Publisert: 28.07.2023
– Vi er i et grønt skifte. Det kommer til å skje over tid, ikke over natten. Det er en prosess vi må gjennom og den vil jeg gjerne være med på, sier petroleumsstudenten Nadia Andersen Sayed.
Nadia Andersen Sayed har en Utfordrende sommerjobb hos Aker Solutions i Egersund. (Foto: Helene Holm)
– Hun studerer petroleumsfag ved NTNU i Trondheim. I en verden som beveger seg mot et energiskifte og ønsker om nullutslippssamfunn kan man fort tenke at det er en utdanningsretning som kan bli utdatert. Det er færre studenter innen petroleumsfag enn man skulle tro i oljenasjonen Norge. Da Nadia startet på studiet var de 16 studenter i klassen, nå er det bare ti igjen. Hun er fortsatt ikke bekymret for fremtiden.
– Noen må bidra til å få det grønne skiftet til å skje. Vi må jobbe for å finne den beste metoden for å unngå forurensing og skade på miljøet. Det er ikke oljeingeniørene sin feil at verden trenger olje. Vi er en del av løsningen, påpeker Nadia.
På studiet lærer de blant annet å finne og utvinne olje- og gassressurser på best miljømessig og økonomisk måte, de lærer å sikre oljefelt og å bruke og utvikle ny teknologi som kutter klimagassutslipp. Mange av grunnfagene er generelle for alle typer ingeniørutdanninger. Som petroleumsingeniør vil du kunne arbeide på kontor i Norge eller utlandet. Du kan også arbeide på en installasjon med oljevirksomhet, for eksempel i Nordsjøen.
– Alternativet mitt var Energi og miljø, men det er spesielt geofagene som interesserer meg og ikke elektrisitet.
Masterstudiet har nå skiftet navn og heter Georessurser og geoteknologi.
Lokale sommerjobber
Nadia fikk sommerjobb hos en av Egersundregionens største bedrifter, Aker Solutions. Aker Solutions har ca. 600 ansatte i Egersund, hvor rundt halvparten har oppgaver knyttet til produksjonen som fagarbeidere, arbeidsledere, installasjonsledere og prosjektledere, mens resten hovedsakelig er ingeniører, teknikere, IT-personell, økonomer eller personer knyttet til HMS, HR og administrasjon.
– Sommerjobben min er i avdelingen metode og marine engineering. Nå jobber vi med å beregne løfte- og transportberegninger for deler til Hugin A som skal settes sammen i Egersund før den skal sendes videre til Stord, forklarer Nadia.
Hvordan fant du sommerjobben din?
– I linjeforeningen min, Bergstuderendes Forening, er jeg med i bedriftskomiteen. Derfor følger jeg med på hvilke bedrifter som lyser ut stillinger for å merke oss aktuelle kontaktpersoner som kan holde presentasjoner for studentene våre. Jeg merket meg at Aker Solutions søkte etter lokale studenter til sommerjobber. Selv om ikke denne jobben er direkte relevant for meg og mitt studie, så bygger de jo plattformene jeg har mulighet til å jobbe på en gang i fremtiden. Jeg får også verdifull arbeidserfaring og setter veldig pris på å se mer av prosessen bak, understreker hun.
Overrasket over hydrogenproduksjon
Nadia Andersen Sayed er en av 23 studenter som er med i «Utfordrende sommerjobber». Bedrifter i Egersundregionen jakter på flinke hoder som blir ansatt i en bedrift for å løse utfordringer bedriften står overfor, eller få testet ut tilegnet kompetanse på andre måter. En unik mulighet til å skaffe seg relevant erfaring og bygge nettverk. I tillegg arrangeres sosiale sammenkomster i løpet av sommeren.
En av aktivitetene under årets Utfordrende sommerjobber var lynkurs i golf. Studentene fikk opplæring og en liten runde på golfbanen til Egersund Golfklubb som holder til i nydelige omgivelser i Maurholen, Hellvik. (Foto: Helene Holm)
– Det har vært gøy å være med på ting en vanligvis ikke ville gjort. Som for eksempel da vi spilte golf i Maurholen. Det er aktiviteter jeg ikke ville gjort på egenhånd, men som var kjekt å gjøre sammen med andre studenter. Jeg har også truffet på andre studenter fra nærområdet jeg ikke har møtt i Trondheim.
