Publisert: 14.03.2023

Går du gjennom etasjene i Egersund Forum der NAVTOR har hovedkontoret sitt til kan du høre samtaler på tysk, engelsk, polsk, nederlandsk, norsk, ukrainsk og antagelig et par språk til. Det verdensledende selskapet har kunder fra over 60 land. 

 

Leif Skjørestad i svart t-skjorte, Ine Akselberg haneferd i blå skjorte, Gunhild Olsen i svart blazer og Alexandra i brun genser. De sitter samlet i trappen i Egersund Forum.

NAVTOR har nå kontorer og møtelokaler spredt over tre etasjer i Egersund Forum. Bak fra venstre: Leif Skjørestad, Ine Akselberg Haneferd og Aleksandra Borowiec. Foran sitter Gunhild Olsen. (Foto: Helene Holm)

 – Ved sist opptelling hadde vi 16 nasjonaliteter her på huset, forteller Ine Akselberg Haneferd. Hun er Marketing & Communications Manager i NAVTOR.  

Bare det alene kunne forklart det engelske arbeidsspråket og yrkestitlene. Hvis man legger til at kundene til selskapet kommer fra over 60 land og har 10 kontorer over hele verden forsterker det behovet for en internasjonal profil.   

– Grådig kult

– Det er jo ingen hemmelighet at vi har vunnet en rekke priser gjennom årene. Nå sist vant vi SMART4SEA e-Navigation award, og jeg må si at det er grådig kult å jobbe i en bedrift som stadig utmerker seg. Det blir jo gøy for alle som jobber her, sier Ine Akselberg Haneferd. 

SMART4SEA-prisen gikk til NAVTOR for en oppdatert versjon av deres automatiske ruteplanlegger. Det kan lettest forklares som et GPS-system for båter, men i motsetning til når man kjører bil er det ganske mange flere muligheter. Systemet til NAVTOR beregner den beste og raskeste ruten skipet kan ta, men kan også gi alternativer så navigatøren kan velge den mest optimale.  

leif Skjørestad til høyre i svart t-skjorte. Alexandra til venstre i brun genser. de har kaffekopper i hendene og lener seg inntilet møtebord. NAVTOR-dekoren vises i bakgrunnen.

Aleksandra og Leif er glade for at kollegaene deres er så utviklingsorienterte. Det gjør det ekstra kjekt å fortsette produktutviklingen. (Foto: Helene Holm)

– Entusiasmen gjør det enkelt å jobbe med folk her i NAVTOR. De ansatte driver ting fremover og utvikler konstant nye løsninger, forteller Leif Skjørestad, som er Software Development Manager.

Leif forteller at de gjerne samarbeider med studenter på masteroppgaver og at fagområdene de jobber på er svært varierte. NAVTOR har en bred produktportefølje. 

– Folk flest er ikke klar over hvor stort NAVTOR faktisk er. Det er nå nærmere 9000 skip som har løsningen fra NAVTOR. Og man finner dem i alt  fra de store cruisebåtene som Caribbian Seas til laste- og frakteskip, forklarer Aleksandra, som jobber med kvalitetssystemer og HMS.

Konstant utvikling i alt-i-ett-løsningen

– Vi jobber blant annet med satelitter, skytjenester, maskinlæring og AI (kunstig intelligens) for å hjelpe kundene våre til å ta riktige beslutninger for å spare både kostnader og ikke minst miljøet, sier Leif.

NAVTOR leverer et digitalt økosystem for at skip skal kunne seile smart og trygt på sjøen. Når et skip skal seile på havet vil det være en rekke forskjellige lover og regler som skal følges. Med integrerte løsninger fra NAVTOR får du alt på en plass. Både sjøkart, ruteplanlegging, informasjon om de ulike havnene, værdata, sporing og alt du ellers måtte trenge for å ferdes på sjøen. Det digitale systemet oppdateres hele tiden slik at oppdatert informasjon hele tiden er tilgjengelig.  

Vi ser ryggen til en som bruker den integrerte løsninger til NAVTOR. Vi ser utsnitt av et kart og en rute som planlegges.

I den integrerte løsningen fra NAVTOR får du oppdaterte sjøkart, men også alt annet du trenger for å ferdes trygt på havet. (Foto: NAVTOR)

– Når vi søker etter utviklere ønsker vi oss ofte noen som har godt med erfaring fra før. Siden vi jobber med utvikling trenger vi de beste hodene vi kan få tak i, for her har man konkrete utfordringer å jobbe med. Vi bygger løsninger ingen har sett før, utdyper Leif.

– Men også personer som har vært på sjøen og forstår hva dette handler om er interessante kandidater for oss. Det er ofte sånn at de som har vært ute på skip både har ideer og erfaringer som er nyttige for oss i utviklingen. 

For ordens skyld: NAVTOR har et stort behov for flere utviklere i flere ulike kategorier. Alt fra sommerjobber og åpen søknad til senior utviklere. Sjekk de utlyste stillingene her.

God prosess for nyansatte

Det er ikke bare utviklere som trengs på NAVTOR. Et så stort selskap trenger folk i mange ulike posisjoner. 

– Det er mange muligheter i NAVTOR, understreker Gunhild Olsen, Global HR-manager. 

