Lev godt i Egersundregionen
Egersundregionen og Egersund by ligger i vakre Dalane, og er et sentralt knutepunkt med gode buss- og togforbindelser. Her kan du bo, jobbe og leve sentralt, med alt du trenger rett utenfor døra.
Med kort vei til Stavanger Lufthavn og gode togforbindelser ved Jærbanen og Sørlandsbanen til både Stavanger, Kristiansand og Oslo, er det lett å komme seg inn og ut av Egersund.
Med rundt 15.000 innbyggere er Eigersund den største av de fire kommunene i Egersundregionen. Det bor 24.000 innbyggere i regionen. I en region med stadig mer variert næringsliv er det gode muligheter for arbeid for to.
En koselig by, en fargerik by, sørlandsbyen på Vestlandet, en by hvor det skjer utrolig mye. Det er Egersund. Her er et godt sted å bo, og et godt sted leve, tett på gode opplevelser. I 2023 har Egersund hatt bystatus i 225 år. Den tradisjonsrike byen kombinerer fornyelse med å ta vare på sine særtrekk. Derfor har Egersund en av landets best bevarte trehusbebyggelser.
Egersundregionen har en variert natur, et mangfoldig kulturliv og et godt fritidstilbud med mange aktiviteter og festivaler for barn, ungdom og voksne.
Egersundregionen er tett knyttet til det felles bo- og arbeidsmarkedet i Sør-Rogaland med de store mulighetene det innebærer.
Rundt Eigersund kommune ligger kommunene Sokndal i sør, Lund i sør-øst og Bjerkreim nord-øst. De fire kommunene i Dalane er alle med i Egersundregionen.
Gode turmuligheter og flotte attraksjoner
Egersundregionen har flotte og godt tilrettelagte turmuligheter langs kysten og fjorder, i daler og til fjells. Dalane-kommunene har mangfold av severdigheter og attraksjoner det er vel verdt å gjøre seg nærmere kjent med. Noen av dem er valgt ut som turistfyrtårn.
Steinformasjonen Trollpikken er et av Eigersunds turistfyrtårn. Trollpikken ble verdensberømt i 2017 da den ble kuttet den ned fra fjellet der den hadde skjult seg i nesten 10.000 år. Det er godt tilrettelagt for turer til den gjenreiste Trollpikken.
Veien over Tronåsen på grensen mellom Rogaland og Agder er et av turistfyrtårnene i Lund. Tronås-veien, som ble anlagt som en del av Vestlandsske hovedvei, ble ferdig i 1844. Den bratte og svingete veien er nå fredet. Årlig arrangeres Tronåsen Grand Prix av entusiaster og lokale arrangører.
Eigerøy fyr er det eldste støpejernsfyret i Norge, og ble automatisert i 1989. Som fyr seg hør og bør, sender det ut lys fra et system av lamper og linser, og er en del av et avansert internasjonalt system av sjømerker langs hele kysten.
Det 17 kilometer lange Ørsdalsvatnet er et av turistfyrtårnene i Bjerkreim. Rundt vatnet ligger flotte turområder og nedlagte fjellgårder. I Ørsdalen er det guidede turer til en restaurert molybden- og wolframgruve. Dagturhytta Kaurebu, som ble åpnet i 2022, har blitt et meget populært turmål. Den er en døråpner som gjøl at stadig flere får gleden av å oppleve naturen ved Ørsdalsvatnet. MK “Ørsdølen” var den siste båten som gikk i organisert rutetrafikk på en innsjø i Rogaland. Nå brukes båten til turisttrafikk og til bestilte turer på Ørsdalsvatnet.
Sogndalstrand er det eneste tettstedet i Norge hvor bebyggelsen og kulturlandskapet er fredet. Opprinnelig var dette turistfyrtårnet i Sokndal et ladested fra seilskutetiden og handelssenter for et stort omland. I dette idylliske miljøet drives Sogndalstrand kulturhotell i nyrestaurert tredrakt fra 1700 – 1800-tallet. Her også galleri, landhandel, fiskerimuseum og utendørs amfi, hvor det arrangeres konserter og skuespill.
Magma Geopark er anerkjent av Unesco fordi den dekker et geografisk område av internasjonal betydning, og hvor bærekraftig utvikling spiller en viktig rolle. I Magma Geopark er der hele 46 geologiske og kulturelle lokasjoner som kan utforskes. Områder i de fire Dalane-kommunene og i Flekkefjord kommune inngår i geoparken.