Publisert: 11.01.2024
– Tredje runde av vekstprogrammet SMB Utvikling er i full sving. Ni bedrifter får nå hjelp til å utvikle og realisere nye og eksisterende forretningsmuligheter, sier mulighetsutvikler Kjersti Søyland Bye.
Det er en fin samling bedrifter som deltar på SMB Utvikling. (Foto: privat)
Sammen med Geir Myrold og John Armand Wøhni fra Strategisk Bedriftsutvikling har Kjersti Søyland Bye foretatt kartleggingsintervjuer med 20 bedrifter. Ni av disse valgt ut til å bli deltakere på SMB Utvikling. Forkortelsen SMB står for små og mellomstore bedrifter. Formålet med programmet er å gi bedriftene hjelp til å utvikle og realisere nye og eksisterende forretningsmuligheter.
– Med omstillingsmidler har vi kjørt tre runder med dette effektive vekstprogrammet for næringslivet i Egersundregionen. Dette har vært med på å skape vekst i næringslivet, forteller Kjersti Søyland Bye.
SMB Utvikling er et eget program for kommuner eller regioner som har omstillingsstatus. Omstillingsområder er vanligvis kommuner eller regioner hvor det lokale næringslivet forvitrer eller blir kraftig bygget ned, og mange arbeidsplasser går tapt. Eigersund kommune har hatt statusen siden 2017. Etter vedtak i Fylkestinget skal tiltak i omstillingsarbeidet gjelde for alle de fire kommunene i Dalane. 2023 er siste året kommunen får ekstraordinære midler til omstillings- og nyskapingsarbeid. SMB utvikling er finansiert av omstillingsprosjektet med en liten egenandel fra hver deltagende bedrift.
Kjersti Søyland Bye er fornøyd med de tidligere rundene av SMB Utvikling. Nå følger hun spent med på hva bedriftene som er med i tredje runde får ut av vekstprogrammet. I bakgrunnen sitter f. v. Rune Ree og Thor Inge Thrana fra Hellvik hus, Charles Svendsen fra El-Experten, t.h. Magne Skoland fra Arkit. (Foto: Helene Holm)
– Vi har fått så gode resultater at vi ønsker å søke nye midler til enda en runde på et senere tidspunkt. Dette er et program som har skapt flere nye arbeidsplasser og gitt fart til mange av regionens bedrifter og vil være viktig for å stimulere ytterligere vekst i næringslivet, sier mulighetsutvikler Søyland Bye.
Visjonen for omstillingsarbeidet var 130 nye arbeidsplasser. I sluttspurten av arbeidet kan Søyland Bye rapportere om enda flere.
Å skaffe bedriften en fremtid
Gjennom SMB Utvikling får bedriftene tilgang til både rådgivningstjenester og hjelp til å utarbeide prosjektplaner for konkrete utviklingsprosjekter. Men en viktig del av programmet er også å involvere andre. Bedriftene oppfordres til å bygge nettverk i andre bransjer enn sin egen. Utviklingsprosjektet har vist at rådgivning og veiledning er viktigere enn konkret pengestøtte til bedriftene. Flere bedrifter som har deltatt har fått gode resultater av å sette av tid til vekst.
– Vi oppfordrer bedriftene til å jobbe i grupper og inkludere andre som har noe å bidra med i bedriftens utvikling. Målet er å skaffe bedriftene en god fremtid, sier Geir Myrold.
Dag Einar Andreassen (i bakkant) deltar for Norrøn Bolig. Her forberedes presentasjonen sammen med Geir Myrold. (Foto: Helene Holm)
En som har kjent effekten av programmets tidligere runder er Jone Ellingsen i Berentsens Brygghus.
– Vi er veldig godt fornøyde med hvordan det utartet seg. I dag ser vi at det var riktig å prioritere å sette av tid og ressurser til å delta på SMB Utvikling. Det kom på akkurat riktig tidspunkt for oss, uttaler han.
Både 4. og 5. generasjon Berentsen har deltatt aktivt i SMB Utvikling sammen med Ellingsen.
– Fred, Fredrikke, Harald, Lovise og jeg har brukt mange kvelder og hatt flere workshops for å få prosjektet vårt i havn.
Da Berentsens Brygghus gikk i gang med SMB Utvikling var det i startfasen av utviklingen i et smaks- og opplevelsessenter i tilknytning til deres nye whiskylager. Nå nærmer millionsatsingen i Jernbaneveien seg åpning.
Detaljene som teller
I mars 2021 sendte Berentsens Brygghus inn søknad om støtte til å satse på prosjektet. Når Jone Ellingsen kikker tilbake i papirene blir han synlig rørt. Fra de første søknadene og skissene som ligger foran han på bordet, kan han snu seg 180 grader og kikke ut på et nybygg den tradisjonsrike bedriften kan være stolte av. Massive eikedører med spesiallagede dørhåndtak er et tegn på håndverket og kvaliteten som befinner seg innenfor den mer anonyme fasaden.
– Vi tror det blir en skikkelig wow-faktor neste gang vi viser frem bygget fra innsiden. Her er det detaljrikdom på alt fra de flytende kvalitetsproduktene til det lokale gulvet og de spesialbygde møblene, sier en stolt Ellingsen.
