fbpx
Forside » Bo » Hvor vil du bo? » Boligområder i Sokndal

Boligområder i Sokndal

Sørvest for Egersund finner du Sokndal kommune. I Sokndal setter man fokus på livskvalitet, identitet og gjestfrihet. Sokndal var den første kommunen i Norden som sluttet seg til Cittaslow, en internasjonal bevegelse som startet i Italia i 1999. Tanken er å bremse litt på jaget, skru ned tempoet og prioritere livskvalitet og det gode liv. 

Sokndal

 

I Sokndal har man har begravd Janteloven, har egen Kjærlighetsuke og fokus på de nære ting. Her er det ingen turister – bare gjester! 

Ny og moderne lekeplass og skatepark midt i sentrum. Idrettsanlegg med fotballbaner, tennisbane, frisbeegolfbane, sandvolleyball, ballbinge, idrettshall, klatrestativ. Området byr ellers på gode fiskemuligheter i havet, og i lakseelva Sokna. For golfentusiaster er det kort vei til Sogndalstrand golfbane på Kjelland. 

Her finner man kystkultur, fredet trehusbebyggelse, lakseelver, innlandsvann, sjø, merkede turstier i en fantastisk natur og spennende fornminner som for eksempel Rosslandsguden, datert til den eldre jernalder.

Jøssingfjord Vitenmuseum ligger i Sokndal. Museet er under bygging. Tema vil være: Natur, mennesker og teknologi. Nylig åpnet landets mest komplette motorsportsenter; Motorcenter Norway.

Bergverksbedriften Titania er kommunens hjørnesteinsbedrift med ca. 240 ansatte. Dette er verdens største ilmenittmalmforekomst og drives som dagbrudd. Ellers har Sokndal et variert næringsliv med en rekke mindre bedrifter.

Hauge i Dalane, «Haua»

Parken i Sokndal. Foto: UNESCO2030/Nils Jakobsen

De fleste i Sokndal bor i tettstedet Hauge i Dalane, som også er administrasjonssenteret i kommunen. Hauge i Dalane kalles for «Haua». Her er en blanding av eldre og nyere boliger. På Øyno er det ledige boligtomter.

Det finnes et rikt utvalg av butikker, post i butikk, servicebedrifter, kafeteria, informasjonskontor i kommunehuset Soknatun og mer. Det er en flott park og lekeplass midt i sentrum hvor du kan slappe av og ta livet med ro. I Hauge sentrum er det nærhet til skoler, barnehage, idrettsanlegg og fine turområder. Linepollen er en populær badeplass i ferskvann med gresslette, sandvolleyballbane og toaletter.

Pendlerparkering med ladestasjon for el-biler v/YX bensinstasjon.

 

Sogndalsstrand, «Stranno»

På vei mot Sogndalstrand. Foto: UNESCO2030/Olivia Vestbøstad Støle

Sogndalsstrand eller Stranno, som det kalles lokalt, ligger ved utløpet av elva Sokno og har naturlig havn samt molo som gir god beskyttelse fra den til tider værharde kysten.

Her finner du populært kulturhotell, kafé, egen pub, galleri, golfbane, landhandel, utendørs amfi, skulpturmolo, havrafting og fiskerimuseum.

Sogndalstrand er en fredet kystperle, og et hyppig besøkt reisemål i Rogaland. Området byr på en rekke badeplasser langs fjorden, i tillegg til nydelige og varierte turområder som gir god rekreasjon hele året. Kommunen har tilrettelagt med et bredt utvalg av merkede turstier

Rekefjord

Lille  Presteskjær fyr. Foto: UNESCO2030/Olivia Vestbøstad Støle

Rekefjord er en tettbebyggelse ved kysten mellom Sogndalstrand og Nesvåg. Det er ca 2 km til Hauge sentrum med handel, skole, barnehage og idrettsanlegg. 

Her finnes verneverdig trehusbebyggelse fra da stedet var sete for de mektigste familiene i ladestedet. Stedet hadde rekefabrikker, fiskemottak, anløpssted for Kystruten, samt utskipning av malm fra Blåfjell Gruver etc. Det gamle Tollpakkhuset er restaurert og eies av Sokndal Bygdetun. Ved innløpet til Rekefjord ligger Lille Presteskjær Fyr fra 1895. 

Utallige turstier med vakre utsiktspunkter mot havet!

Nesvåg

Nesvåghålo. Foto: UNESCO2030/Olivia Vestbøstad Støle

Nesvåg ligger rett ved det åpne havet. Et gammelt fiskevær med verneverdig sjøhusrekke.

På Nesvåg finnes Nesvaag Sjø- og Motormuseum med gamle, restaurerte båtmotorer. MS Sjødis er tilgjengelig her. Det er en sertifisert fiskeskøyte for 12 personer, og brukes til fiske-/sjøturer. Det finnes også robåter til utleie.

I nærområdet ligger også områdene Vatland og Berglyd.

 

Åna-Sira

Åna-Sira. Foto: UNESCO2030/Balder Leidland

Åna-Sira ligger på grensen mellom Flekkefjord og Sokndal og på grensen mellom Rogaland og Vest-Agder. Elva deler bygda i to. Gammelt fiskevær hvor det blant annet finnes kirke, rekefabrikk og kraftstasjon.

Joker Åna-Sira er nærbutikken som eies av bygdefolket. Butikken har også bensinstasjon og ladestasjon for el-biler. Butikken fungerer også som turistinformasjon. Gode fiskemuligheter i lakseelv. Badeplass i Hammerhølen. Frisbee.

Grottene i Brufjell som ligger på Flekkefjord-siden av Åna-Sira er en populær og spektakulær opplevelse.

Se også:

Boliger til salgs

Boliger til leie

Fordeler med å bo i Egersundregionen

Kultur og byliv

Fritid, natur og idrett

Skole og barnehage