Ordførere Odd Stangeland peker på en statistikk over hvilke behov det er i fremtiden.

Gunhild Olsen (t.v.) begynte i jobben som Global HR-manager høsten 2022. Hun hadde ikke planer om å flytte hjem igjen til Egersund, men måtte gripe anledningen da NAVTOR lyste ut HR-stillingen. (Foto: Helene Holm)

Gunhild er relativt fersk i jobben selv. Egersunderen hadde ingen planer om å flytte hjem igjen fra Oslo. I hvert fall ikke før om noen år. Men, det er sjeldent denne typer HR-jobber dukker opp. Så hun valgte å søke og fikk jobben. 

– Jeg ble så positivt overrasket over den gode prosessen som fulgte etter jeg ble ansatt. Før jeg hadde begynt i stillingen var jeg inkludert i invitasjoner til forskjellige aktiviteter som de ansatte skulle delta på.  Jeg opplevde prosessen som profesjonell og fremoverlent, sier hun.

Skal ha det best mulig

Nyansatte i NAVTOR får en god introduksjon til de ulike avdelingene i bedriften. Såkalt onboarding, for å bruke en moderne beskrivelse. Et eget opplæringsopplegg, mentorordning og tilrettelegging skal sørge for at nyansatte skal trives og ha det så greit som mulig. Det kan være små eller store ting. Som for eksempel å hjelpe tilflyttere å finne en plass å bo. NAVTOR er opptatt av at folkene deres skal ha det best mulig.

– Nå er det ikke sånn at Egersund er verdens ende, påpeker Leif med et smil om munnen. 

Han pendler med toget fra Stavanger inn til Egersund og trives godt med det. Han bruker pendlertiden på toget til å jobbe.

– Siden vi pendler i motsatt retning av den største pendlertrafikken er det ikke problemer med å finne arbeidsro mens vi reiser, understreker han. 

Ordførere Odd Stangeland peker på en statistikk over hvilke behov det er i fremtiden.

Det ryktes om en NAVTOR-ansatt som har løpt opp alle 7 etasjene i Egersund Forum på 28 sekunder. Men det er ikke denne trappa det løpes i. Det finnes også et innvendig trapperom i tillegg til denne flotte, dekorative svingtrappa. (Foto: Helene Holm)

Engasjert og sosialt miljø

– Her er det et stort og ungt miljø som jobber dedikert og med stort engasjement for å utvikle og videreutvikle produktene våre, forteller Aleksandra. 

– Vi jobber på nye og moderne måter. Det gir et godt klima for samarbeid, forteller hun.

Selv om Aleksandra beskriver miljøet som ungt, er det ansatte i alle aldre på hovedkontoret i Egersund. Der har NAVTOR spredt seg over tre etasjer. De har ansatte i mange nivåer, fra junior utviklere til ansatte med doktorgrad. Hverdagen beskriver de som hektisk og sosial. Og kanskje med et snev av konkurranseinstinkt. Aleksandra røper at det går rykter om at den interne trappeløp-konkurransen nå ledes av Børge med 28 sekunder på 7 etasjer. 

– Men det må være før lunsj. Etter en runde i kantina tror jeg ingen vil løpe i den farta opp trappene, humrer hun, og får med den kommentaren også sagt noe om den gode kvaliteten på kantinematen. 

Det er mange innflyttere i bedriften. NAVTOR har forstått viktigheten av å være sosialt inkluderende på fritiden til de ansatte. De har derfor tilrettelagt for «Navtivities». Det er rett og slett sosiale aktiviteter som arrangeres på rundgang mellom de ansatte.

– Vi jobber med innovative løsninger. Da må man også tenke kreativt i de mellommenneskelige relasjonene, forklarer Ine.

Juletre dekorert med tradisjonelle julekurver og norske flagg
bilde av kopper dekorert på juleverksted
Surfing på Bore
Surfing på Borestranda #2
Event i Egersund - Vandringshavn
Hopp i havet!
Event i Egersund - Vandringshavn
På tur i sjøen
previous arrow
next arrow

De NAVTOR-ansatte finner på mye kjekt sammen. (Foto: NAVTOR)

– Unik lokasjon

– Vi har jo alt vi trenger her. Det er en unik lokasjon!

Aleksandra er raskt til å gripe ordet når jeg ber dem si noe om hva de liker med beliggenheten til hovedkontoret. 

– Her er havn, fjell, snø, sol og kort vei til flyplassen. Man kan drive med seiling, mountainbike, musikk … og så er det kort vei til snø og skiaktiviteter! deler hun entusiastisk. 

– Det er mer muligheter i Egersund nå enn før, skyter Gunhild inn. Det har blitt en attraktiv plass å både bo og jobbe. For det handler jo ikke bare om jobben, selv om det selvsagt er viktig, legger hun til.

– I en internasjonal sammenheng er det kort vei til flyplassen fra Egersund, forteller Ine.

NAVTOR har kunder fra med hele verden og ser at reisetid til hovedkontoret ikke står tilbake for tilsvarende kontor andre steder i verden.

– Det er samtidig en ypperlig mulighet til å vise kunder og kontakter kontrastene i landskapet vårt på veien hit. Det er jo en opplevelse i seg selv, sier Ine Akselberg Haneferd.