klatrerne et godt variert tilbud med mye forskjellige utfordringer. Klatrehallen er etablert i nyåpnede Jøssingfjord Vitenmuseum.
For å få nok midler til å etablere hallen ble det satt i gang både Spleis og panteinnsamling, i tillegg til større tildelinger fra Sparebankstiftelsen SR-bank.
Når man først har en klatrehall, bør man også ha en klatreklubb. Irene og Morten er begge involverte i styret i Jøssingfjord Klatreklubb. Tilskudd til styret fant Irene blant annet i barselgruppa.
– Vi ble en god gjeng som hadde foreldrepermisjon samtidig. Noen kjente jeg fra før, men ble også godt kjent med flere nye. Ei av de jeg ble kjent med likte også godt å klatre, dermed var det naturlig å be henne bidra i styret til klatreklubben.
Jøssingfjord Klatreklubb har egne klatretider for medlemmene sine, både små og store.
Irene Ulland har vært med på mye gøy siden hun flyttet tilbake til Haua. (Foto: privat)
Fire kjappe spørsmål med IRene
– Hvordan har den første tiden vært?
– Siden jeg startet opp 1. juni fikk jeg muligheten til å sette meg inn i mye før ferien. Jeg har fått besøkt noen bedrifter og håper at jeg kan få besøkt flere fremover, utover høsten. Jeg har også tatt del i flere nettverksmøter hvor jeg lærer hvem jeg kan be om hjelp fra fremover. Vi har mange ressurser, vi må bare lære å bruke de på riktig måte.
– Har du møtt på noen overraskelser?
– Jeg er positivt overrasket over hvor mange som heier på Sokndal. Vi har en god gjeng i Rogaland Fylkeskommune og nettverkene vi er en del av som virkelig ser et stort potensialet hos oss. Det skal vi utnytte!
– Har du noen gode sommerminner du vil dele?
– I sommer var vi både i Danmark med vennegjeng og sykkelferie i Hafjell. Utenom det har tiden gått til å rive inne i huset, og planlegge hvordan vi skal ha det. Det er veldig kjekt!
Så er jeg blitt gravid igjen og skal ha ny baby i februar. Så det er vel høydepunktet for denne sommeren!
– Hva bør vi få med oss av aktiviteter som skjer i Sokndal denne høsten?
– Nå planlegger vi Kjærlighedsvego for fullt. Den er i uke 39, 23-29. september. Programmet er nå kommet ut. Temaet i år er bruke lokalsamfunnet. Vi oppfordrer alle til å benytte seg av overnattingsmuligheter, handle lokalt, ta en tur på restaurant eller kafé. Og ikke minst bruke uka på hverandre.
– Ellers oppfordrer jeg alle til å følge arrangementssiden på visitsokndal.no. Her begynner flere og flere å legge inn sine arrangementer og man får en god oversikt. Mye som skjer i Sokndal utover høsten!