Publisert: 23.06.2025
Oddbjørn Gjedrem og Martine Risholm har ikke arvet penger eller vunnet i lotto. Men med sparing, tålmodighet og vilje er de i ferd med å skape noe unikt på Kløgetvedt i Bjerkreim. Nå bygger de en camplandsby med hytter og store visjoner – midt i hjembygda.

Martine Risholm og Oddbjørn Gjedrem står bak planene for Backyard Camps. De har bygd prosjektet steg for steg med egne hender og stor tro på bygda. Foto: Joachim Goa Steinbru
Oddbjørn Gjedrem og Martine Risholm har ikke arvet penger eller vunnet i lotto. Med sparing, tålmodighet og vilje er de i ferd med å skape noe unikt på Kløgetvedt i Bjerkreim. De bygger en camplandsby med hytter og store visjoner – midt i hjembygda.
– Jeg sa til Martine at om vi ble sammen, så måtte hun vite én ting: Jeg skal reise jorden rundt.
Det sa Oddbjørn Gjedrem tidlig i forholdet. Heldigvis svarte Martine ja, og det ble starten på en ti måneder lang reise gjennom Sør-Amerika, Asia, Oseania og Afrika.
De bodde i tretopphytter, hobbithus, tiny houses og hjemme hos lokalbefolkningen. For å finansiere turen solgte de unna det meste de hadde.
En drøm ble født
– Vi fikk så mange inntrykk og opplevelser mens vi var på reise. Det gjorde at vi fikk et ønske om å gi noe tilbake til andre som vil oppleve verden. Bjerkreim har så mange gode kvaliteter og så fin natur. En egen ro vi vil dele med andre.
Oddbjørn og Martine ønsker at gjestene deres også skal kjenne på fellesskapet og camperlivsstilen de opplevde på turen. Derfor har de også tanker om fellesarealer og sosiale arrangementer. I tillegg skal de også selv bygge og bo på Kløgetvedt med campingen i «bakgården».

Oddbjørn klatrer opp til en av fjellhyttene. Mellom berg og trær har de montert en liten hytte tett på naturen. (Foto: Helene Holm)
At det nettopp ble Kløgetvedt var ingen selvfølge. Selv om Oddbjørn har kjent familien som eide området og vært på Kløgetvedt siden han var liten var det ikke der han begynte jakten etter den perfekte tomten. Han og Martine lette etter den rette plassen og så for seg å lage campen i mer sentrale strøk. Gjennom en artikkel i lokalavisa Dalane Tidende i juni 2021 fortalte de om visjonene sine og håpet å komme i kontakt med noen som hadde et stort og ubrukt område som de kan få bruke.
– Det var bestemor i familien som foreslo om ikke det kunne være fint om vi kunne få til noe på en del av deres eiendom. Jeg hadde fått mange avslag på andre plasser, men fikk meg ikke til å spørre barndomsvennen min, Klaus, om å få muligheten her. Det er jo virkelig drømmeplassen. En eventyrlig fin plass med vernede, gamle eiketrær og variert natur, sier Oddbjørn.
Et unikt overnattingstilbud
Paret opplever å få mye støtte fra kommunen, naboer og alle som får høre om konseptet. Spesielt fordi det er viktig for paret at inngrepene i naturen skal bli så få som mulig.
Backyard Camps består foreløpig av fem nesten ferdigstilte små hytter. To spektakulære fjellhytter, med følelsen av at du nesten er i tretoppene og tre laftede hytter som svever over terrenget, kun punktfestet i stein. Oppstillingsplasser for bobiler og flere hytter – blant annet hobbithytter – kommer etter hvert.

Snart skal stillas under hyttene fjernes, rør dekkes til og de midlertidige gangveiene fjernes. (Foto: Helene Holm)
– Vi bygger ulike typer hytter i ulike soner. Tanken er at gjester kan komme igjen og igjen, og få nye opplevelser hver gang, forteller Oddbjørn.
– Å bo her skal være en opplevelse i seg selv.
Ingen rikdom, bare god planlegging
Flere har spurt paret om de har mye penger. Svaret er nei. Men de stilte seg spørsmålet: hva vil vi gjøre hvis vi hadde masse penger og kunne gjøre akkurat hva vi vil?
Svaret var å gi en bit av Bjerkreim til verden. Ha muligheten til å gi folk en pause fra travle liv. La dem oppleve norsk natur. Finne ro til å drømme.
Men pengene kommer ikke fra andre enn dem selv. De har jobbet mye og prioritert hardt for å få finansieringen på plass.
– Vi har vært flinke til å spare. Der andre kjøpte nye biler, kjøpte jeg en eldre Toyota, sier Oddbjørn med et smil.
De har bodd rimelig i flere år og klart å sette av mer enn halvparten av inntekten sin. Over tid ble det nok egenkapital til å påbegynne drømmen.
– Vi har valgt å bruke pengene på noe som kan vare livet ut. Vi bygger arbeidsplasser, en plass å leve. En plass å drømme stort.
I tillegg har de fått støtte fra Innovasjon Norge og noe fra Bjerkreim kommune. Kommunen har vært positive gjennom hele prosessen, og Statsforvalteren har vist at de forstår parets visjon.
– Vi opplevde at de skjønte at vi hadde en felles målsetting: Å ta vare på naturen, sier Oddbjørn.