– Det var også gøy å se hvilke andre bedrifter som finnes i Egersundregionen. Jeg hadde aldri sett for meg at det var så mange bedrifter samlet på for eksempel Langholmen og hadde heller ikke fått med meg at det skal produseres hydrogen på Kaupanes, sier hun.
Nadia Andersen Sayed er fra Sokndal. Og ja. Storebroren hennes, Jonas Andersen Sayed, er ordføreren.
– Det er godt det er noen andre som tar seg av politikken, så kan jeg gjøre det jeg har lyst til, sier hun med et glimt i øyet.
Før hun satte i gang med studiene var hun et år i Chicago på utveksling og avtjent verneplikten i Nord-Norge. Nå bor hun i Trondheim sammen med lillesøsteren Sarah, som studerer Tekniske geofag (fra høsten 2023 heter faget ingeniørgeologi ). Sarah har vært seks uker i sommerjobb hos Titania denne sommeren. Det er tydelig at geofag er en felles interesse søstrene har.
– Vi begynte å studere på likt, og det viste seg at vi hadde veldig mange fag sammen, selv om sluttresultatet blir annerledes.
Flink lærer på Dalane VGS
– Jeg synes det var veldig gøy å ha geofag på videregående. Læreren min, May Sissel Sæstad Pedersen, var veldig engasjerende.
Nadia forteller at hun har blitt invitert tilbake to ganger for å fortelle elevene på Dalane VGS om faget hun studerer og om studentlivet. Sæstad Pedersen uttalte til Egersundregionen i januar at hun mener det er viktig for elevene å høre perspektivet til studenter som for kort tid siden var i elevenes situasjon.
Her kan du lese mer om Dalane vgs. May Sissel og geofag er omtalt nederst i artikkelen.
Den engasjerte studenten er også studentambassadør for fakultet for ingeniørvitenskap. De har erfart at det er viktig å få de unge lovende til å fatte interesse for realfag så tidlig som mulig så de kan bli kvalifiserte for studiene tidlig nok.
May Sissel Sæstad Pedersen er lærer i geofag ved Dalane videregående skole. Hun er en engasjert lærer som gjerne holder kontakt med elever som velger å studere videre, for at de igjen kan inspirere nye elever til å velge geofag. (Foto: Helene Holm).
– Jeg mener det er viktig for elevene å bli kjent med mulighetene i faget tidlig, helst allerede i 10. klasse så de har mulighet for å velge riktig retning i blant annet matte og fysikk så de blir kvalifiserte for å komme inn på studiene.
Hun tilføyer:
– Det er kjempegøy å studere. Trondheim er en flott by der det skjer mye for studentene.
Andersen Sayed har selv hatt mye glede av å engasjere seg i linjeforeningen, Bergstuderendes Forening, en av NTNUs eldste linjeforeninger med lange tradisjoner. Linjeforeningene er studentdrevne organisasjoner av og for studenter som går på en eller flere studieretninger. Disse pleier å arrangere arrangementer for sine studenter, som for eksempel fadderperioden. Hvilken forening som er aktuell for deg avhenger av hvilket studie du går.
Flere og bedre bussruter
Det er mange ting som må på plass for at Nadia skal flytte hjem igjen på permanent basis. Noe av det viktigste for henne er å få et bedre kollektivtilbud.
– Det er så knotete system. Kollektivtilbudet må forbedres så det blir lettere å komme seg rundt uten bil. Jeg må stå opp 4.30 for å ta bussen fra Sokndal, deretter blir det bussbytte i Egersund med godt og vel 10 minutters ventetid. Hjemover igjen tar det fort over en time. Hvis man i det hele tatt rekker en av de få bussene som går.
– Drømmen hadde vært å ha tog fra Hauge til flyplassen. Da hadde jeg flyttet hjem. Kanskje jeg må pitche det til Jonas?, sier hun med en liten latter.