Publisert: 03.07.2023

Er du mellom 18 og 30 år og bor i nærheten av Egersund? Da kan du få jobb som demokratiguide i august og september.    

 

 

 

Cornelius Middelthon står på Bredbenken strand i Egersund. Han har på seg en blågrå t-skjorte med teksten KÅKÅ. I bakgrunnen kjører en seilbåt.

Cornelius Middelthon er daglig leder i Stiftelsen KÅKÅ Kverulantkatedralen. Han er på jakt etter 4-5 unge voksne fra Egersundregionen som vil jobbe som demokratiguider i august og september. (Foto: Helene Holm)

I forbindelse med årets lokalvalg skal KÅKÅ rekruttere unge voksne til engasjement som demokratiguider. Demokratiguidene kommer til å bemanne stands, snakke med innbyggerne og dele ut informasjonsmateriell, samt delta på ulike arrangementer før valget. Mesteparten av arbeidet foregår på ettermiddagstid samt i helg, og kan derfor kombineres med studier eller annet arbeid.

– Vi vil rett og slett at flere skal bruke stemmeretten sin. Alle vi ansetter som demokratiguider skal få god trening i både hvordan et demokrati fungerer og hvordan man bør snakke med folk om det, forteller daglig leder i Stiftelsen KÅKÅ Kverulantkatedralen, Cornelius Middelthon.

Demokratiguidene har i oppgave å informere om hvor du kan stemme, hvem som kan stemme og hvordan man stemmer. De skal også svare på spørsmål om hvorfor man bør stemme.

Trenger 4-5 unge voksne

– Vi trenger nok 4-5 unge voksne bare i Egersund, så vi håper å få inn søknader raskt, oppfordrer Middelthon.

Det vil bli gitt opplæring med samlinger i begynnelsen av august, og jobben er fra midten av august frem til valget 11. september. Dersom du er kandidat for et parti som stiller liste til kommunevalget, kan du dessverre ikke søke.

Den første opplæringen vil være i Stavanger sammen med andre unge voksne fra Haugesund, Bryne, Sandnes og Stavanger-området. Det blir produsert eget informasjonsmateriell, standmateriell og T-skjorter/vester til alle som er demokratiguider. Alle guidene skal ha bekledning som er lett gjenkjennelig, men nøytral.

– Vi vil også ha egne samlinger for demokratiguidene lokalt underveis så de er trygge i jobben de skal utføre, understreker han. 

Her kan du lese mer og søke jobben som demokratiguide.

Hvorfor skal vi ha demokratiguider?

Lav valgdeltakelse er et demokratisk problem, og oppslutningen om norske valg er tradisjonelt dårligst i kommunestyre- og fylkestingsvalgene. Fylkestinget har bedt fylkesdirektøren sette i gang et arbeid for å øke valgdeltakelsen i hele Rogaland fram mot lokalvalget 11. september 2023. 

Et av tiltakene som skal innføres er å ansette demokratiguider som kan informere om valget og de politiske partiene i utvalgte områder i byene Stavanger, Sandnes, Haugesund, Bryne og Egersund. Mer informasjon om demokratiguider kan du lese her.

Stiftelsen KÅKÅ Kverulantkatedralen har fått oppdraget med å ansette, drive opplæring og gjennomføre kampanjer med demokratiguidene. I tillegg til å ha ansvaret for demokratiguidene lager også Stiftelsen KÅKÅ Kverulantkatedralen digitale ressurser som kan brukes i undervisning. Dette skal være klart til bruk før skolestart.

Stiftelsen KÅKÅ Kverulantkatedralen er en frittstående plattform for meningsbrytning, og har siden 2014 arrangert ukentlige debatter, samtaler, stand-up og lignende arrangementer for å bidra til at engasjementet og uenighetsfellesskapet har gode levevilkår i Stavanger-regionen. Stiftelsen har arrangert økonomifestivalen KÅKÅ|nomics siden 2017, og i juni i år arrangerte stiftelsen filosofi -og litteraturfestivalen Wonderful World for første gang. KÅKÅ har 5 ansatte og en omsetning i 2023 på rundt 10 millioner kroner. Stiftelsen har kontor i Stavanger sentrum.