Publisert: 26.08.2022
Malin Risa (19) gleder seg aller mest til å høre Bent Høies appell under lørdagens Dalane Pride. (Foto: Helene Holm)
I sommerferien gikk Bente Gravdal og Halvor Ø. Thengs ut i media og ytret ønske om en egen Pride-markering i Egersund. Lørdag 27. august blir markeringen en realitet.
Lørdag fylles Egersunds gater med regnbueflagg, folk og kjekke aktiviteter. Det blir gratiskonsert, appeller og ikke minst en parade der hovedbudskapet er at alle har rett til å elske den man vil.
– Å forelske seg i en person av samme kjønn er ikke noe som er stygt. Å elske noen er det fineste en kan gjøre, uttalte Gravdal til Dalane Tidende i juni.
Hun håpet at det kommer ei tid hvor det ikke er noen «big deal» å komme ut av skapet.
Der mener 19-åringen Malin Risa at store deler av samfunnet allerede er. Hun er selv skeiv og har ikke opplevd noe negativt knyttet til egen legning. Blant hennes venner og familie er det like naturlig å være skeiv som å være heterofil.
– Jeg tror det er mer normalt å være skeiv enn før. I hvert fall at flere unge tenker at det er normalt, sier hun.
Pride-paraden starter fra Kulturskulen bak Parken kl. 12.00.
Gleder seg til konsert
Lørdag blir det første gang Malin skal delta i en Pride-parade. Hun ser frem til å feire Dalane Pride og håper folk kler seg opp i fargerike klær. Det har hun selv også tenkt til å gjøre.
– Jeg er en ganske fargerik person.
– Tror du det blir godt oppmøte i Egersund sentrum lørdag?
– Ja, det tror jeg. Håper det kommer en del folk fra alle kanter av regionen. Det hjelper nok en del at Bent Høie skal åpne markeringen, og konserten blir et høydepunkt!
Hun håper at Dalane Pride fører til et mer inkluderende miljø der alle kan være seg selv. Hun føler ofte at selv om folk rundt henne er inkluderende og støttende, må hun reise inn til Stavanger for å komme i kontakt med flere likesinnede.
– Er du bekymret for at en slik markering skal tiltrekke negativ adferd?
– Nei, overhodet ikke.
helt normalt å være skeiv
Malin var i 14-årsalderen da hun innså at hun er skeiv. Det var mer en lettelse å akseptere at hun var skeiv enn å late som hun var heterofil. Selv om hun ikke sto frem med en gang hun merket at hun ikke var heterofil, kjente hun aldri på at det skulle være noe unormalt. Hun opplevde skolemiljøet som inkluderende og merket ikke forskjell på før og etter hun oppdaget at hun var panfil. Det betyr at du er en person som kan forelske seg i alle kjønn, eller forelsker seg uavhengig av kjønn og kropp. «Pan» kommer av det greske ordet for «alle».
Dersom andre mennesker er i tvil om sin egen legning har Malin et råd å komme med;
– Du må bare utforske det og kjenne etter hva som funker for deg. Du merker fort hva som er det riktige for deg selv.
Frank Terje Evje Risa og Ann Helen L. Risa mener det er på tide at Egersund får sin egen Pride-feiring. (Foto: privat)
Etterlengtet feiring
Malins foreldre, Frank Terje Evje Risa og Ann Helen L. Risa, gleder seg også stort til å feire Dalane Pride lørdag. De har lenge ønsket et større samhold for LHBT+ personene i regionen. LHBT+ er en bokstav-forkortelse brukt som samlebetegnelse for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.
– Pride feiringen er en meget etterlengtet feiring med et aldri så lite; Det var på tide! Det blir også meget spennende å høre på appellene som skal holdes, uttaler Frank Terje.
– Det er viktig for oss at det skal være åpenhet for alle. At alle skal få lov til å være den de er, uten å måtte frykte for liv og helse, fortsetter han.
Etter masseskytingen i Oslo sentrum 25. juni 2022, ble det fart på planene om en egen markering også i Egersund. Hendelsen er antatt å være rettet mot LHBT+ -personer i forkant av Oslo Pride, og dermed uttrykk for hatkriminalitet. Da Bente Gravdal og Halvor Ø. Thengs satte i gang planene om Dalane Pride var det naturlig for familien Risa å bidra.
– Pride er for alle
Deres sønn, 17 år gamle Marcus Risa, mener det er viktig å understreke at Pride er for alle.
– Du må ikke være skeiv for å delta. Det skal bare være godt humør, latter og ikke minst kjærlighet!
Marcus definerer egen legning som trans. Det vil si at han forelsker seg i jenter, men ble født i jentekropp. Han sto frem som trans i 2021.
Han hadde en opplevelse av at familie og venner ble overrasket over legningen hans, men de var raskt støttende og har stått ved hans side i hele prosessen.
Nå ser han frem til å feire kjærligheten i Egersunds gater.
– Det jeg gleder meg mest til er å se at alle kan kose seg uansett hvilken legning folk har og at de kan være seg selv. Og ikke minst oppleve samholdet, sier Marcus.
Han er usikker på hvordan oppmøtet blir, men håper selvsagt at det blir bra med folk i gatene denne lørdagen. Han oppfordrer de som deltar i feiringen om å være seg selv og ta vare på hverandre, men ikke minst; ha det gøy!