Publisert: 26.03.2023
Opplev Egersundregionen i påsken! Her åtte tips som passer godt for både store og små enten du vil ha snø, sjø eller noe i mellom i påsken.
Dagsturhytta Kaurebu i Bjerkreim kommune ligger nydelig plassert i et flott kulturlandskap med utsikt ut over Ørsdalsvatnet. (Foto: UNESCO2030/Line Pettersen)
Besøk dagsturhyttene i Egersundregionen 🏠
Kaurebu i Bjerkreim kommune
Dagsturhytta i Bjerkreim ligger nydelig plassert langs en traktorvei med utsikt mot Ørsdalsvatnet. Turen til Kaurebu starter fra parkeringsplassen på adressen Holmen 45, 4387 Bjerkreim. Dette er en enkel og fin tur som passer for de aller fleste! Det er 2,9 km fra parkeringen til hytta og turen tar cirka 40 minutter hver vei.
Åmotshytto i Sokndal kommune
Dagsturhytta Åmodtshytto i Sokndal kommune ligger flott plassert på toppen av Åmodtsfjellet med utsikt ut over Hauge i Dalane. Du kan komme til Åmodtshytto fra to ulike blåmerka stier. Den ene stien går først langs Mydlandsveien og den nedlagte jernbanen slik at du ankommer hytta fra nordvest. Den andre stien svinger opp fjellsiden allerede fra Mydlandsveien slik at du ankommer hytta fra sør. Det er mulig å gå til Åmodtshytto som en rundtur fra begge sider. Turen er to kilometer hver vei og tar rundt 30 minutter for en voksen person å gå. Beregn mer tid om du har med deg små barn.
Gauksomhytta ligger plassert ved et lite tjern og utsikt inn over fjellheimen i Sætraområdet.
(Foto: UNESCO2030/Lise Moen)
Gauksomhytta i Lund kommune
Dagsturhytta i Lund ligger nydelig plassert ved Gauksom i Sætraområdet. Du kan velge å gå tur-retur til hytta eller rundløype via Ytre Sandstøl, Laugmannsdalen tilbake til Sætra. Turen tar 35-40 minutter.
Turen starter på grusveien ved Moi IL sin Sætrahytte. Følg merking på grusveien, og videre merking i naturen til man kommer til dagsturhytta. På vinterstid vil det være preparerte skiløyper helt fram til hytta. Det er en del stigning i starten av stien, men flatere siste del mot hytta.
Rosshagen i Eigersund kommune
Dagsturhytta ligger nydelig plassert ved innseilinga til Egersund, med utsikt ut over sundet og havet i sør. Rosshagen er et fint turmål uansett årstid. Rosshagen er en gammel boplass og her kan du se den gamle grunnmuren som står igjen av hus og fjøs. Det er god plass for barna å leke mens de voksne tar seg en pust i bakken. Man kan gå turen fra både Rundevoll og Hestnes. Fra Rundevoll: 600 meter hver vei og 90 høydemeter stigning. Fra Hestnes: 1,6 kilometer i lettkuppert terreng langs havet.
Har du ikke egen båt er det mulig å leie en. (Foto: Reboat Norway)
Opplev Egersundregionen fra sjøsiden 🎣
Den lange og kuperte kyststripen gir mange muligheter til vanns og til lands. Enten man vil jakte på skatter i fjæra, eller rett og slett prøve fiskelykken. Påsken er den perfekte tiden på året til å få sjøsatt båten etter vinterlagring.
Vinterfiske etter torsk og hyse kan være en stor opplevelse. Torsken kommer til kysten like etter gytesilda i perioden februar til april. I Egersundregionen er det gode fiskeforhold fra båt året rundt, enten en pilker på grunnene og i djuprenner, eller en dorger langs land og ved holmer og skjær.
Liker du å fiske? Her er en fyldig guide til fiske fra både båt og land.
Lei en familievennlig båt
Reboat Norway leier ut en ut familievennlig båt med plass til 6-8 personer. Godt tilrettelagt for fisking. Her kan familien ta seg en båttur sammen til for eksempel til en av øyene langs kysten.
Flere turmuligheter tilgjengelige med båt finner du hos Visit Egersund.
Det er flere steder man kan oppsøke for å oppleve snø i påsken. Både Sætra i Lund kommune og Stavtjørn Alpin i Bjerkreim kommune har fine forhold i påsken. (Foto: UNESCO2030/June Kvinlaug)
kortreist vei til påskesnøen
Man trenger ikke reise langt i Egersundregionen for å oppleve snøaktiviteter. Ta dere en hyggelig tur ut i vinterværet med god niste i sekken. Mat på tur smaker best!