Tønne på tønne med whisky stables fortløpende og med presisjon. Interiøret faller mer og mer på plass og har til og med en egen fontene sentralt i rommet. I de siste avgjørende ukene er det fotoforbud for både håndverkere og besøkende.
– Vi vil være i mål helt ned til den minste detalj før vi viser frem smaks- og besøkssenteret. Forventningene er høye for både oss og gjestene, forteller Ellingsen videre.
Geir Myrold var Berentsens Brygghus mentor under deltakelsen i SMB Utvikling og bidro inn med mye positivt i konseptutviklingen. Ellingsen beskriver han som både motivator og bevisstgjører.
– Det å delta på SMB Utvikling sådde noen nye frø hos oss. Det startet flere prosesser internt i bedriften og utad. Samtidig ble vi mer bevisste på detaljer i prosjektet. Myrold ga oss både økt gjennomføringskraft og gjorde at vi fikk en egen vri på prosjektet vi ikke hadde fått til uten at noen stilte oss de riktige spørsmålene og trigget oss litt.
Ellingsen løfter også frem at SMB Utvikling ga dem tilgang til et annet nettverk både med andre lokale bedrifter, men også opp mot Innovasjon Norge.
Jone Ellingsen og resten av gjengen i Berentsens Brygghus har tidligere deltatt på SMB Utvikling. De er godt fornøyd med den videre utviklingen i bedriften siden den gang. (Foto: Helene Holm)
– Jeg vil absolutt anbefale andre bedrifter å tørre å gå inn i en prosess som det SMB Utvikling er. Når du først får muligheten, bør du gripe den, oppfordrer Ellingsen.
Han fortsetter:
– Det er en terskel å tre inn i en slik prosess. Når man først gjør det mener jeg det er viktig å gå «all in». Det kommer til å gå med tid. Flere kvelder og workshops må til, men det er det verdt. Vi er alle veldig glade for å ha blitt med.
– Må tenke langt frem
De ni bedriftene som er med i den tredje runden av SMB Utvikling kommer fra mange ulike bransjer.
– Vi ønsker å skape enda flere og mer varierte arbeidsplasser, sier Charles Svendsen, daglig leder i El-Experten.
Som en av deltakerne i SMB Utvikling er han åpen på at han ønsker å utvikle bedriften videre og har allerede tatt noen strategiske grep ved å utvide driften med automasjon for næringsbygg samt en egen låsesmed i avdeling for lås og beslag.
– Det er viktig å formidle bedriftens verdier til de ansatte. Vi er ikke interessert i at medarbeiderne våre skal slutte, understreker han før han fortsetter:
– Vi setter pris på å få profesjonell hjelp som drar oss videre og ber oss løfte blikket og tenke langt frem. Selv om det enda er mange år til må vi begynne å tenke på generasjonsskifte i ledelsen allerede nå.
Charles Svendsen har allerede satt i gang med planer for fremtidens El-Experten. Han setter pris på hjelp til videre vekst. (Foto: Helene Holm)
Flere av bedriftene som deltar ytrer ønske om et økt samarbeid med andre bedrifter i nærmiljøet.
– Vi er visjonære. Vi har mange tanker om hva vi vil få til. Men vi trenger at dere bruker oss for å få det til, oppfordrer Magne Skoland i Arkit.
– Vi har spennende utviklingsplaner på sikt, deler H.E. Seglem, noe mer hemmelighetsfulle.
Hellvik Hus setter pris på å bli «tvunget» til å sette av tid til utvikling, mens Magma Geopark ser særlig frem til nye sparringspartnere. Norrøn Bolig lurer på hvordan de skal få til å bygge like mange hus med færre hender i fremtiden. Hva kan maskiner gjøre?
B.S. Graveservice har ambisjoner. Pizzamani har fått en spennende kombinasjon i det å drive en bedrift i kolossal utvikling samtidig som daglig leder har blitt varaordfører.
– For oss er det perfekt timing å bli med i et utviklingsprogram nå, sier Shelby teknikk. Bedriften er i et generasjonsskifte og ser frem til å se på bedriften med nye øyne.
Inntar ulike roller som virker for bedriften
Fellessamlingene i programmet gir en møteplass mellom bedrifter. Her kan de åpent diskutere og presentere ideer og utfordringer som kan gi et mer hardfør, regionalt næringsliv. For å sikre åpenhetskulturen signerer de deltagende bedriftene en konfidensialitetsavtale. Dermed står de friere til å søke råd og støtte hos andre bedriftsledere.
Programmet skal også hjelpe bedriftene til å oppnå støtte fra det offentlige virkemiddelapparatet.
– Vi som rådgivere kan innta mange roller. Vi kan være fasilitator, pådriver, sparringpartner, motivator og brobygger. Men vi kan også være «djevelens advokat». Alt etter hva som får bedriften til å løfte blikket og få til utvikling, samtidig som de skal drifte og levere den daglige driften, forteller Myrold.
Strategisk Bedriftsutvikling er prosjektledere for utviklingsprogrammet som gir bedriftene tilgang til både rådgivningstjenester og hjelp til å utarbeide prosjektplaner for konkrete utviklingsprosjekter. Geir Myrold er prosjektleder med lang fartstid som rådgiver, forretningscoach, mentor og prosjektleder for over 100 SMB-bedrifter. John Armand Wøhni har lang erfaring fra IKT-bransjen innen salg og ledelse.