Publisert: 13.07.2023

Egersundregionen har et mangfold av ulike turer og aktiviteter man kan ta uansett vær. Her er et lite utvalg som er verdt et besøk denne sommeren.

 

personer som klatrer i steinrøysa Gloppedalsura.

Slik så det ut da Egersundregionen fikk teste Gloppedalsura Via Ferrata i slutten av juni i følge med Magma Geopark. Klatreruten er utstyrt med faste punkter og sikkerhetsliner som man hekter seg på ved hjelp av en klatresele. Dette gir en trygg og god opplevelse for både store og små. 

Gloppedalsura via ferrata

Gloppedalsura Via Ferrata tar deg på innsiden av en av Nord-Europas største steinrøyser. Gloppedalsura ble til for ca. 10 000 år siden da isbreen i Gloppedalen smeltet bort. Nå kan du utforske den gjennom en spennende klatreløype som passer for hele familien.

Klatreruten er utstyrt med faste punkter og sikkerhetsliner som man hekter seg på ved hjelp av en klatresele. Dette gir en trygg og god opplevelse for både store og små. Dette er en Via Ferrata som passer for hele familien. Den beveger seg lite i høyden, men desto mer mellom og under de enorme steinblokkene. Barn bør være over 125 cm, og det må være en voksen pr barn under 14 år.

Klatreutstyret kan nå leies enten hos Veen Gardscamping eller hos Byrkjedalstunet.
personer som klatrer i gloppedalsura.

Fantastisk lokalisert i Sokndal omfavnet av unik geologi knyttet til Magma UNESCO Global Geopark og med idylliske Sogndalstrand bare et steinkast unna, er Motorcenter Norway en sjåførs drøm. (Foto: UNESCO2030/Motorcenter Norway)

  Banedag med egen bil på Motorcenter Norway 

  Har du alltid drømt om å teste grensene til din egen bil i en trygg og kontrollert racingmiljø? Da er banedagen med egen bil på Motorcenter Norway den perfekte muligheten for deg! Oppsøk en adrenalinpumpende opplevelse på Norges nyeste racerbane lørdag 15. juli.

  På banedagen har du sjansen til å utforske potensialet til din egen bil i en profesjonell setting. Enten du har en sportsbil, en superbil eller en gatebil, er du velkommen til å ta den med til Motorcenter Norway og kjenne suset av fart og spenning på den velutstyrte banen. Dette er din mulighet til å oppleve banekjøring på en trygg og kontrollert måte.

  Du vil få rikelig med tid til å utforske banen, teste dine kjøreferdigheter og oppnå imponerende rundetider. Det er ingen bedre følelse enn å mestre en utfordrende sving eller akselerere på langsiden av banen. Gled deg til å oppleve den ultimative bilentusiastopplevelsen!

  Banekjøring kan være en energikrevende aktivitet. Derfor tilbyr Motorcenter Norway matservering på anlegget, slik at du kan fylle på med deilig mat og drikke mellom kjøringssesjonene.

  Søndag 16.juli blir det familiekjøring på banen. Her kan hele familie kjøre 10 min pr gang. Ingen aldersgrense – max fart 80 (traffikkloven).

  Motorcenter Norway har også andre opplevelser planlagt i sommer:

  • E 30 meet // BMW festival 20.-22. juli 

   • Drifting-trening for alle 23.juli (påmelding). 

   • Historiens første nattløp 22:00-10:00 fra 29.-30. juli.

  Flere detaljer her.

   

  personer som klatrer i gloppedalsura.

  Mye spennende å oppleve langs Den gamle jærbanen. (Foto: UNESCO2030/Arne Ove Østebrøt)

   Utforsk den gamle jærbanen

   Turveien der den nedlagte jernbanestrekningen mellom Hellvik og Egersund gikk da Jærbanen var smalsporet er en fantastisk tur på sykkel eller til fots. En godt opparbeidet turvei/grusvei strekker seg over 12 kilometer. Underveis på turen er det mange flotte utkikkspunkter og rasteplasser. Et fint alternativ er å snu ved Maurholen Stasjon eller ta toget den ene veien. Veien slynger seg seg mellom knauser og berg og et imponerende steinarbeid er lagt ned i den gamle linjen. Det er mulig å parkere i Maurholen og ved Launes.

   Turen er en del av Nordsjøruta og Kystpilegrimsleia og er godt merket. Fra sentrum følges Fv. 44 til stasjonen hvor en tar til venstre og følger Fv. 502 i retning Eigerøy. Her kan gang og sykkelsti benyttes helt til krysset ved Gamle Eigerøyveien. Der krysses veien og den flotte turvegen viser seg seg rett etter undergangen av Eigerøyveien. Denne ruten benyttes mye av turgåere, og syklister bes å vise hensyn til disse.

   personer som klatrer i gloppedalsura.

