fbpx
Forside » Bo » Hvor vil du bo? » Boligområder i Bjerkreim

Boligområder i Bjerkreim

Nordøst i Egersundregionen finner du Bjerkreim kommune. Kommunen har to tettsteder, Vikeså og Bjerkreim. Vikeså er administrasjonssenteret i kommunen. Vikeså ligger sentralt ved E39 med kort vei til bussforbindelse, skole, barnehage, idrettsanlegg, butikker og bensinstasjoner. Fra Vikeså er du bare en liten biltur fra den store næringsparken Skurve og en halvtime unna Sandnes.

Bjerkreim

Her finnes mange friluftsaktiviteter med merkede turstier, enten du er interessert i trening og løp, eller ønsker å ta med familien til en gapahuk å grille pølser. I Hetlandsskogen kan man gå turer, bade og plukke bær og sopp. Fine badeplasser finner du også i Gådå, Svelavatnet og Lauvtjørna på Vikeså.

Bjerkreim har en rik og variert natur – og en av de beste lakseelvene i landet.

Bjerkreim har et utvalg butikker og servicebedrifter, og byr også på flere lokale matvarer fra spennende produsenter.

Bjerkreim er en stor vindkraft- og jordbrukskommune.  Kommunen har et variert næringsliv og flere ulike bedrifter innen bygg og anlegg, og diverse produksjonsbedrifter.

Og med kort avstand til andre tettsteder og byer i Sør-Rogaland, har en god del innbyggere valgt å bo i Bjerkreim og arbeide i omkringliggende kommuner.

Foto: Destinasjon Bjerkreim/Kevin Molstad

Bjerkreim er en stor vindkraft- og jordbrukskommune. Kommuneslagordet er  «I vind og vekst». Det er en spredtbygd jordbrukskommune med utstrakt sauehold. Kommunen har et variert næringsliv og flere ulike bedrifter innen bygg og anlegg, og diverse produksjonsbedrifter. Bjerkreim har et godt utvalg butikker og servicebedrifter og byr også på flere lokale matvarer fra spennende produsenter. 

Bjerkreim kirke ligger i det gamle kommunesenteret Bjerkreim, som E39 passerer like ved. 

I det indre av kommunen ligger det flere langstrakte vann som Birkelandsvatnet, Austrumdalsvatnet og Ørsdalsvatnet, som er det lengste. Her er det mulig å bestille en tur med M/K Ørsdølen. Båten ligger ved brygge ved Odlandstø. 

På nettstedet Destinasjon Bjerkreim er det samlet mye informasjon om opplevelser, aktiviteter og severdigheter i Bjerkreim.

VIKESÅ

Foto: UNESCO 2030/Annette Olden Nedrebø

Vikeså ligger ved Svelavatnet, rett ved E39. Her bor de fleste i kommunen. Det bygges nye boliger i Vikesdalslia (se under). Det foreligger planer om nye boliger og sentrumsutvikling rundt Nesjane.

Her er det mange flotte turmuligheter, lekeplasser og flere gapahuker for kortere turer.  Bildet viser gapahuken på Storafjellet. Vikeså stadion har fotballbaner med både gress og kunstgress, friidrettsanlegg og rulleskiløype. Bjerkreimshallen er et innendørs idrettsanlegg med svømmehall, og her finner du også treningssenteret Kraftverket.

Kort spasertur bort til det idylliske og populære badevannet Lauvtjødna. Her er det godt tilrettelagt for bading og sosialt samvær med flott grillplass.

Tettstedet har en 1.-10.-skole med rundt 300 elever, som er fordelt på to bygg. Barnetrinnets bygg stod klart i 2013. Storafjellet barnehage ligger rett i nærheten av skolen.

Vikesdalslia

Øst for Vikeså ligger Vikesdalslia. Her har du en nydelig utsikt utover Svelavatnet og fjellpartiene rundt. Trygg gangavstand til skole, barnehage, butikker og ikke minst til Bjerkreimshallen som tilbyr idrettsanlegg, treningssenteret Kraftverket, lege, fysio og klatrepark. 

Det er heller ikke langt til det idylliske og populære badevannet Lauvtjødna. Her er det godt tilrettelagt for bading og sosialt samvær med flott grillplass. Det er en egen sti fra feltet og over til Storafjellet Barnehage som ligger bak Lauvtjødna.

Fra boligfeltet er det merket tursti opp til gapahuken på Storafjellet. Videre fra toppen er det også merket en rundtur via Øygard og tilbake om Vikesdal. 

Bjerkreim

Foto: UNESCO 2030/Pål Thjømøe

Sør for Vikeså ligger Bjerkreim med områdene Røysland og Odland på hver sin side. Det bygges nye boliger på Fjermedal, på Røysland-siden. Her ligger også Røysekatten barnehage.

På Odland-siden ligger Bjerkreim barneskole, Bjerkreim kirke, bedehus og en Coop-butikk. Her finner du også Laksebørsen, en kafé, bar og samlingsplass for bygda. Laksebørsen var tidligere kjent som Apelands Kafe som ble drevet fra 1936 frem til ca 1980. De har tatt vare på mye av det gamle uttrykket i kafeen og fokuserer på å servere lokale produkter. 

Ellers byr også området på mange turmuligheter og gode fiskemuligheter.

Lauperak / Ørsdalen

Foto: UNESCO 2030/Alf Ognedal

Bygda som ble kjent landet rundt i tv-serien Cowboyen & Kongen – der gårdseier Arvid Mæland jobber med å få hugget ut kongen i fjellet. Bygda har gjennom Mælands innsats fått sin egen kongesti, åpnet av ordføreren i 2020.

Det er få som er bosatt her – det er en sjelden gang en av gårdene i det storslåtte naturområdet er til salgs.

Ørsdalen har veiforbindelse nordover gjennom den 1399 meter lange Ørsdalstunnelen til Austrumdal og videre til Vikeså. I dalen ligger en nedlagt wolframgruve. Det er alpinanlegg på heia mellom Ørsdalen og Austrumdal. Fra Ørsdalen er det flere merkede fotturruter, blant annet til den selvbetjente Kvitlen turisthytte.

 

Stavtjørn

Barn som hopper på ski.

Foto: UNESCO 2030/June Kvinlaug

25 minutters kjøretur fra Vikeså ligger Stavtjørn. Her finner du skitrekk og langrennsløyper. Selv om området er mest kjent for skiaktiviteter og hyttefelt kan de by på ulike fritidsaktiviteter året rundt. Området har flotte turstier og toppturer opp i 900 moh. med utsikt til sjøen. Muligheter for småviltjakt, fiske og bærplukking.
DNT sine populære turisthytter Kvitlen og Støle ligger i området. Det er populært med bading i fosser, vann og kulper. 

Se også:

Boliger til salgs

Boliger til leie

Fordeler med å bo i Egersundregionen

Kultur og byliv

Fritid, natur og idrett

Skole og barnehage