Backyard Camps handler om mer enn overnattingsplasser. Det handler om å skape noe ekte, tett på naturen, og dele det med andre. (Foto: Joachim Goa Steinbru)
Oddbjørn peker ut sitt favoritt-tre på eiendommen. Et ruvende eiketre som vil bli en del av utsikten fra inngangspartiet der hobbitthyttene skal integreres i landskapet på sikt. Temperaturen er upåklagelig denne maidagen, men dalbuer flest vet at det er nok vind å finne i regionen. Oddbjørn har brukt så mye tid på eiendommen at han er sikker i sin sak: dette er den beste plassen å bygge på.
– Dette er den luneste plassen. Du kan se det på de frodige trærne. Her er det gode vekstvilkår og dermed også godt for oss å oppholde oss.
Det er i dette området det også vil bli mest trafikk med oppstillingsplasser her og der for bobiler.
– Vi skal ikke ha en stor plass der alle kan stå, men mer inndelt i flere soner. Det er i tråd med visjonen vår om at vi vil folk skal få oppleve naturen rundt oss, forteller han mens han gestikulerer og viser frem drømmen sin.
Bygger på naturens premisser
Mellom eiketrær, over jorder, kvister, bergknauser og med beskjed om å overse alle materialer går ferden videre rundt i det frodige landskapet. Oppover lia passerer vi to laftede hytter på ferden mot den som troner øverst.
– Nå begynner det å nærme seg ferdig her. Vi har en ryddejobb å gjøre før vi kan invitere gjester inn, humrer Oddbjørn, mens han låser seg inn i den øverste finske lafthytta.

En av de finske laftehyttene tar form i terrenget. Hyttene bygges med minst mulig inngrep i naturen. (Foto: Helene Holm)
Utsikten er upåklagelig. Fuglekvitteret er den eneste lyden vi hører når vi setter oss ned der heldige gjester i sommer kan nyte morgenkaffen sin.
– Vi måtte stroppe fast den lille gravemaskinen der, smiler Oddbjørn og peker bak hytta. De har trengt motorkraft for å få opp de tunge materialene. Men det er få spor å se.
Hyttene er satt på stolper, uten graving i bakken. Alt er tilpasset landskapet for å gjøre minst mulig inngrep.
– Vi ønsker at hyttene skal gli inn i naturen, ikke omvendt.
nye løsninger
Planområdet er nøye inndelt. Av totalt 52 dekar skal bare 22,7 brukes til utbygging. Resten er regulert til grøntområder og beite. Fri ferdsel skal opprettholdes.
– Dette er ikke et lukket anlegg. Vi vil at folk fortsatt skal kunne bruke området, sier paret.
De vurderer også å droppe internett på campen.
– Kanskje folk trenger en pause fra skjermene sine? Kanskje det gjør noe godt å logge av, bare for en helg eller en uke, spør Oddbjørn seg.
Akkurat nå er det andre ting som er mer prekære. De får ikke påkoblet seg strømnettet. Nok en gang må Oddbjørn og Martine se etter løsninger.

Hyttene i campen bygges rett i landskapet og får hver sin unike plassering med utsikt og ro. (Foto: Helene Holm)
– De har jo kommet langt med blant annet solcelleteknologi, så vi regner med dette skal løse seg, smiler en optimistisk camp-eier.
Et prosjekt for fremtiden – og for bygda
Martine og Oddbjørn har nylig fått en sønn. For tiden er det derfor Oddbjørn som jobber mest med prosjektet, men han understreker at dette er et felles livsverk.
– Vi ser for oss at vi begge jobber her etter hvert, sier Oddbjørn.
De håper campen kan bety noe også for andre unge i Bjerkreim.
– Kanskje det inspirerer flere til å satse på bygda? Det går an å få til noe her.
– Det viktigste er ikke å ha masse penger. Det viktigste er å tørre å begynne og tro på prosjektet sitt, legger Oddbjørn til.
Med egne hender
Oddbjørn har gått teknisk fagskole og jobbet som boredekksarbeider i Nordsjøen. Han er også en praktiker med egen gravemaskin og stor skaperkraft.
– Jeg liker å bygge ting. Jeg liker å få ting til. Nå har jeg bygget en vei. Har aldri gjort det før, men nå er den på plass.
Han trekker fram kompisen sin Håvard Husveg, som har vært både problemløser og altmuligmann når noe har stoppet opp.
– Håvard har fiksa gravemaskinen min flere ganger enn jeg har tall på. Jeg vet ikke hvor langt vi hadde kommet uten han. Nå er han mest opptatt med å være bonde og har startet firma som altmuligmann for andre, det er kjekt å se at han får jobbet med egne prosjekter han også.

Hytta er satt på stolper for å gjøre minst mulig inngrep i naturen. Her svever den over bakken. (Foto: Helene Holm)
Å gi noe tilbake
– Vi har reist rundt i verden og blitt møtt med så mye varme og åpenhet. Nå vil vi gi noe tilbake, sier Martine.
Backyard Camps er et ønske om å skape noe ekte. Noe nært. Noe folk husker.
– Når du har en drøm, trenger du ikke pågangsmot. Da kommer viljen av seg selv, ble Oddbjørn sitert på i en av mange artikler i Dalane Tidende.
Det er ikke vanskelig å se at det er mye vilje i blikket og bevegelsene til Oddbjørn. Han har bestemt seg for at Backyard Camps blir en suksess. Det er ingen grunn til å tro noe annet.
Bli med bak kulissene
Vil du støtte paret videre? Du kan kjøpe gavekort på overnatting via backyard-camps.com. Oddbjørn og Martine håper de første gjestene får oppleve magien i Bjerkreim allerede i juli. Men her vil du få en helt unik opplevelse året rundt.
De siste tre årene har Oddbjørn og Martine dokumentert hele prosessen med å bygge Backyard camps på Youtube. Her er det mange timers underholdning i alt fra at Oddbjørn lager sin første video, gravemaskintrøbbel og fiksing, veibygging og tømmer som blir heist på plass i det de kaller for «Sunset valley».
Følg reisen videre på Youtube, Facebook, Instagram og TikTok.
Artikkelen er produsert med støtte fra Rogaland Fylkeskommune.