   Friluftsområdet og badeplassene i Vannbassengene er verdt å utforske også utenom de dagene Dalane friluftsråd står klare med vann- og lekeaktiviteter. (Foto: UNESCO2030/Arne Ove Østebrøt)

    VannBASSENGENE 

    Har du enda ikke tatt turen opp i Vannbassengan, som de sier i Egersund? Her er det flere merkede rundturer. Lysløyper, utkikkspunkt, rasteplasser, badeplasser og turgåeing i skjønn forening. I en egen del av området er det også mulig å spille frisbee-golf. Navnet Vannbassengene stammer fra det gamle vannverket som i mange år forsynte egersunderne med vann. Bassengene og de gamle steinsatte kanalene skaper spenning og variasjon i skogsmiljøet. 

    Er du ledig på dagtid mellom kl 10 og 14? Da bør du merke av følgende dager og steder i kalenderen:

    Tirsdag 18. juli: Popup dag Lund, Utstyrsbanken Moi.
    Onsdag 19. juli: Popup dag Eigersund, Kjerkjetjørna Vannbassengan.

    Hvorfor?
    Dalane Friluftsråd stiller med blant annet kanoer, kajakker, SUP-brett og packrafter så du kan kose deg med vann- og lekeaktiviteter. Og det beste av alt? Det er gratis! Aktivitetene er åpne for alle! Barn under 13 år må ha med en voksen.

    Dalane friluftsråd leier ut utstyr via utstyrsbanker i både Eigersund og Lund.
    Les mer om tilbudet her.
    personer som klatrer i gloppedalsura.

    Hårnålssvingene kombinert med en svært bratt stigning gjør det svært vanskelig å begripe hvordan dette kunne være hovedfartsåren mellom Rogaland og Agder i gamle dager. Veien er bratt, smal og svingete å manøvrere seg oppover selv den dag i dag. (Foto: UNESCO2030/Torill Salvesen)

     Tronåsen – alle bilisters skrekk?

     Frem til 1945 var Tronåsen en del av Den Vestlandske Hovedvei. De bratte bakkene og de 11 krappe svingene er fortsatt utfordrende den dag i dag. Både passasjerer og fører satt nok temmelig skjelvne og kikket ut over det bratte landskapet da tidsperiodens kjøretøy krøp oppover, og ikke minst da de skulle nedover. Ville bremsene holde? Historien forteller at noen bilister bandt en tretopp etter bilen for å bremse på farten i utforbakkene.  I dag er veien en enveiskjørt «veteranvei» fra Rogaland mot Agder. 

     Har du ikke lyst til å kjøre oppover bakkene er det også en fin, men bratt turvei opp til en rasteplass i på toppen av åsen. Øst for Tronåsen finner man også en svært severdig hengebru. Det er Bakke bro, som ble bygd i 1844.

     I begynnelsen august arrangeres Tronåsen Grand Prix. Arrangøren har latt seg inspirere av Rally Monte Carlo som gikk over Tronåsen i 1931. Målet er å skape et billøp med fokus på felleskap på tvers av bilmerker, årsmodeller og type bil. Fellesnevneren er lidenskap for bil og fantastiske kjøreopplevelser. Les mer om arrangementet her.

     Utsikten fra dagsturhytta i Rosshagen.

     Dagsturhytta Rosshagen i Eigersund kommune ligger nydelig plassert ved innseilinga til Egersund, med utsikt ut over sundet og havet i sør.  Det er to ulike turmuligheter, en fra Rundevoll og en fra Hestnes. (Foto: Arne Ove Østebrøt)

      Fire dagsturhytter

      I Egersundregionen finner du fire like, men ulike dagsturhytter:

      Bjerkreim: Kaurebu

      Eigersund: Rosshagen

      Lund: Gauksomhytta

      Sokndal: Åmodtshytto

      Hyttene er alle designet av Rojo Arkitekter, med et felles design og er alle 15 kvadratmeter innvendig. Hyttene kommer med vedovn og solcellepanel for belysning. Det er ofte lurt å ha med egen ved.  Dagsturhyttene er universelt utformet, men graden av tilgang til hyttene vil variere hvor de blir plassert av kommunene. Les mer om hvert enkelt turmål ved å følge lenkene.

      I tillegg til å være et turmål i seg selv, bidrar et bibliotek i hytta til å gi en turopplevelse utover det vanlige. Turbiblioteket er et samarbeid mellom Rogaland fylkesbibliotek og hver kommunes respektive folkebibliotek.

      Dagsturhytteprosjektet i Rogaland er et samarbeid mellom kommunene, Sparebankstiftelsen SR-Bank, frivillige organisasjoner og Rogaland fylkeskommune.