Publisert: 09.06.2023

– Hvem gleder du deg mest til å høre?
Komiteen bak Egersund Visefestival sliter med å svare. Programmet i år er så variert og spekket med gode artister at det er vanskelig å velge seg bare en favoritt. 

Fem medlemmer av Egersund Visefestival-komité. Flesteparten er iført mørke t-skjorter som viser den nye logoen laget til festivalen. Logoen er lys rosa og hvit.

Gunnar Tønnesen, Kristi Eie, Hanne Aurdal Baardsen, Ronald Velasco og Halvor Ø. Thengs er noen av dem som arrangerer Egersund Visefestival 29. juni-1. juli 2023.  (Foto: Helene Holm)

– Å velge bare en artist i dette programmet er nesten ikke mulig, sier festivalleder Hanne Aurdal Baardsen. 

– Samtidig er programmet lagt opp til at man skal kunne få med seg svært mange av konsertene, så man trenger strengt tatt ikke velge seg en favoritt heller, smiler hun.

På programmet står en god blanding av internasjonale og nasjonale artister med noe for enhver smak. The No Ones, Selma French, Tønes sammen med Anne Lise Frøkedal, Teenage Fanclub, Vilde Bye, Sigvart Dagsland og mange, mange flere. Hele programmet finner du her.

Hanne Aurdal Baardsen har tatt over lederansvaret etter Halvor Ø. Thengs, men har vært et aktivt medlem av komiteen i flere år. Hun har hatt roller som transportansvarlig, jobbet med booking og bidratt der det trengs. I tillegg er Thengs fortsatt med i komiteen og kan bistå om det skulle være behov for det. 

30 år med visefestival

Egersund Visefestival er arrangert hver sommer de siste 30 årene. Norges eldste (og beste) visefestival kan komiteen røpe med et smil. 

 – Til og med under koronapandemien klarte vi å holde en mini-festival, selv om det ble krympet til en kveld og  kalenderen hadde bikket over til høst før det var mulig å arrangere noe. Men, det ble et arrangement. Dermed er vi den eneste visefestivalen som har blitt arrangert hvert eneste år siden 1993, forteller Gunnar Tønnesen.

Han har vært med siden starten og er bookingansvarlig sammen med Frode Strømstad. Strømstad spiller for øvrig i flere av bandene som pryder festivalprogrammet, blant annet med The No Ones. Bandet slapp nylig et nytt album og to nye singler. Bandmedlemmene Scott McCaughey og Peter Buck er også en del av R.E.M., som nok de aller fleste har hørt om fra før.

Glade folk under A MIllion Pinapples konsert i 2022.

Egersund Visefestival byr på store og små gledesøyeblikk. (Foto: Ronald Velasco, Fotografen AS)

basert på frivillighet

Det blir ikke Visefestival uten frivillige ildsjeler. Og det er plass til flere. 

– Det trengs mange mennesker for å arrangere festival. Noen har vært med siden starten, mens andre er nokså ferske, smiler hun og nikker mot Ronald Velasco.

 21-åringen står bak den nye nettsiden til festivalen. Designet er basert på årets nye logo og designprofil som er laget av Tor Martin Bøe. I år er det 30 år siden Egersund Visefestival så dagens lys. Dermed en passende anledning til å ta noen grep med den visuelle fremstillingen av festivalen. 

– Vi er så fornøyde, sier festivalleder Hanne Baardsen,  som for anledningen er ikledd t-skjorte i ny design.

Komiteen forteller at de har et utrolig godt samarbeid med næringslivet for å få gjennomført festivalen, med store og små sponsorer. 

I år tar Visefestivalen i bruk en ny scene i Tools-bygget. Det vil sikre at folk får med seg konsertene uavhengig av været. De øvrige scenene er på Konsulatet, Grand Scene, Trakteriet og i Egersund Kirke.  Det vil også være norgespremiere i Egersund kino på The Elephant 6 movie med intervjuer på scenen med grunnleggerne av kollektivet med samme nav som filmen. Les mer om filmen her. 

Gitaristen i Lady Moscow sitter på benken med publikum. VI ser Geir Sølve Sleveland til venstre og Iselin Skogen til høyre i bildet.<br />

Under fjorårets konsert med Lady Moscow slo gitaristen seg ned på benken sammen med publikum. (Foto: Ronald Velasco, Fotografen AS)

For de som ikke kjenner Egersund Visefestival fra tidligere kan vi røpe at den alltid åpner torsdag i parken ved Kulturskulen. Der er det åpningstale og Egersund Mannssangforening og Sommerorkesteret som står for høytideligheten. Deretter blir konsertene fordelt på små, intime scener de neste tre dagene. 

En meget eksklusiv opplevelse er lørdagens konsertscene i Bilstadhuset. Huset rommer omtrent 30 personer, og det er førstemann – eller kvinne – til mølla. Enda har ikke programmet røpet hvem som får æren av å ha intimkonsert i det historiske huset som fortsatt står med originalt interiør fra tidlig 1900-tallet. Dette er en av favorittopplevelsene til Gunnar Tønnesen. 

– Det blir en helt spesiell stemning i det gamle huset. Og ikke er det plass til mange. Innrammingen av konserten gjør det til en opplevelse av de sjeldne, forteller han.

OGså visefestival for barna

Det er ikke bare unike konserter i historiske omgivelser lørdagsprogrammet byr på. Et høydepunkt for mange av byens innbyggere er Barnas VIsefestival. Det er et populært arrangement som er gratis og åpent for alle. 

BIlde fra barnas visefestival 2022.

Barnas Visefestival pleier å være å være et populært arrangement. Her er det  Ragnvald Wernøe og Monica Cecilie Høien som er i sving på festivalområdet. (Foto: Ronald Velasco, Fotografen AS)