Publisert: 09.07.2024
– Her i Bjerkreim trenger man bare kake på bordet, så kommer hele bygda, ler innflytter Kristoffer Gilje. Han har bygget drømmehuset i Bjerkreim kommune sammen med kona Olga og tre, snart fire, døtre.
Familien på Versland. Snart er de seks. (Foto: Helene Holm)
– Dette er Maria, Elisabeth og Anna. Snart kommer jente nummer fire, stråler Olga Gåsland Gilje fra den åpne terrassedøra med struttende mage.
Jentene koser seg med utendørs middag, mens hunden Rocky er storfornøyd med å ha besøk. Det er luftig og godt rundt det nybygde huset på Versland. Tre sykler i forskjellig størrelse er parkert i garasjen. Det er kaniner under trampolinen, sauer langs innkjørselen og besteforeldre i vinkeavstand. Her får barna leke fritt og har god plass å boltre seg på.
Paret har bygget hus på gården til Olgas foreldre. Det vil si, snart skal Olga og Kristoffer overta. Ved inngangen til 2025 er det de som formelt sett skal drive gården.
– Heldigvis skal far og mor være med litt videre også. Det er mye å sette seg inn i når en skal overta en gård, forteller Olga.
– Godt å ikke gå lens for arbeid, legger Kristoffer til med et smil.
Mye blir likt, men noe forandres. Blant annet satser Olga og Kristoffer på en ny kurase. De første Angus-oksene kommet til gards. Kurasen er kjent for å ha gode produksjonsegenskaper og er svært hardfør.
Fra byggefelt til gård
Kristoffer er fra Gilja, mens Olga er født og oppvokst i Bjerkreim. Hun flyttet fra bygda som 16-åring og hadde bodd borte like lenge utenfor Bjerkreim, før paret bestemte seg for å returnere. Muligheten for å overta gården og bygge hus var noe de tenkte grundig gjennom. Men en ting var Kristoffer sikker på:
– Jeg ønsket meg ut på en bygd. Det var for mye folk på Ålgård for meg. Jeg ville ha godt med luft rundt oss.
På Ålgård bodde paret mange år i et vanlig byggefelt, der Elisabeth, Anna og Maria ble født. Det ble en del kjøring til Bjerkreim og Gilja for å treffe besteforeldre.
– Nå kan de bare tusle opp bakken selv. Det er utrolig fritt og godt.
På tomten det nye huset står nå stod det tidligere et annet hus. Som tømrer har Kristoffer sett mange forskjellige løsninger på hus og hjem og fikk nå muligheten til å bygge deres drømmehjem. Det er høyt under taket i huset og himlingen har en helt spesiell utforming og egenskaper som gjør at lyden blir lun og god i huset. Vinduer fra gulv til tak gjør at de kan kikke ut på det grønne landskapet de bor i, tett på naturen.
Elisabeth og Anna har fått glimrende klatreferdigheter etter flytting til Bjerkreim. (Foto: Helene Holm)
– Jeg setter mye mer pris på utsikten og frihetsfølelsen enn jeg hadde trodd, forteller Olga.
Nå blir det også solceller på taket. Stillaset er satt opp og Kristoffer bruker fritiden på å få installert den ekstra energikilden. Paret skryter av kommunens byggesaksavdeling. I forbindelse med bygging av huset støtte de på lite hindringer. Kommunen har laget en god veiledning for andre som ønsker å bygge egen bolig.
– Det var god dialog og veldig god imøtekommenhet når vi kom med planene våre, forteller Kristoffer.
I tillegg til erfaringen Kristoffer har som tømrer, var det allerede et lite hus på tomta der de har bygget huset. Dermed var det lett å visualisere hvordan det ville bli å bo på akurat denne plassen.
– Vi ville gjerne ha litt utsikt, og det har vi fått her. Det er klart, en slipper jo ikke unna vinden hvis en skal ha utsikt, men sånn er det jo i Rogaland. En må bare leve med det.
– Jeg kan klatre helt opp til toppen, forteller Anna og peker på en stor stein som ruver i gårdsrommet.
Egersundregionen får en demonstrasjon. Først klatrer Anna, men storesøster Elisabeth er ikke langt bak. Olga passer på, men er trygg på at jentene har kontroll. Dette har de gjort mange ganger før.
Med fire tette barn har Olga valgt å jobbe litt redusert. Derfor går jentene bare tre dager i barnehagen. Det tenker hun å fortsette med når minstejenta ankommer. Jobben som prosjektleder i Tingbø lar seg kombinere med litt færre arbeidstimer i uka.
Kristoffer Gilje har alltid villet bo i ei bygd. Nå har han bygd drømmehuset i Bjerkreim. (Foto: Helene Holm)
Klar for skolestart
Ikke bare kommer et nytt barn til verden, over sommeren er det en ny stor begivenhet. Elisabeth skal begynne på Bjerkreim skole. Hun er godt forberedt. I Røysekatten barnehage skal alle i avdelingen Revehiet begynne i samme klasse. Det føles trygt og godt.
– Vi har et enormt godt inntrykk av barnehagen. Både i forbindelse med overgang til skole, men også generelt. Her får barna ofte varm, hjemmelaget mat i løpet av dagen.
– En dag kom barna hjem og fortalte de hadde fått oksesteik til middag. Jeg tror ikke det er så vanlig i andre barnehager, forteller Kristoffer.
Røysekatten barnehage er en av to barnehager i Bjerkreim. Den ligger fint til rette med gode turområder like utenfor porten, som brukes aktivt hver uke. Nylig åpnet de egen grønnsakshage også.
En formiddag i uka får de benytte seg av gymsalen på Bjerkreim skule og mellom oktober og mars har de et tilbud om vanntilvenning i bassenget på Vikeså skule med 4- og 5-åringene. Barnehagen har åpningstid allerede fra 6.30 om morgenen til 16.30 på ettermiddagen.
Røysekatten barnehage er en kommunal barnehage, mens kommunens andre barnehage heter Storafjellet barnehage og er en del av FUS.
En helt vanlig, men litt uvanlig, mandags ettermiddag hos familien Gåsland Gilje. Jentene er slitne etter noen timer i barnehagen og synes det er veldig rart det er en dame på besøk for å snakke med dem. (Foto: Helene Holm)
– Jeg har prioritert å holde kontakten med venner, selv om vi har bodd noen år borte, forteller Olga.
Det var derfor lett for henne å returnere til hjembygda. Kristoffer stortrives også i Bjerkreim. I løpet av de ti årene de har vært sammen har han blitt godt kjent med Olgas nettverk, og føler seg godt mottatt og velkommen til bygda.
– Bjerkreimsbuen er trivelige, jordnære folk som er veldig glade i kake, deler Kristoffer med et smil.
Det kan jo være kjekt å notere seg for andre innflyttere til bygda.
Jentene blir med ut for å ta noen flere bilder til artikkelen. Det skulle vise seg å være en utfordring. Alle tre jentene løp i hver sin retning og hunden Rocky ville være med. Han elsker å løpe etter ball og blir aldri lei. Til slutt fikk vi sikret noen blinkskudd av familien på Versland, der vinden alltid er tilstede, mens husvarme, gjestfrihet og latter gir en helt egen ro.
Kunne du tenke deg å bygge hus i Bjerkreim? Det er flere muligheter for det. Det finnes både kommunale og private tomter, både i Røyslandsdalen og nærmere kommunesenteret Vikeså. Her får du en oversikt.