Hvis du er klar for fart og spenning har Stavtjørn Alpin i Bjerkreim kommune åpent hver dag i påsken kl.10-16 til og med søndag 1. påskedag. Det er fortsatt greit med snø og gode forhold, men kan være lurt å sjekke værmeldingen før man kjøper heiskort.
Onsdag er det uformelt alpinrenn kl. 12 der det oppfordres til utkledning.
Kveldskjøring langfredag mellom kl. 16.30-19.30. Afterski kl. 16-23.
Påskeaften blir det påskeeggjakt i løypene.
Det er også mange turmuligheter for langrennsski på Stavtjørn. Denne facebook-siden holder deg oppdatert på løypekjøringen.
I det fine friluftsområdet rundt Sætra i Lund kommune finnes mange muligheter for en skitur. Her er fin lysløype og akebakke.
Her kan du sjekke dagens forhold på Sætra via webkamera.
Her kan du sjekke når skiløypene ble kjørt opp sist
På Mydland har Egersund Skiforening kjørt opp skispor inn til skihytta og noen spor innover i heia. Det er ikke nok snø her til å åpne skitrekket.
Bjørnestad skisenter i nabokommunen Sirdal melder også om fine forhold og holder åpent hele påsken. skisenteret ligger kun 4 mil fra Egersund.
Perfekt påskedekorasjon. Lag et lite hull i hver ende av egget. Blås deretter innholdet ut gjennom egget. egget kan for eksempel dekoreres med maling eller tusj. Bruk en del av en fyrstikk eller tannpirker med en tråd på for å henge egget opp til pynt. (Foto: Helene Holm)
Kok, mal og spis påskeegg
Påske = egg mener mange. Da tenker vi på alt fra å spise egg til frokost, koke egg på tur, dekorerte påskeegg til påskeegg fylt med godteri. Mange opplever nå at butikkene er tomme for egg. Hvis du er i denne situasjonen kan du bruke påsken til å oppsøke ett og annet gårdsutsalg, for eksempel
Løyning Gård på Eigerøy eller Fladene Gård på Hegelstad i Bjerkreim,
Hvordan akkurat egg ble assosiert med påske er det flere kilder til. Påskeharen med eggene siden stammer fra Tyskland på 1600-tallet, mens egget i den kristne feiringen av påske handler om at egget blir brukt som et bilde på Jesus oppstandelse.
En lokal skikk på 1800-tallet i Rogaland og Agder var at unge som var klare for giftemål ga hverandre påskeegg i gave. På 1800-tallet ble det også praktisert en påskeskikk på Sør-Vestlandet som gir assosiasjoner til en fruktbarhetskultus. Da jentene gikk til kirken, tok de med seg et kokt egg som de plasserte mellom brystene og bar dem der hele dagen. Egget ga hun siden til den gutten hun likte best. (kilde: snl.no)
I våre dager er det vanlig å gi eggene man spiser i påsken ekstra dekor eller farge.
Her er våre forslag for en fargerik påskefrokost:
Rosa egg: Bruk 2-3 skrellede og oppkuttede rødbeter og 2 ss eddik.
Gule egg: 3 ss gurkemeie og 2 ss eddik
Blå egg: En halv rødkål kuttet i strimler og 2 ss eddik.
Alle mål er til 1 liter vann.
Stiene opp mot Storeknuten er dekorert med fargerike steiner der det ikke er tvil om hva budskapet deres er. Det er i nettopp dette området det legges planer om gruvedrift for utvinning av mineraler.
(Foto: Helleland Bygdeungdomslag)
Legg påsketuren til storeknuten
Første del av turen går gjennom gammel granskog. Trærne er helt dekket av grønn mose og det gir et mystisk og trolsk inntrykk. Etter hvert kommer du ut av skogen og inn på beiteområder. Ganske snart vil du få øye på Storeknuten. Selve oppstigningen er bratt, men overkommelig for de fleste. På toppen av Storeknuten er utsikten fantastisk. Vil du lese mer om Storeknuten? Sjekk hva Magma Geopark skriver om området her.
Slik finner du frem: Fra Egersund følger du E39 mot Helleland. Der svinger du av og kjører sør på FV32 mot Eia. Følg den smale, svingete veien opp og ta av mot Drange. Etter noen 100 meter flater veien ut og du ser parkeringsplassen på høyre side. Stien starter fra parkeringsplassen og er godt merket.
Helleland Bygdeungdomslag arrangerer påskekonkurranse
Natursti opp til Storeknuten er årets påskekonkurranse fra Helleland Bygdeungdomslag. Det er åtte poster på vei opp til toppen.
Start og mål er ved parkeringsplassen (idrettsplassen), ca 1 km opp Drangeveien. I postkassen på parkeringen vil du finne svarark og blyant. Her vil også være ei mappe hvor svararket kan leveres i etterkant. Ta med familien og legg påsketuren til Storeknuten!
Les mer om konkurransen her.